Kahvaltıda içilen çay besinlerde bulunan yararlı maddelerin kullanımını azaltır. Bu nedenle çay açık ve limonlu olmalı daha çok ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Günün ilk öğününde yani kahvaltıda sizi uyandıracak, uyaracak bir içecektir çay veya kahve. İçerdiği kafein sayesinde gün ortasına kadar sizi formda tutar, zihni uyarır ve konsantrasyonu artırır.
En sağlıklı içecek sudur. Dolayısıyla yaz kış düzenli tüketilmelidir. Her gün en az 2, en çok 4 litre su içmeliyiz.
İçecek olarak da süt, ayran, şekersiz ya da tatlandırıcısız çay ve kahve içilebilir. Kahvaltı ederken herhangi bir sırayı göz etmek gerekiyor mu? Hem yiyecek içerikleri hem de içecekler olarak... Sağlıklı yiyecekleri istediğiniz gibi, kendi damak tadınıza ve yöresel ürünlerinize göre yiyebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Çaya şeker atmanız, kan şekerinizin yükselmesine, uzun süreli kullanımında şeker hastalığına neden olabilir. Çayın sağlığımıza kötü yönde etki etmemesi için nasıl tüketmeliyiz? Çayı kahvaltıyla birlikte değil de kahvaltınızdan 30 dakika – 1 saat sonra içebilirsiniz. Bunu diğer öğünleriniz için de uygulayabilirsiniz.
Kahvaltıda en azından bir bardak süt içmek, bir portakal, domates, salatalık gibi meyve ve sebze tüketmek güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır.
Listenin ilk sırasında Amerikan dondurma üreticisi Cold Stone'un 2010 kalorilik “milkshake”i bulunuyor. İçinde 131 gram yağ, 153 gram şeker bulunan ve çikolatalı dondurma ile süt ve fıstık ezmesinden yapılan milkshake, sağlık dünyasında büyük tartışma yarattı.
Dünyanın en sağlıklı yiyeği olarak kabul edilen ve pek çok uzman tarafından önerilen yiyecek, genellikle "süper besin" olarak adlandırılan ıspanaktır. Ispanak, sağlık açısından birçok fayda sağlayan besin maddeleri ile doludur.
Yaklaşık 7 – 8 saattir sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanızı uyandırmanın en güzel yolu, güne 1 bardak su ile başlamaktır. İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar.
Unutmayın; sabahları kahvaltı ile kahve tüketmek oldukça sağlıklı bir alışkanlık olabilir ancak kahveyi günün geri kalan kısmında aşırı miktarda tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır. Böylece, güne dinamik ve sağlıklı bir başlangıç yapmış olacaksınız! Güne kahvaltı ile başlamak, derslerdeki başarının da artmasını sağlar.
Yararlı içecek listesinde akla gelen ilk içecek su olur. Aslında, ufak şikayetlerden osteoporoz (kemik erimesi) gibi ciddi rahatsızlıklara kadar pek çok durumda bağışıklık sistemimize destek olan başka içecekler de var.
Açılımı mono sodyum gluatamat olan MSG, lezzet arttırıcı etkili kimyasal bir ürün. Çin tuzu olarak bilinen bu ürün fazla tüketildiğinde; Epilepsi (sara), Parkinson, Alzeimer, Huntington, pankreas hasarı, göz retinasında büyüme, yağ birikimi, insülin artışı, obezite gibi sağlık sorunlarına neden olur.
Turp, limon, havuç, pırasa gibi besinlerin suları günlük 2-3 bardak tüketilebilir. Bağışıklık sistemini aşırı güçlendirecek ve zinde kalmanızı sağlayacaktır. Kola, fruko, fanta, asitli sodalar gibi içecekler gazlı ve aşırı şekerli olduğu için vücut için büyük zararlı.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Ben çaya karşı değilim. Ama yemek yedikten sonra hemen içilmemelidir. 4 saat sonra içilmelidir.
Aç Karnına Çay İçmek Mide Bulandırabilir
Ancak asit yapısı nedeniyle tanik asit boş mideyi rahatsızederek mide bulantısına yol açabilir. Bu yüzden bir öğünden hemen önce yada sabah kalktıktan hemen sonra hiçbir şey yemeden çay içmek mide bulantısı ile sonuçlanabilir ve pek önerilmez.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir.
Karatay, Her gün pastırmalı yumurta, iki yumurta veya menemen yiyebilirsiniz. Avuç içi kadar peynir ve yanında salata yiyebileceğinizi söylüyor. Aynı zamanda beyaz peynir, yumurta, 1 fincan ceviz-badem-fıstık, 10-15 zeytin ve özellikle ekmek yerine ceviz tüketin.
Klasik bir diyet kahvaltı listesi içinde genellikle, yumurta, peynir, zeytin ve tahıllı ekmek gibi yiyecekler bulunur. Yumurtayı yumurta makinesi ile haşlayarak tüketebilirsiniz. Ancak bu kahvaltı türünün yanı sıra, daha pratik olan süt, yulaf ezmesi, muz ve ceviz gibi ürünlerle de kahvaltınızı yapabilirsiniz.
Yumurta, yağsız süt, yağsız peynir, tam tahıllı kahvaltılık gevrekleri veya ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler ile taze meyveler sofrada olmalı. Örneğin tabağınıza 1 yumurtalı omlet, 1 dilim ekmek ve 1 orta boy elma koyarsanız; bu zayıflatan sihirli bir kahvaltı olacaktır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri