Süt, kuru yemiş, sebze salatası ya da omlet tükettikten 30 dakika sonra spor yapılabilir. Sabah sporundan önce ne yenir diyenler düşük kalorili, besin dengesi sağlanmış ve doyurucu kahvaltı tabaklarıyla güne başlamalıdır. Spor anında mideyi yoracak ve kan şekerini yükseltecek ürünlerden kaçınmak daha iyi olacaktır.
Az Yağlı Süt ve Yulaf Ezmesi: Yulaf ve süt iki harika enerji kaynağı olduğu için, bir kase az yağlı süt ile birlikte birkaç kaşık yulaf ezmesi tüketmek hem sabah sporu öncesinde hem de günün geri kalanında enerjik hissetmene yardımcı olur.
Sporu sabah yapıyorsanız ve çok enerji gerektiren bir programınız yoksa yarım saat veya 1 saat öncesinden yulaf, süt, meyve suyu ve ballı ekmek gibi besinler atıştırabilirsiniz. Spor öncesi yemek için yağ ve lif açısından zengin besinler tercih etmeniz önerilmez.
Karbonhidrat içeren besinler yağ yakımını ve performansı arttırdığı için spor öncesinde tüketebilirsiniz. Spordan önce kesinlikle hazmı güç besinler tüketilmemelidir. Elma, armut, kivi gibi meyveler veya ceviz, badem gibi kuruyemişler tercih edebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Spordan 1 saat önce içilen az miktarda kahve veya çay ise enerji vermesi açısından yararlıdır. İdman öncesi tavsiye edilen en yararlı besinlerden biri probiyotik yoğurt veya laktozsuz süt ile birlikte tüketilen yulaf ezmesidir. Kaliteli besin değeri içeren bu menü size enerji vermesi açısından da faydalıdır.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Spor öncesi beslenme için yulaf tüketebilirsin. Spor için gerekli olan enerjiyi yulafın içerisinde bulunan karbonhidrat ile karşılayabilirsin. Ayrıca yulafta yer alan B vitamini sayesinde karbonhidratın enerjiye dönüşmesini de kolaylaştırabilirsin. Antrenmandan 1 saat önce yulaf tüketebilirsin.
Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir.
2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir. Aç karnına spor yaparak vücudunuza daha çok oksijen girmesine destek olabilirsiniz.
Sabah saatlerinde yapılan egzersizlerde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar listesinin üst sıralarında ise egzersizlerin 30-45 dakikayı aşmaması gerektiği yer alıyor. Sabah saatlerinde vücut sıcaklığı daha düşük olduğu için yapacağınız egzersizlerden önce ısınma hareketlerine daha fazla zaman ayırmanız öneriliyor.
Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12.
Spor sonrasında yiyeceğiniz haşlanmış yumurta, vücudunuza anında protein olarak dönecektir. Sabah saatlerinde yapılan spordan sonra ise tuzsuz yağsız tüketilen bir omlet, size gün boyu tokluk hissi verebilir.
Sporcular kahvaltılarında çoğunlukla bitki çayı içer. Son derece yararlı içeriklere sahip bu bitki çayları vücudu düzene sokar.
Öncelikle sporcu kahvaltısında yumurta, süt ve peynir gibi proteinlerin bol bulunması gerekir. Süt ve süt ürünlerinin yanında yulaf da tahıl proteini açısından faydalıdır. Hem tok tutar hem de protein oranı yüksektir. Lif açısından da zengin olan yulaf sporcu kahvaltıların çeşitli şekillerde mutlaka yer almalıdır.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Kahve (kafein), yeşil çay (kafein- epigallokateşin gallat) ve L-carnitin günümüzde oldukça popüler olan termojenik etkileri amacıyla kullanılan ürünlerdir. Kahve ve yeşil çay içerisinde bulunan kafein metabolizma hızınızı artırmanıza ve dolaylı yoldan vücudunuzun daha fazla yağ yakmasına yardımcı olabilir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
YAĞ VÜCUTTAN NASIL ATILIR? Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri