Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı , kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına gelir. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösterir.
Ve çok fazla HER2'ye sahip olmadıkları için HER2'yi hedefleyen ilaçlar da yardımcı olmamaktadır ve kemoterapi hala faydalı olabilir. Üçlü pozitif kanserler ER pozitif, PR pozitif ve HER2 pozitiftir. Bu kanserler hormon ilaçları ve HER2'yi hedefleyen ilaçlarla tedavi edilebilir.
Östrojen reseptörü (ER) pozitif:
Bu tip meme kanserinin hücreleri, büyümeleri için östrojen hormonunu kullanmalarına izin veren reseptörlere sahiptir. Anti-östrojen hormon (endokrin) tedavisi ile tedavi, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir.
Beyaz un, beyaz şeker, konserve, salam, sucuk, margarin, hazır meyve suları, meşrubatlar, turfanda gıda; barbun, kefal, mezgit gibi dip balıkları da kaçınılması gerekenler arasında.
Normalden daha yüksek HER2 seviyelerine sahip meme kanseri hücrelerine HER2-pozitif denir . Bu kanserler, diğer meme kanserlerinden daha hızlı büyüme ve yayılma eğilimindedir, ancak HER2 proteinini hedef alan ilaçlarla tedaviye yanıt verme olasılıkları çok daha yüksektir .
İlgili 39 soru bulundu
Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı , kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına gelir. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösterir.
Gen Testi Pozitif Çıkarsa
Günümüzde çok sayıda gen mutasyonunu birlikte değerlendiren gen panellerinin bakılması daha çok önerilmektedir. Gen testi sonrasında pozitif sonuç alınması durumunda meme kanserine neden olan gen mutasyonuna sahip olduğunuzu açıklamaktadır.
Erken teşhis edilen meme kanserinde hem tedavi çok kolay hem de başarı şansı çok yüksektir. Örneğin Evre 0'da yakalanan meme kanserinde başarı şansı ve hastalığın bir daha tekrar etmeme olasılığı %96'dır.
Erken tanıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sayede yapılan koruyucu tedavilerle hastanın memesi alınmadan da tedavi edilebilir. Kanserin evresine göre tedaviler şekillendirilebilir. Memenin tamamen alınması, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri de yine tedavide kullanılmaktadır.
Toplam tedavi süresi en az 5 yıl veya her bir ilaç süresi 5 yılı geçmeyecek şekilde daha uzun olabiliyor: 3 yıl anastrazol ve ardışık 2 yıl tamoksifen ya da 5 yıl tek başına anastrazol veya 2 yıl tamoksifen ve ardışık 5 yıl anastrazol veya 5 yıl tamoksifen sonrası 5 yıl letrazol verilmesi gibi.
Meme kanseri olgularının büyük bir kısmı hormon- bağımlıdır ve yüksek konsantrasyonlarda östrojene uzun süre maruziyet ile meme kanseri insidansı ara- sında pozitif bir ilişki olduğu gösterilmiştir (2–6).
Meme kanserinde genetik yatkınlığın araştırılması için çeşitli genetik testler de uygulanabiliyor. Meme kanserinin tanısı için kullanılan yöntemler, mamografi, dijital mamografi, ultrasonografi, MR görüntüleme (Klasik MR ya da Tüm Vücut MR), biyopsi yöntemleri, Duktoskopi ve PET-CT.
Kadınlık hormonu olan östrojen hormonu, memede kanser gelişme riskini artırır. 12 yaşından önce adet görmeye başlayan bir kızın ileride meme kanserine yakalanma riski daha geç dönemde adet görmeye başlayanlara göre 1.7 ile 3.4 kat arasında artar.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Tümörün Kanser dışı bilgileri
Memedeki süt bezleri ve kanalları döşeyen hücreler, östrojen (ER) ve progesteron (PR) denilen kadınlık hormonlarına duyarlı. Bu hormonlar, hücreler üzerindeki özel noktalara bağlanarak bu hücrelere etki ediyorlar. İşte bu özel noktalara reseptör (algılayıcı) deniyor.
Hücre zarında östrojen hormon reseptörü (ER), progesteron hormon reseptörü (PR) ve human epidermal büyüme faktörü reseptörü 2 (HER2) adlı üç reseptörün bulunmadığı meme kanserine üçlü negatif meme kanseri (TNBC, Triple Negative Breast Cancer) denir.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süreci
Ancak, yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir. Memenin alınmadığı (meme koruyucu) ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerler. Ameliyattan sonraki 10-15. günde hasta işini gücünü yapacak hale gelir.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Evre Tedavi. Evre 1 meme kanserinde, tümör çapının 2 cm'den daha küçük olması nedeniyle bu evredeki meme kanseri tedavisinde hastalara meme koruyucu cerrahi, eş zamanlı koltuk altı lenf bezlerinin (sentinal lenf nodu biyopisi) örneklenerek, tedaviye dahil edilip, edilmeyeceği karar verilir.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
Memenin tamamen alınması, meme kanseri tedavisi için çok önemli bir adım olsa dahi bu riskin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar, riskin büyük ölçüde azaldığını göstermektedir ancak deride kalan dokularda tekrar tümörün gelişme riski yüzde 10 oranında vardır.
Bir kişide birden fazla tür kanser gelişmesi, ailede kuşaklar boyunca aynı kanserin görülmesi gibi çeşitli işaretler genetik kanserlerin varlığını gösteriyor. Ancak bu konuda daha kesin bilgi genetik testlerle elde edilebiliyor.
Araştırmalar, tüm kanserlerin yüzde 5-10'unu kalıtımsal olarak devralınan gen mutasyonlarından kaynaklandığını gösteriyor. Konuyla ilgili bilimsel çalışmalar devam etmekle birlikte, bugün meme, yumurtalık, prostat ve kolorektal kanserlerin kalıtımsal geçiş gösterdiği biliniyor.
Genetik testler, genleriniz ve kromozomlarınız hakkında bilgi verir. Bu test gurubu kromozomlar, genler ve proteinlerdeki değişimleri tanımlayabilir ve hastalarda gözlenen semptomların nedeni olan genetik anormallikleri belirleyerek teşhis yapılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri