Bu genellikle gün içinde ayaklarda veya bacaklarda ödeme bağlı biriken sıvı tutulmasından kaynaklanır. Uyumak için uzandığınızda, yerçekimine bağlı olumsuzluk ortadan kalkınca ödem alanlarındaki sıvı damarlarınıza tekrar döner ve böbrekleriniz tarafından süzülerek aşırı idrar üretimine neden olur.
Pek çok kişi her sabah uyandığında düzenli olarak tuvaletini yapar. Çünkü siz uyurken gün içinde yediğiniz yemekler bağırsaklarınızda işlenir. Sabahları, bağırsakların ayırdığı atıklar vücuttan atılmaya hazır haldedir.
Kişinin boşaltım sisteminde bir sorunun olup olmadığının tespitinin yapılması ise tuvalete çıkma sıklığına bağlı olarak anlaşılabilmektedir. Günde üç veya dört kere büyük tuvalete çıkmak normal kabul edilmektedir. Aynı zamanda bir sağlık sorunu teşkil etmediğini söylemek de mümkündür.
Ancak sık idrara çıkma, normal yaşamın bir parçası olmayan ve zamanla geçmeyen diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Diyabet, aşırı aktif mesane sendromu, idrar yolları enfeksiyonu veya prostat sorunları gibi daha ciddi durumların bir belirtisi olabilir. Sık idrara çıkma ihtiyacı uyku düzeninizi bozabilir.
Bol su içmek dışkının yumuşamasına yardım eder. Kuru incir, kuru erik, kayısı, chia ve keten tohumu gibi liften zengin besinler tüketmek. Sinameki, karahindiba, nane ve yeşil çay gibi bağırsak uyarıcı çaylar içmek.
İlgili 28 soru bulundu
New York Üniversitesi'nden gastroenteroloji uzmanı Dr. Sophie Balzora: “Herhangi bir sindirim problemi yaşanmıyorsa, kişinin günde üçten üç günde bire varan sıklıkta tuvalete çıkması normal sayılabilir” diyor.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Bunun yanında ağrılı bir şekilde sık sık idrara çıkmak farklı sağlık sorunlarının işareti olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, prostat büyümesi gibi... Aşırı aktif mesane durumunda idrar programı ürolojik sağlığınız konusunda erken uyarı veriyor olabilir. Bir üroloji uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Dışkılama için uygun olan pozisyon, çömelme pozisyonudur. Bu pozisyonda kalçalar karna doğru çekilmelidir. Bu sayede, karın boşluğunun kapasitesi büyük ölçüde kapatılır ve karın-arası basıncı artar, bu da itim gücünü arttırır. Bunun sebebinin puborectalis kası olduğu düşünülmektedir.
Genel olarak çoğu insan gece boyunca bir defa idrara çıkmayı tolere edebilir ve bu durum normal olarak karşılanır. Ancak gece boyunca 2'den fazla kez idrara çıkma uyku ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur ve çeşitli negatif durumlarla ilişkilidir.
Düzenli dışkılama, sağlıklı bir mide-bağırsak sistemi için oldukça önemlidir. Dışkılamadaki düzensizlikler; kabızlık, mide rahatsızlıkları, gaz ve şişkinlik gibi sorunların oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, düzenli dışkılamanın olmaması, toksinlerin vücutta birikmesine ve daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bu genellikle gün içinde ayaklarda veya bacaklarda ödeme bağlı biriken sıvı tutulmasından kaynaklanır. Uyumak için uzandığınızda, yerçekimine bağlı olumsuzluk ortadan kalkınca ödem alanlarındaki sıvı damarlarınıza tekrar döner ve böbrekleriniz tarafından süzülerek aşırı idrar üretimine neden olur.
Kadınlarda idrar yaptıktan sonra yine idrar yapma istediğini nedenleri ileri yaş, obezite, genetik, gebelik, idrar torbası sarkması, böbrek taşı, demans, menopoz ya da idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bol sıvı ya da maydanoz tüketimi ile rahatlayabilirsiniz.
Stres tip idrar kaçırma tek başına olabildiği gibi aşırı aktif mesane olarak adlandırılan mesane duyarlılığında artışı ile de birlikte olabilir. Bu durumun aydınlatılması da önemli olacaktır.
ikinci cümlenizdeki tuvalet ihtiyacınız doğması ise heyecanlandığınızda aktive olan sempatik sistem er geç sonlanıp yerini parasempatik sisteme bırakınca barsaktaki ve idrar yollarındaki düz kas aktivitesi artıp hareketleri hızlanıp, defekasyon(kaka yapma)ya da miksiyon(işeme) ihtiyacını doğurabilir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Yaklaşık idrar kapasitesi 600-800 ml kadardır. Ancak 1500 ml'e kadar idrar biriktirilebilir. Mesane içindeki idrar miktarı 150 ml'ye ulaştığında idrara çıkma hissi uyanır. İdrar kesesi, pelvis denilen leğen kemiği bölgesindedir ve hem erkekte hem de kadında bulunmaktadır.
Bol sıvı, özellikle su için.
Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler.
Böbrek taşına zemin hazırlar
Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabilir. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Normal bir insanda dışkılama sayısı normal ve ağrısız olmak üzere haftada en az 3 den günde en fazla 2 ya da 3 kez olarak kabul edilir.
Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzına bağlı olarak tuvalete gitme sıklığı (sıkışma hissi), kişiden kişiye değişebilir. O yüzden 1-2 günde, 1-2 defa belirginleşen sıkışma hissi eşliğinde tuvalete gitmek “normal” kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri