Her sabah içeceğiniz bir miktar zeytinyağı, sağlığınızın korumasında oldukça etkilidir. Aç karnına içeceğiniz zeytinyağının vücudunuza hiçbir zararı olmayacaktır. Aksine vücut sağlığınıza birçok açıdan fayda sağlayacaktır. Aç karnına zeytinyağı içerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ne kadar tükettiğinizdir.
Kötü huylu kolesterolü azaltır, kan şekerini dengeler
Yani aç karnına içeceğiniz zeytinyağı kötü huylu kolesterolün azalmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda damar sağlığını koruyan iyi huylu kolesterolün de artmasını sağlıyor. Bunun sebebi ise içinde muhteva ettiği oleik asit.
Tedavi eder,.yaşlılarımızın, hatta yaşlanmadan da sabah akşam, bir küçük bardak içirilmesi lazım, özellikle evlerde yaşlılara sabah akşam bir kahve fincanı soğuk sıkım doğal, organik Kilis zeytinyağı verilmelidir. Neden bağırsakları çalıştırır, bağırsaklardaki florayı düzeltir.
Sabah aç karnına zeytinyağı içmenin en kıymetli tesirlerinden birisi de kilo verdirici özelliğe sahip olmasıdır. Prof. Canan Karatay'ın da tavsiye ettiği zeytinyağı içerek kilo verme metodunda kısa zamanda değişikliği fark edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Her sabah aç karnına 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmeniz, bağışıklık sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. E vitamini ve selenyum açısından zengin olan zeytinyağı, kalp ve damar hastalıklarının riskini en aza indirerek vücut sağlığınızın iyileştirilmesinde oldukça etkilidir.
Gece yatmadan tüketilen bir kaşık zeytin yağı hem sindirimi hem metabolizmayı düzenler hem de karın yağlarının erimesini hızlandırır.
Faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı ve limon birlikte tüketildiğinde vücudu temizlemek, detoks yapmak, safra taşlarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda karaciğerin rahatlamasını sağlarken limonun içerisindeki C vitamini sayesinde cilde de faydası vardır.
Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları
Sindirim sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunuyor. Hücrelerin normal yapısının korunmasına yardımcı oluyor. Haricen kullanımda saç, cilt ve tırnakların ideal görünümünü korumaya destek oluyor. Yüksek faydalı bileşen içeriği ile verimli bir beslenme sağlıyor.
Kapağı açılan zeytinyağı en kısa sürede tüketilmelidir. Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
Sızma zeytinyağı, antioksidan özelliklere sahip olan polifenoller açısından oldukça zengin bir besindir. Polifenoller, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve bunamaya karşı etkilidir. Zeytinyağı, antioksidan ve antienflamatuar olan iki polifenol içerir.
Zeytinyağının yemek kültüründeki önemli yeri dışında, kalp hastalığı riskini azaltması, antioksidan özellikler sağlaması, iltihaplanmalara iyi gelmesi, beyin ve damar sağlığına katkı sağlaması, kansere karşı koruyucu etki göstermesi gibi sağlık yararları da sayılabilir.
Zeytinyağını içecekseniz, özellikle sabah kahvaltısında, birkaç yemek kaşığı kadar içmenizi tavsiye ederiz. Akşam zeytinyağı içmek, zararlı değildir; ancak uzmanlar genellikle sabahları içilmesini öneriyor.
Zeytinyağı, müshil etkisine sahip bileşenler içerir. İnce bağırsaklardan kolesistokinin hormonunun salgılanmasını uyarır. Bu hormon yağların ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Bağırsaklardaki katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırarak dışkının bağırsaklardan geçişine yardımcı olabilir.
Zeytinyağı vücudumuzdaki Ana damarlarımızda ve kılcal damarlarımızda kireçlenmeyi de önlemektedir. Bu nedenle de damar sertliğini de önlemektedir. Ayrıca dolaşımdaki kanda kolesterol (yağımsı madde) ve lipit parçacıklarının-taneciklerinin oluşmasını da önlemektedir.
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Aynı zamanda dışkının daha fazla su tutmasını ve daha yumuşak kalmasını da sağlar. Sabahları aç karnına alınan bir çorba kaşığı zeytinyağı sağlıklı ve yetişkin bireylerde kabızlığı giderebilir.
Hakiki zeytinyağı, 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bu yüzden bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyun, Yarım saat beklettikten sonra çıkartın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.
Bu sıralamada yer alarak, zeytin çeşitlerimizin ve zeytinyağlarımızın adını dünyaya duyuran diğer tüm üretici dostlarımızı da tebrik ediyoruz. Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir. Sürekli kabızlık çekenlerin, sabahları aç karnına, 2 kaşık zeytinyağı almaları gerekir. Dövülerek içine zeytinyağı karıştırılmış incir; mide ve bağırsakları temizlemek için yenilen bir çeşit sağlık reçetesidir.
Sağlık sorunu olmayan bir birey günde ortalama 1–2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilir. Ancak bu miktar değerlendirilirken kullanılan farklı yağlar ve gıdaların içeriğinde hali hazırda var olan yağları da göz önüne almak gerekmektedir.
15 gün boyunca düzenli olarak uyguladıktan sonra 3-4 gün mola verip bir 15 gün daha uygulayın.
Özellikle sabahları aç karnına içilen zeytinyağı-limon karışımı hem sindirimi rahatlatır hemde safra kesesi ve karaciğere iyi gelir. Vücudumuzun laboratuvarı olan karaciğerlerinizin sağlığını zeytinyağı-limon suyu karışımı ile koruyabilirsiniz.
Cilt Lekelerinin Giderilmesi: E vitamini sayesinde cildi yumuşatan ve onaran zeytinyağı, güneş lekelerinin ve renk tonu eşitsizliklerinin giderilmesinde oldukça etkili. Yaşlanma Belirtilerinin Yavaşlatılması: İçerdiği antioksidanlar ve E vitamini, cildin elastikiyet kazanması ve sıkılaşması için etkili çözüm sunuyor.
Zeytinyağı kalbinize ve böbreklerinize iyi gelir. Bu yağ, oksidasyonu azaltan ve böbrek sağlığını destekleyen bir anti-enflamatuar yağ asidi olan harika bir oleik asit kaynağıdır. Ayrıca zeytinyağı, iltihaplanmayı ve oksidasyonu önleyen polifenoller ve antioksidan bileşikler bakımından zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri