Kelimenin sonuna gelen “da” eki bir çekim ekidir çünkü kelimenin anlamını değiştirmemektedir. “Yolcu bekliyor” cümlesi ise yapım eki için iyi bir örneklemedir. Cümlede geçen “yolcu” kelimesi yol ve –cu eklerinin birleşimiyle oluşmuş ve kelime “yol” anlamının dışına çıkarak farklı bir nitelik kazanmıştır.
Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
Yapım Eki Nasıl Bulunur? Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.
İlgili 43 soru bulundu
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. 2.
+lık, +lik, +luk, +lük: Türkçenin en işlek yapım ekidir. İsim cinsinden kelimelere gelerek yeni isim ve sıfatlar türetir. Bu ek çoğunlukla araç gereç, eşya, meslek, ülke, ilçe, köy, mahalle, semt, rütbe ve makam, din ve mezhep isimleri ile soyut isimler yapmada kullanılır.
b) Çekim ekleri birleştiği kök veya gövdenin anlamında bir değişiklik yapmaz. Bu ekler kök ve gövdelerin mânâsına bir münasebet nüansı ilâve eder. Yapım ekleri ise kök ve gövdelerde anlam değişikliği ya- parak ortaya yeni anlamlar çıkartır.
Çekim ekini yapım ekimden ayıran en önemli fark sözcükteki anlam değişikliğidir. Çekim ekinin geldiği bir kelime anlam değişikliği olmaz ancak yapım ekinde kelimenin anlamı değişmektedir.
Fiil çekim ekleri fiile eklenerek bazı özelliklerini ortaya çıkaran bir ek olarak bilinir. Kendi içlerinde ise şu şekilde 5'e ayrıldığı bilinir: Zaman ekleri olarak bilinen dilek ve haber kipleri, şahıs ekleri, soru ekleri, ek fiil, olumsuzluk eki olarak sıralanabilir.
Yan yana gelen sözcüklerin birbiri ile ilişkili hâle getirilmesi gerekir. İşte sözcükler ve sözcük gruplarını birbirleriyle ilişkili hâle getirip cümle kurmanızı sağlayan bu ekler, çekim ekleridir. Çekim ekleri hem isimlere hem de fiillere getirilir. İsimlere getirilen ekler isim çekim ekleridir.
Kök ya da gövde durumundaki isimlere eklenerek fiil (eylem) oluşturan yapım eklerine, isimden fiil yapım ekleri denir. Oluşturulan fiil gövdesi ile yapım ekinin eklendiği kök ya da gövde arasında anlam ilişkisi bulunur. İsimden Fiil Yapım Eklerine Bazı Örnekler: -a : yaşa-, tüne-, oy(u)na-, boşa-, kana– …
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir. Ünsüz sertleşmesi kuralı sebebiyle c harfi ç'ye, büyük ünlü uyumu nedeniyle e harfi a'ya dönüşebilir. Birkaç farklı görevde kullanılır.
Yukarıda zikrolunmuş bütün bu hallerin gösterdiği gibi Türk dillerinde küçültme şekilleri dıştan görünüş benzerliği, fonksiyon benzerliği veya vazife benzerliği bakımından gövdeye bağlı olan yeni kelimeler olarak kullanılır, yani küçültme ekleri yapım eklerinin vazifesini yapar.
Kelime, fiile ait bir çekim eki alıyorsa kelimedeki son yapım eki, fiil yapmıştır. Bu ayrımı cümlede kullanış biçiminden de anlamak mümkündür: sür-ü-den kelimesinde -ü eki fiilden isim yapmıştır. Kelime isme dönüşmeseydi ayrılma (-den) hâli eki getirilemezdi. sür-ü-dü-k örneğinde ise -ü eki fiilden fiil yapmıştır.
Dil. "Ölüm" sözcüğü Eski Türkçedeki öl- fiilinden +im son eki ile türemiştir.
Bu kelime topra- "kurumak" fiilinden +Uk ekiyle türetilmiştir.
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Çatı ekleri, aslında, şekilce fiilden fiil türeten eklerdir. Bu bakımdan aynı şekil birliği içindeki öteki yapım ekleri ile ortaklaşırlar.
isimden zaman zarfi tureten vurgusuz ek. büyük ünlü uyumunu bozan yapım ekleri arasındadır.
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
İyelik ekleri, sonuna geldiği sözcüklerden yeni bir sözcük türetmediği için çekim ekleridir. Bu nedenle iyelik eklerini şahıs ekleriyle karıştırmayınız. İyelik ekleri isimlere, şahıs ekleri de çekimli fiillere gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri