Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
Bal kahvaltıda oldukça iyi giden bir besindir ve çoğu insan kahvaltı sonrası bal yemeyi sever. Bunun dışında sabahların aç karnına ya da yatmadan önce bir kaşık olarak da bal tüketebilirsiniz. Uzmanların söylediğine göre balı ılık sun ile tüketmek bağışıklık sistemi açısından önemlidir.
Bal her zaman şifa kaynağı olmuştur. Kahvaltıda aç karnına bal yemek soğuk algınlığına karşı vücut direncinin koruduğu bilinmektedir. Reçel ürünlerinin keklerde ve çöreklerde kullanılması muhtemeldir. Bu nedenle, herkes için vazgeçilmez olmasının nedenlerinden biri size sunulur.
Bir kaşık balı ılık suyla karıştırıp içerseniz boğazınızdaki iltihabı azaltabilir, öksürüğü önleyebilirsiniz. Ayrıca doğal bal boğazdaki bakterilerle savaşmaya yardımcı olan doğal bir antibiyotiktir. Yaşlanmayı yavaşlatır! Yaşlanmayı yavaşlatmanın en doğal yolu antioksidan tüketmektir.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
İlgili 33 soru bulundu
7-Mideye iyi gelir
Bal güçlü bir antiseptiktir, bu nedenle aç karnına bir kaşık bal yemek bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarında sıkça önerilir.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Peygamber'in tatlıyı ve balı çok sevdiği, kendisine bal hediye edildiği zaman onu ashabı arasında kaşık kaşık bölüştürdüğü nakledilmektedir (İbn Mâce, “Ṭıb”, 7). Hz. Peygamber'in bal sevgisi, eşlerinden bazıları arasında rekabete, hatta bir âyetin nâzil olmasına sebep olmuştur.
Bal, yüzyıllardır şifa kaynağı olarak ilaç niyetine tüketilmektedir. Sabah aç karnına bal yemek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasından vücut sisteminin güçlenmesine kadar birçok faydaları bulunur.
Canan Karatay, Samsun'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Karadeniz 3. Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluştu. Karatay, burada yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur.
Bal ve ceviz karışımı, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. İçerdiği lifler sayesinde sindirim sürecini destekler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletir. Aynı zamanda, sindirim enzimlerinin üretimini artırarak besinlerin daha iyi sindirilmesine olanak tanır.
Ilık su ile tüketildiğinde balın içindeki şeker, sağlıklı kalori kaynağı olan doğal şekerdir. Balın, vücudumuzda depolanan yağın sindirilmesine etkisi vardır. Bal vücudumuzdan toksinlerin atılmasına da yardım eder.
Bal glikojen içerir, bu yüzden uyumadan önce bal tüketmen, adrenalin akışını önlemene ve iyi bir gece uykusu çekmene yardımcı olur. Ayrıca bal, depresyonla mücadele edebilecek organik kimyasal olan polifenol içeriyor. Bu yüzden gece yatmadan önce bal tüketirsen psikolojik sağlığını da korumuş olursun.
Bal ile limon yüksek oranda antioksidan içerir ve bu sayede vücut serbest radikaller ile savaşır. Aynı zamanda hastalıklara sebep olan toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur. Vücudu dinç tutar. Eğer düzenli olarak ballı limonlu su içerseniz vücudunuz zinde kalır ve daha dinç olur.
Organik kestane balı vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini ve kasları güçlendirmesi, kan dolaşımını hızlandırması gibi faydalara sahiptir. Mide ve karaciğere iyi gelir. Bu bal çeşidi aynı zamanda iyi bir enerji deposudur.
Balın şifasını tam olarak alabilmek için doğru zamanda ve doğru miktarda tüketilmesine dikkat etmek çok önemlidir. Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir.
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir. DAMARLARI AÇAR: Diğer şekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.
Bal vücuttaki milkrop üremesini önler. Bal göğsü ve ciğerleri temizler. Balın hazmı kolay, atığı yoktur. Bal miğde yaraları (Ülser) için faydalıdır.
Sır balı peteğin üzerindeki sır yüzeyinin balıdır. Sır yüzeyi balın kendi içerisindeki en değerli bölümüdür. Çünkü arılar peteğin üzerini sırla kapatırken içerisine kendilerinden enzimlerini katarlar. Sır balının içerisinde çok fazla polen ve perga da bulunduğu için bala müthiş bir aroma ve lezzet verir.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir. O sinirleri sağlamlaştırır, hastalıkları giderir, kızgınlığı sakinleştirir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı keser, benzi hoş eyler.” KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir.
Balın Akciğere ve Sağlığa Faydası
Balın vücut sağlığı açısından faydalarından bahsetmiştik. Özellikle akciğer açısından önemli ölçüde faydası vardır ve akciğeri tedavi edici niteliktedir. Bu sebeple akciğer hastalarının tedavisinde kullanılması uzmanlar tarafından önerilir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
C Vitamini 0,5 mg. Kalsiyum 6 mg. Demir 0,4 mg. D Vitamini 0 IU.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri