Kromatografi, bir karışımın gözenekli bir ortamda, hareketli bir çözücü etkisiyle, karışım bileşenlerinin farklı harkeketleri sonucu birbirinden ayrılması olgusuna dayanır. Hareket eden faza hareketli faz, bahsedilen gözenekli ortama ise adsorban veya sabit faz denir.
Sâbit faz: Kromatografide, bir kolon içerisine veya düz bir yüzeye tutturulmuş faza, sabit faz ( hareketsiz faz; durgun faz; stasyoner faz) denir. Bu faz daima bir “katı” veya bir katı destek üzerine emdirilmiş bir sıvı tabakasından” oluşur.
Kağıt kromatografisinde sabit faz, kağıdın selüloz ağ şebekesine bağlanmış olan su molekülleridir. Hareketli faz olarak ise farklı çözücüler ve bunların karışımı kullanılabilir.
Fazlardan birine hareketli (mobil) faz, diğerine ise durgun faz (stasyoner faz) denir. Karışımdaki her maddenin hareket hızı, maddenin hareketli veya mobil faza olan ilgisine göre belirlenir. Hareketli faza daha çok ilgisi olan maddeler daha hızlı hareket ederler.
Durgun faz: maddelerin; hareketli bir faz yardımıyla sabit (durgun) bir faz üzeride değişik hızlarla hareket etmeleri veya sürüklenmeleri esasına dayanan ayırma yöntemidir.
İlgili 35 soru bulundu
Kolon ( Sabit Faz ) maddelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerinden yararlanarak birbirlerinden ayırt edilmesini sağlar. Genellikle Çelik, PEEK ve Camdan imal edilir, içi belli ölçülerde sabit fazla doldurulur ( Silika veya polimer gibi ). Kolon Fırını kolonu saklamak ve sabit sıcaklıkta tutmak için kullanılır.
Dispers Sistemler: En az iki ayrı maddenin karışmasından oluşan sistemlere "dispers sistemler" denir. Bu iki maddeden biri diğeri içinde dağılmış haldedir. Bu dağılan kısma "dispers faz" ve içinde dağıldığı dağılma ortamına da "dispersiyon ortamı" veya "sürekli faz" denir.
Ölüm fazı (Letal): Bir populasyon durgun faza ulaştıktan sonra inkübasyon devam ediyorsa, hücreler canlı kalabilir ve metabolik faaliyetlerine devam ederler, fakat çoğunluğu ölür. Hücrelerin çoğunluğunun öldüğü bu faza ölüm fazı denmektedir.
C) Durma dönemi: Mikropların ürediği sınırlı miktardaki sıvı ortamdaki bozulan optimal koşullar değişmediği veya düzeltilmediği takdirde, üreme giderek yavaşlar. Bakteri populasyonu bir süre sayıca değişmeden kalır ve sonra azalmaya başlar (C). Bu fazda bulunan tüm mikroplarda, bölünme birden durmaz.
Bu yöntemde hareketli faz, sabit faz üzerinden aşağıdan yukarı doğru ilerler. Çözücü kılcallık etkisi ile içerisine daldırılan ince tabaka plakası üzerinde yürür. Bu işlem sırasında, plakanın alt kesimlerine bir damlalıkla önceden damlatılmış olan karışımı da farklı hızlarla yukarıya sürükler.
Kolon kromatografisi ilk uygulanan kromatografik yöntemdir ve kromatografinin başlangıcıdır. Bu kromatografide sabit faz olarak silikajel(SiO2) ,selüloz, alüminyumoksit(Al2O3), zeolit ,kalsiyumkarbonat v.b.gibi aktif yüzeyli maddeler, hareketli faz olarak da organik çözücüler kullanılır.
Not 2: Silikajel polar özelliktedir.
Ters Faz Kolon
Ters fazlı kromatografi, yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) en yaygın kullanılan tekniktir. Popülerliğinin nedeni, polar olmayan bileşiklerin, zayıf polar bileşiklerin ve iyonik bileşiklerin analizine uygulanabilmesidir.
Ters faz terimi, normal fazın tam tersi olan kromatografi modunu, yani bir polar hareketli fazın ve bir polar olmayan [hidrofobik] sabit fazın kullanımını açıklar.
Numunede bulunan bileşimler farklı yürüme veya hareket hızlarına göre hareketli faz içerisinde ilerlerler. Yürüme hızı, Rf değeri ile ifade edilir ve substansın yürüme mesafesinin, çözücünün yürüme mesafesine oranından hesaplanmaktadır. Rf değeri 0 ile 1 değerleri arasındadır.
Mikroorganizma popülasyonunda meydana gelen her bölünmeye jenerasyon, iki jenerasyon arasından geçen süreye de jenerasyon süresi denir. Kimyasal ve fiziksel etmenlere en fazla duyarlı olunan dönemdir (bu dönemdeki mikroorganizmaları öldürmek daha kolaydır).
EHEC vücut sıcaklığımız olan 37 derecede en hızlı ürer, 70 dereceye kadar sıcaklığa dayanabilir, asidik ortamlarda hayatta kalabilir. Yiyecekler 70 derecenin üzerine çıkacak şekilde pişirildiğinde EHEC ölmektedir.
asiti içermeleriyle erime ısıları yükselir ve yüksek ısıda membran yapıları korunmuş olur. Minimum ,optimum,maximum aralıkları içeren sıcaklığa kardinal sıcaklık denir. Kardinal sıcaklık aralığın az ise stenotermal ,üreme sıcaklık aralığı geniş ise Eutermal mikroorganizma denir.
Bir hücrenin 2 hücre oluşturması generasyon olarak tanımlanırken bunun gerçekleşmesi için gerekli olan “zaman aralığı” “generasyon zamanı-ikilenme zamanı” olarak adlandırılır.
1.Lag Fazı- Gecikme Dönemi- Adaptasyon Fazı
Hücrelerin yeni ekildikleri besi yerinde üremek için gerekli enzim ve enzim sistemlerini sentezledikleri –besiyerine adapte oldukları- fazdır.
➢ 1.Lag (Adaptasyon) Fazı: Kontaminasyondan sonra oluşan, mikroorganizmaların yeni ortama adapte olduğu aşamadır.
Fazın çeşitleri Farklı fazlar, gaz, sıvı, katı, plazma veya Bose-Einstein yoğuşma ürünü olarak maddenin farklı durumlar olarak tarif edilebilir.
Tek bir madde durumunda birden fazla faz olabilir. Örneğin, bir katı demir çubuğu birden fazla faz içerebilir (örneğin martensit, östenit). Bir yağ ve su karışımı, iki faza ayrılacak bir sıvıdır. Dengede, maddenin iki fazın da özelliklerini göstermediği iki faz arasında dar bir boşluk vardır.
Gibbs faz kuralı: • Bir sistemde bileşen ve faz sayısının belirli olması durumunda serbest değişken olup olmadığını belirlemede kullanılan bir kuraldır. Bir değişkenin ( T veya P ) diğerinden bağımsız olarak değiştirilebileceğini ve sistemde iki fazın bir arada kalmaya devam edeceğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri