Sabit giderler, üretim ve satış hacmindeki farklılaşmalardan etkilenmeyen giderlerdir. Amortisman giderleri, kira giderleri, vergiler ve faiz giderleri gibi giderler bu grup giderlere örnek olarak verilebilir. Değişken giderler, üretim ve satış hacmine bağlı olarak değişen giderlerdir.
Toplam üretim hacmindeki artışa veya azalmaya göre değişen maliyetlerdir. Kısa dönemdeki sabit maliyetler, uzun dönemde değişken maliyete dönüşebilmektedir. Değişken maliyetler, rekabet hukuku açısından yıkıcı fiyat, fiyat sıkıştırması gibi uygulamaların değerlendirilmesinde önem taşımaktadır.
SABİT MALİYET
Yani sabit maliyetler aydan aya aynı kalır. Bu maliyetler ticari faaliyetlerden bağımsız olarak bir şirket tarafından ödenmesi gereken giderlerdir. Şirket satış yapmasa bile sabit maliyetler ödenmek zorundadır.
Değişken Giderler: Değişken giderler; faaliyet hacmindeki değişmelerden etkilenen giderlerdir. Başka bir deyişle değişken giderler faaliyet hacmi arttıkça artar, azaldıkça azalır. Direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak gösterilebilir.
Sabit maliyetler, belli bir faaliyet dönemi içinde toplam miktar olarak faaliyet hacmindeki değişmeler karşısında değişmeyen maliyetlerdir. Değişken maliyetler ise, faaliyet hacmine bağlı olarak değişen maliyetlerdir. Maliyet kontrolü, karı artırmak için işletme giderlerini belirleme ve azaltma uygulamasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Değişken üretim maliyetleri, direkt hammadde, direkt işçilik ve değişken genel üretim maliyetlerinden oluşur. Değişken maliyet sisteminde sabit üretim maliyetleri, üretim maliyeti olarak kabul edilmeyip dönem gideri olarak izlenir.
Değişken maliyet, üretim miktarına bağlı olan maliyettir. Yani üretime dayalı olarak artıp azalan bir maliyet türüdür. Buna örnek olarak ham madde ve işçilik verilebilir. Bir diğer tanım şekli ise üretim aşamasında var olan malzemelerin ve üretime ait olan maliyetlerin hesaplanmasıdır.
Sektör ya da yapılan iş fark etmeksizin aktif olan her işletmenin aylık ya da yıllık olarak sabit giderleri vardır. Bu giderler arasında personel giderleri, bina ve işletme giderleri, vergiler gibi ödemeler sayılabilir.
Buna göre gider çeşitleri ilk madde ve malzeme, işçi ücret ve giderleri, memur ücret ve giderleri, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, çeşitli giderler, vergi resim ve harçlar, amortisman ve tükenme payları ile finansman giderlerinden oluşmaktadır.
Sabit maliyetler, işletmelerin üretim hacimlerinden bağımsız olan ve kısa sürede etki edilemeyen maliyetlerdir. Sabit maliyetler, işletmelerin toplam maliyetleri üzerinde oldukça yüksek bir yer tutmaktadır. Bu maliyetlerin izlenmesi ve ürün üretim kararlarında dikkate alınması gerekmektedir.
Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
İşletme için kullanılan elektrik, doğalgaz, telefon, su, internet faturası, bina kira ve aidatı, mutfak ihtiyaç giderleri, temizlik giderleri, ofis giderleri gibi giderler her ay ödenen sabit giderler arasındadır.
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
Direkt işçilik giderleri; üretim bölümlerinde çalışan ve fiilen üretimi gerçekleştiren ve üretilen mamullere doğrudan yüklenebilen giderlerdir. Endirekt işçilik giderleri; direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen üretimle ilgili tüm işçiliklerdir.
Daha evvel de belirttiğimiz gibi Sabit- işletme-maliyeti işçi ücretleri dahil bütün maaşları, amortisman, bankalara ödenen faiz giderlerini, enerji, kira, telefon gibi üretim miktarına göre değişmeyen mali- yetl ri kapsamaktadır.
Literatürde sabit maliyetlerden biri olarak kabul edilen amortisman giderleri, Uluslararası Muhasebe Standartları'ndan 16'ncısı olan Maddi Duran Varlıklar Standardı ile getirilen üretim miktarı yöntemi kullanıldığında değişken gider olarak nitelendirilmelidir.
Üretim miktarındaki değişikliklere göre artıp azalmayan sabit kalan maliyettir. Kira, Faiz giderleri, işçi maaşları gibi.
Ortalama sabit maliyeti elde etmek için, sabit maliyetler üretilen birim sayısına bölünür. Bu doğrultuda örneğin sabit maliyetler 5 olduğu vakit, ortalama sabit maliyet ise 5/Q şeklinde öne çıkmaktadır.
Gider Kavramı: İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Gider Hesapları
İşletmeler faaliyetlerini yerine getirebilmek için dönem içinde bazı harcamalara, bazı giderlere katlanmak, bazı maliyetleri yapmak zorundadırlar. İşte gelir sağlamak amacıyla katlanılan maliyetlere gider denir.
Değişken genel üretim giderleri, endirekt (dolaylı) malzeme Ankara SMMMO Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi 7 / 2014-1 Page 8 ve endirekt (dolaylı) işçilik gibi, üretim miktarı ile birlikte doğru orantılı olarak değişen dolaylı üretim maliyetleridir (md. 12).
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Mamul üretim maliyetlerinin tayininde ilk madde malzeme, direkt işçilik giderleri ile genel üretim maliyetleri söz konusu olur. Bunlardan ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik giderleri ürünün miktarı arttıkça artan, azaldıkça azalan nitelikte giderler olduğu için “değişken maliyetler” olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri