İkinci kostik maddemiz; "potasyum hidroksit” diğerinden tek farkı, ph değerinin daha farklı olmasıdır ama etkisi aynıdır; ikisi de kostik, yani aşındırıcı malzemelerdir. Ancak bundan yapılan sabun sertleşmez.
Çünkü o sabunlarda alçı tozu, kemik tozu gibi kıvam verici maddeler kullanılıyor. Yani bu sabunlar doğal değildir... Bünyesine nem alır ve gözenekleri genişleme yapar. Nem buharlaşır gözenekleri daralır sonra tekrar nem aldığında çatlaklar oluşur.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Gliserin barı cam kasede benmari usulüyle eritin. Eriyen gliserine zeytinyağı ve defne yağını ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Erimiş haldeki karışımı sabun kalıplarına aktarın ve 1-2 gün bekletin. Sabunun tam kıvam alması için 1 ay kadar karanlık, serin ortamda bekletin.
24 saat kalıpta duran sabun kalıptan çıkarılarak kurumaya bırakılır. Soğuk yöntemde sabunlaşma tamamlanamadığından sabunların uzun süre kurutulması gerekir. Kullanıma hazır hale gelmesi için sabunun nem değeri ortalama olan bir yerde 1 ay; fazla nemli bir yerde 2 ay kadar beklemesi gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Kaliteli ve doğal sabun içinde bulunan maddeler ile anlaşılan bir üründür. Doğal sabun; cildi tahriş etmemeli, ağır kimyasallar ve palmiye yağı içermemeli, cildi nemlendirmeli, düz bir yüzeye sahip olmalı, bunun yanında doğal antiseptik ve gliserin içermelidir.
Kalıp sabun : 18 ay - 3 yıl arası.Vücut şampuanları : 3 yıl.Banyo yağı : 1 yıl. Vücut losyonları : 3 yıl.
Sabun banyoda kullanıldıkça neme bağlı olarak eriyebilir, jelimsi bir kıvama gelebilir. Bu sorunu da en iyi hindistancevizi yağı, palm yağı, palm çekirdeği yağı, kakao yağı çözer. Aynı zamanda sabunun iyi kurutulmuş olması da önemlidir.
Yazın 2 - 3 saat güneşte kurutulabilir. Kış aylarında ise düşük dereceli fırında kurutabilirsiniz.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Sabun Testi:
Sabun çözeltisini 30 saniye bekleterek köpük seviyesine bakılır. Sonra bir pipet ya da damlalıkla % 4 lük CaCl2 çözeltisinden 4 damla ilave edilerek 15 saniye çalkalanır. Yine 30 saniye bekletilir. Bu noktada CaCl2'ün köpük üzerinde nasıl bir etkide bulunduğu incelenir.
Sabunun en büyük olumsuzluğu sert sularda zor köpürmesidir. Köpürme faaliyeti olmayınca sabun etkisini yitirir. Bunun nedeni ise sert suda bulunan magnezyum ve kalsiyum ile sabunun etkileşmesidir.
Günümüzde tüm sabun üreticilerinin “kostik” olarak kullandığı “sodyum hidroksitin” ise ph değeri 13,5'tur fakat, “potasyum hidroksit” gibi, “kül suyunda” bulunan “kostik” de sabunu katılaştıramadığı için, dışarıdan “kalın” tuz diye adlandırdığımız “tuz” katkısı” yapılır ki, gelende küllü sabun ürettiğini iddia eden ...
Ellerinizi yıkadıktan sonra, sabunun üstünde kalan ıslaklık nedeniyle bazı bakteriler sabunun yüzeyinde kalmayı sürdürüyor. Ancak kullanımdan sonra sabunun üstünde kalan köpüğü akıtmak, bu bakterilerden kurtulmak için yeterli. Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde.
Çoğu insan da bilmiyor zaten. Arap sabunu normal şartlar altında tam olarak çözülmediği için jel kıvamında bir sabundur. Onu olduğu gibi kullanmaya çalışırsan köpürmez ve çözünmediği için de yağ ile tam olarak etkileşime girmez ve yağları çözmez.
Sabun bazlarını küçücük bir su ısıtıcısının buharında bile eritebilirsiniz... Bazlar erimeye başladığında kaşıkla durmadan karıştırın. Sürekli karıştırmanız erime süresinde sabunların üzerinin katılaşmasını engelleyecek.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
Çünkü sabunu köpürten kostiktir.
Ufak bir hatırlatma: soğuk ya da sıcak süreçlerle üretilen sabunlar, tekrar eritip kullanmaya uygun DEĞİLDİR. Sabun bazını tekrar eritip şekillendirmeye izin veren, özel üretim süreci ve içeriğidir.
Sabun. Sabununuzu doğrudan duşunuzun akıntısına yakın tutmak raf ömrünü kısaltabilir. Su, kalıp sabunu kıracak ve kalıntı banyonuzda birikecektir. Sabunu saklamanın en iyi yolu, duşun dışında ve kurumasına izin veren delikleri olan bir sabunluktur.
Buna göre soruyu cevaplayacak olursak. Sabun sadece yere düşüyor yani sürtünme ve temizleme kavramı yok. Bu nedenle sabun yerdeki tozların üstüne yapışması nedeniyle kirlenir. Fakat bir olasılık daha var, eğer sabundan bir parça parçalanıp yerde kalırsa bu sefer beyniniz yerin sabundan dolayı kirlendiğini sanar.
Kalıp sabunların çoğunun süresi iki ila üç yıl sonra dolar. Doğal veya el yapımı sabunların süresi, uçucu yağlar ve kokular küflenebileceğinden, bir yıl içinde kullanmak en doğru olanı.
Yağlı bir cilde sahipseniz yağsız sabunları tercih etmeli, yağsız bir cilde sahipseniz ise yüzünüzü kurutmayacak nemlendirici özelliğe sahip sabunları tercih etmelisiniz. pH değeri burada çok önemlidir çünkü pH değeri düşük sabunlar cildinizi kurutarak çatlamasına yol açar.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri