Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Kozmetik üretim yeri ve kozmetik sorumlu teknik elemana ait başvurular ilgili Sağlık Grup Başkanlıklarından başlatılır, Üretilecek kozmetik ürünler için başvurular direkt Sağlık Bakanlığından yapılır.
Sabunlar, daha yüksek yağ asidi tuzları olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte hayvansal katı yağların veya bitkisel yağların hidroksitlerin kullanılmasıyla sabunlaştırılmasıyla elde edilirler. Bu işlem sonucunda uygun sabunun yanı sıra ek nemlendirme özelliği olan gliserol de oluşur.
İlgili 29 soru bulundu
Yazın 2 - 3 saat güneşte kurutulabilir. Kış aylarında ise düşük dereceli fırında kurutabilirsiniz.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Yani isteyen herkes, evde sabun yapma işinin altından rahatlıkla kalkabilir. Ancak ne kadar orijinal ve özgün tasarımlar yapar, ne kadar farklı çalışmalar ortaya çıkarırsanız, o kadar fazla satış yaparsınız. Bu yüzden sabun yapım işinde yaratıcı düşünmeniz sizin için bir avantaj olacaktır.
SABUN ÜRETİMİ
Sabun üretimi batch sistemi veya kontinü sistem pişirme (sabunlaştırma), kurutma, şekillendirme ve ambalajlama işlemlerinden oluşmaktadır.
Üretim izni alınabilmesi için öncelikle gıda siciline kayıt olunması gerekmektedir. Diğer taraftan, üretim izinleri ürün kodekslerinden yayınlanan ve yayınlanmayan ürünler için ve de gıda maddesiyle temas halinde olan ambalajlar için alınması gerekmektedir. Her bir grup için farklı bir başvuru yapılması gerekmektedir.
Kostik hemen hemen her markette satılan bir bileşendir. Bu nedenle günümüzde herkes tarafından kolaylıkla ulaşılarak kullanılabilir. Kostik, kaynamış suyun içine eklenerek kullanılabilir. Kostik, kaynar su ile birleştiği zaman tepkimeye girmesi sonucu bileşenlerine ayrılır.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda yapılacak doğal el yapımı sabunun çeşidine ve amaçlarına göre argan yağı, çörek otu yağı, badem yağı, fındık yağı, ceviz yağı, üzüm çekirdeği yağı, nar çekirdeği yağı, papatya yağı, lavanta yağı, defne yağı, biberiye yağı, nane yağı, okaliptüs yağı, kantaron yağı, tarçın yağı, portakal yağı, limon yağı, ...
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
Çünkü sabunu köpürten kostiktir.
Sabun yapımında iki temel madde vardır; kostik (NaOH) ve yağ. Doğal sabun yapımında bu iki madde kullanılır. Bununla birlikte içerisine; su, tuz ve gliserin katılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanılmaz.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
Sabun yapımı esnasında sabun sıvı formda iken kullanılan sıvı sabun boyası, doğru sıcaklık değerinde eklenir. Toz sabun boyası ise her sıcaklık değerinde eklenebilme özelliğine sahiptir. Toz sabun boyaları ile renkli, esanslı, kokulu ve doğal ürünler elde edilir.
Gözeneklerin hava almasını sağlar. Doğal bir peeling etkisi oluşturarak ciltteki ölü derileri temizler. Düzenli olarak kullanıldığında cilt beyazlatıcı etkisi vardır. Sedef, egzama gibi birçok cilt sorununu eşek sütü sabunu ile doğal yoldan çözüme kavuşturabilirsiniz.
GECE DAHA RAHAT UYUMAK İÇİN ÇÖZÜM: SABUN
Çünküsabundaki uçucu yağlar aromaterapi etkisine sahiptir ve vücudun gevşemesini sağlar. Sabun barındaki magnezyum sülfat vücudumuzun ihtiyacı olan magnezyum eksikliğini giderir. Ayrıca bu durum plasebo etkisi gösterir.
Baz, bikarbonat iyonu ile tepkimeye girerek su ve karbonat iyonu oluşturur. Karbonat iyonu Ca2+ gibi M2+ iyonları ile tepkimeye girerek metal karbonatları halinde çöker. Sert sularda sabun sarfiyatı fazladır, sabun geç köpürür.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Sabunlar yag asitlerinin alkali tuzlari olup yüzey aktif maddelerdir. YÜZEY AKTiF MADDE: Yüzeyde birikerek yüzey gerilimini degistiren (düsüren)maddelerdir. Molekül yapilari cizgisel ve asimetriktir. Az ya da cok dallanmis zincir seklinde hidrofob bir kisimla ,hidrofil bir kisımdan ibarettir.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır. Kostiksiz sabun üretimi için çabalar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri