Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkiye sahip farklı alkol türleri olmasına rağmen bu amaçla yaygın olarak etil alkol ve izopropil alkol kullanılır. Antimikrobiyal özellikte maddeler etki ettikleri ortamlara göre farklı şekilde sınıflandırılır. Alkoller bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etki eder.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Doğal sabunlarda ise genellikle gliserin sabundan ayrılmaz. Bu nedenle doğal sabunlar elleri nemli tutarken ticari sabunlar kurutmaktadır. Gliserinin karışımdan ayrılma işleminde karışıma NaCl (Sodyum Klorür) eklenir. Bu sayede gliserin çözeltide kalırken, sabun molekülleri katı hale geçer.
Sodyum hidroksit, 13.5 pH değeri ile bazik özelliklere sahiptir. Suda kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur.
Sabun bazlarını küçücük bir su ısıtıcısının buharında bile eritebilirsiniz... Bazlar erimeye başladığında kaşıkla durmadan karıştırın. Sürekli karıştırmanız erime süresinde sabunların üzerinin katılaşmasını engelleyecek.
İlgili 25 soru bulundu
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkiye sahip farklı alkol türleri olmasına rağmen bu amaçla yaygın olarak etil alkol ve izopropil alkol kullanılır. Antimikrobiyal özellikte maddeler etki ettikleri ortamlara göre farklı şekilde sınıflandırılır. Alkoller bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etki eder.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
Şayet hidrolizde suya, NaOH eklenirse yağ asitleri yerine sabun oluşur. Yağ asitlerinin Na ve K tuzlarına sabun denir. Sabun, daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asitler olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Kaynama hamurunun içinde kalan fazla kostik, "sabun altı suyu" dediğimiz, Anadolu halkının ve geleneksel sabun ustalarının "kara su" dediği suya karışır, sabunun içinde kalmaz.
Palm Çekirdeği Yağı
Yüksek oranda laurik asit içerir, bu nedenle sabuna hem sertlik hem de zengin köpük kazandırır.
Zeytinyağı, defne tohumu yağı, menengiç (bıttım) yağı, hint yağı, aspir yağı, keten tohumu yağı, badem yağı, susam yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı, shea yağı, jojoba yağı, kakao yağı sabun yapımında en çok tercih edilen yağlardandır.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Sabun yapımının ana bileşenlerinden biri olan kostik olmadan sabunlaşma gerçekleşmeyeceği için kostiksiz sabun olmaz. Doymuş veya doymamış yağlar, uçucu yağlar, bitkisel özeler ve kostik farklı miktarlarda ve çeşitlerde karıştırılarak sabun elde edilir.
Kostik soda nereden alabilirim? Sadece PCC'de! Sodyum hidroksit, tehlikeli özelliklerinden dolayı yalnızca özel mağazalardan, dağıtım noktalarından veya doğrudan üreticilerden satın alınmalıdır.
Konuyla ilgili görüş bildiren Gıda Mühendisi Nermin Özge Bilge, zeytinin yapım aşamasında üründeki acı tadın giderilmesinde kostik maddesinin kullanıldığını belirterek, "Kostik zeytindeki acılığı gidermek amacıyla kullanılmakta. Kostik kullanımının yasal olarak kabulü var. Kullanımı serbest bir ürün.
Etanol hafif bir kimyasal kokuya sahip uçucu, yanıcı, renksiz bir sıvıdır. Antiseptik, çözücü (solvent), yakıt olarak kullanılır ve düşük donma noktasından dolayı, termometrelerde ve antifriz olarak kullanılmaktadır.
Etil alkol %98 alkol oranına sahip saf alkollerden bir tanesidir. Piyasa içinde yer alan ticari alkollerin birçoğu etil alkolün fermantasyonları ve işlenmesi ile elde edilmektedir.
Etil alkol zararlı olmakla birlikte yaraları sterilize etmede yetersiz bir maddedir de aynı zamanda. Açık yaralara etil alkol uygulamak son derece zararlıdır, tıp uzmanları genelde açık yaralara steril su veya iyot çözeltisi ile muamele etmektedirler.
Köylülerin yapmış oldukları sabunlarda yapılan hile ve hatalardan bahsedeceğim. Fabrikasyon sabunları anlatmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. En kötü köy sabunu ile karşılaştırılabilir olduğunu düşünmüyorum. Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir. Bu sayede cildimizi en doğru şekilde nemlendirir ve nötralize hale getirir. Belirtiğimiz bu PH değerleri cildimizde kullanacağımız sabunlar için en ideal değerlerdir.
Hindistan Cevizi Yağından Elde Edilmiş Ekstra Şeffaf Sabun Bazı. İçindekiler: Sabunlaşmış Hindistan Cevizi Yağı, Gliserin, Etil Alkol, Şeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri