Günümüzde tüm sabun üreticilerinin “kostik” olarak kullandığı “sodyum hidroksitin” ise ph değeri 13,5'tur fakat, “potasyum hidroksit” gibi, “kül suyunda” bulunan “kostik” de sabunu katılaştıramadığı için, dışarıdan “kalın” tuz diye adlandırdığımız “tuz” katkısı” yapılır ki, gelende küllü sabun ürettiğini iddia eden ...
Sabun dediğimiz ürün aslında en anlaşılır şekli ile; yağ asitlerinin, bazik bir madde olan kostik kullanılarak, ısının manüpilasyonu ile, reaksiyonun hızlandırılıp, tuza ve suya dönüşmesi olayıdır. Burada elde ettiğimiz “tuz” sabundur. Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur.
Doğal sabunlarda ise genellikle gliserin sabundan ayrılmaz. Bu nedenle doğal sabunlar elleri nemli tutarken ticari sabunlar kurutmaktadır. Gliserinin karışımdan ayrılma işleminde karışıma NaCl (Sodyum Klorür) eklenir. Bu sayede gliserin çözeltide kalırken, sabun molekülleri katı hale geçer.
Çünkü sabunu köpürten kostiktir.
Sabun bazlarını küçücük bir su ısıtıcısının buharında bile eritebilirsiniz... Bazlar erimeye başladığında kaşıkla durmadan karıştırın. Sürekli karıştırmanız erime süresinde sabunların üzerinin katılaşmasını engelleyecek.
İlgili 29 soru bulundu
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
İkinci kostik maddemiz; "potasyum hidroksit” diğerinden tek farkı, ph değerinin daha farklı olmasıdır ama etkisi aynıdır; ikisi de kostik, yani aşındırıcı malzemelerdir. Ancak bundan yapılan sabun sertleşmez.
Bıttım sabunu genelde koyu yeşil ya da koyu sarı renkte olur. Yapım aşaması tamamlanan ve kullanıma hazır olan sabunun rengi bir süre sonra biraz açılabilir. Bunun sebebi, Bıttım sabununun içindeki suyun kurumasıdır. Su, zamanla buharlaşır ve yok olur.
Diğer sabunların aksine tuz sabunu su ile temas ettiğinde köpürmez. Cildinizi ıslatarak cildinize uygulayabilirsiniz.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Şayet hidrolizde suya, NaOH eklenirse yağ asitleri yerine sabun oluşur. Yağ asitlerinin Na ve K tuzlarına sabun denir. Sabun, daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asitler olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Sodyum hidroksit sabunlaşmayı meydana getirdiği için ve sabunlaşma gerçekleştiğinde zarar verici bir özelliği kalmayacağı için güvenlidir. Ancak sabun yapımında gereken oranlar doğru bir şekilde kullanılmadığında fazla eklenen kostiğin sabun içerisinde sabunlaşma gerçekleşmeden kalması durumuna dikkat etmek gerekir.
Ayrıca UV ışınları da dezenfeks yon ve ster l zasyon amaçlı kullanılır. Genel olarak, yumuşak ve sert olmak üzere k çeş t sabun vardır. Sodyum tuzu olanlar sert sabun (beyaz sabun), potasyum tuzu olanlar yumuşak sabun (arap sabunu) olarak adlandırılır.
Tuz sabunu, içerisinde tuz bulunan bir sabun türüdür. Cilt için birçok fayda sağlar. İçeriğindeki mineraller, cildin nem seviyesini dengeleyerek kuruluğu önler ve ciltteki ölü hücreleri temizler. Tuzlu sabun, cildi derinlemesine temizleyerek gözeneklerin açılmasını ve ciltteki toksinlerin atılmasını sağlar.
Sabunlarımız kostik içermez. Sabun; asit (zeytinyağı) ve bazın (kostik) kimyasal reaksiyonu sonucunda ortaya çıkan tuzdur. Tuz ile birlikte gliserinde açığa çıkar. Meydana gelen ürün belirli bir süre dinlendirilir ve sonucunda doğal sabun elde edilir.
Kostiksiz sabun, Sodyum Hidroksit (Kostik) ile yağların doğru miktarlarda kullanılması ile kimyasal reaksiyona girmesi ve reaksiyon sonucu yağ ve kostiğin tamamen yok olarak oluşturduğu bir tuzdur. Yani kostik kullanmadan sabun yapılamaz.
Tuz sabunu da Kaya tuzu ve Himalaya tuzunun eritilerek bir kalıp haline getirilmesi ile oluşur. Tuz sabununu cildinize uyguladıktan 5 dakika sonra kadar cildinizi bol su ile yıkamanız gerekir.
Sabunlar renkli olsa bile köpüğü her zaman beyazdır. Çünkü köpük santimetrenin birkaç milyonda biri kalınlığındadır. Bu yüzden köpüğün yüzeyine yeteri kadar boya molekülü sığmaz ve herhangi bir renk oluşmaz.
Mikroorganizmalara karşı öldürücü etkiye sahip farklı alkol türleri olmasına rağmen bu amaçla yaygın olarak etil alkol ve izopropil alkol kullanılır. Antimikrobiyal özellikte maddeler etki ettikleri ortamlara göre farklı şekilde sınıflandırılır. Alkoller bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etki eder.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Bıttım sabunu, katkısız olduğu için birkaç aya kadar dayanabilir. Muazzam bir dayanıklılığa sahip olan bıttım, doğal bileşenlerinde herhangi bir bozulmaya maruz kalmaz.
Gerçek bıttım sabununda yüksek miktarda bıttım bitkisinin yağının bulunduğunu belirten Yurtsever, bu sabunun renginin yeşil olduğunu kaydetti. Yurtsever, bıttım bitkisinin bir nevi yabani Antep fıstığı olduğunu, dağ ve ormanlarda doğal ortamda yetiştiğini aktardı.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
Çoğu insan da bilmiyor zaten. Arap sabunu normal şartlar altında tam olarak çözülmediği için jel kıvamında bir sabundur. Onu olduğu gibi kullanmaya çalışırsan köpürmez ve çözünmediği için de yağ ile tam olarak etkileşime girmez ve yağları çözmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri