Sabunlar renkli olsa bile köpüğü her zaman beyazdır. Çünkü köpük santimetrenin birkaç milyonda biri kalınlığındadır. Bu yüzden köpüğün yüzeyine yeteri kadar boya molekülü sığmaz ve herhangi bir renk oluşmaz.
Sabunlu suyun rengi sabundan daha açıktır, çünkü sabunun içindeki boya artık daha büyük bir hacmi renklendirmek zorundadır. Fakat kullandığınız sabunun rengi ne olursa olsun köpüğü daima beyaz olur. Aslında sabun köpüğünün büyük bir kısmı havadır. Hava bu köpüklerin içine hapsolmuştur ve sabunlu suyu inceltir.
Baloncukların rengi ışıkta değişiyormuş gibi görünür. Gökkuşağında görünen renkler ayrımlı kırılmanın sonucunda ortaya çıkar, aksine sabun köpüğündeki renkler ince sabun katmanının ön ve arka yüzeylerinden ışığın etkileşimli yansıması sonucunda oluşur.
Fakat, ellerimizi ıslatıp ovuşturduğumuzda, sabun kremi suyla seyrelmiş hale gelir.Bu sırada kabarcıklar oluşturarak köpürür.Bu kabarcıklar, sabun kremi ve sudan oluşmaktadır. Su safken şeffaftır, bu karışım ise mattır ve üzerine düşen ışınların hemen hemen tümünü yansıtır. Bu nedenle de beyaz görünür.
İçeri sızan ışık, köpüğün dışındaki ışıktan daha az olunca dış yüzeyi ayna özelliği kazanıyor. Dolayısıyla aslında beyaz olarak gördüğümüz şey köpükten yansıyan doğal gün ışığı. Onlara doğal ışıkta baktığımız sürece bunun bir yansıması olan beyaz rengi görmeye devam ederiz.
İlgili 44 soru bulundu
Sabunlar renkli olsa bile köpüğü her zaman beyazdır. Çünkü köpük santimetrenin birkaç milyonda biri kalınlığındadır. Bu yüzden köpüğün yüzeyine yeteri kadar boya molekülü sığmaz ve herhangi bir renk oluşmaz.
Sabunun polar kısmı ile su kolaylıkla etkileşime girer. İki uzun zincir arasında kalan polar gruplarla etkileşimli ince su tabakası gergin bir yüzey oluşturur. Bu tabakanın içinin hava veya farklı bir gazla doldurulması ile de küre şeklinde baloncuklar oluşur.
Gökkuşağının oluşması, ışığın yağmur damlalarından geçerken renklere ayrılması sonucu oluşur. Gökkuşağını oluşturan bütün renkler birleştiğinde tekrar beyaz ışığı oluşturur. Beyaz bir renk değil, renklerin karışımıdır.
Bitkisel ya da hayvansal yağların sabunlaşması sonucu üç değerli bir alkol olan Gliserin ile yağ asidi oluşur. Sabunlaşma sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit ile yapılırsa yağ asidi yerine bunun sodyum tuzu (beyaz sabun) ya da potasyum tuzu (arap sabunu) elde edilir.
KOLOİTLER: Katı taneciklerin bir sıvı içerisinde çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük tanecikler halinde heterojen olarak dağılmasıyla oluşan karışımlara denir. Kan, boya, renkli cam, sabun köpüğü ve krema koloitlere örnektir.
Bal köpüğü: Az önce de belirttiğimiz gibi, bal köpüğü saç rengi sarı ile kumral arasında bir tondadır ve sıcak yansımalara sahiptir. Bal sarısı: Sarıya en yakın bal köpüğü tonu olan bu saç rengi, daha çok küllü tonlar barındırabilir.
Doğal sabuna köpük vermek istiyorsanız elinizde fazla seçeneğiniz yok. En iyi köpük veren yağ Hindistan cevizi yağıdır. Hindistancevizi yağı ile birlik te kullanacağınız hint yağı size bol köpüklü bir sabun verecektir. Hindistancevizi yağı ve hint yağı dışında palm çekirdeği yağıda sabuna köpük özelliği katmaktadır.
Bal köpüğü saç rengi akar mı? Balköpüğü saç rengi ara bir renk olduğu için akmaz.
Sabunda hidrofil ve hidrofob uçlar vardır. Hidrofob uç suyu sevmez ve kirleri tutar hidrofil uçta suyu sever ve ona tutunur bu sayede el temizlenir. O Köpük su ile sabun teması sonucu oluşan tepkimedir.
Sıradan sabunlara nazaran sabun bazlarımız kostik, SLS ve SLES gibi zararlı maddeleri içermez, köpürme oranı daha düşüktür ve cilt için tamamıyla güvenlidir.
Zeytinyağının doğası ve yapısı gereği, içinde bulundurduğu yağ asitlerinden kaynaklı olarak, zeytinyağı sabunu yüzey gerilimi en yüksek sabundur, bu da onu hem çok sert, hem de kullanım esnasında köpük oluşturma konusunda yetersiz kılar.
Kaliteli ve doğal sabun içinde bulunan maddeler ile anlaşılan bir üründür. Doğal sabun; cildi tahriş etmemeli, ağır kimyasallar ve palmiye yağı içermemeli, cildi nemlendirmeli, düz bir yüzeye sahip olmalı, bunun yanında doğal antiseptik ve gliserin içermelidir.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Beyaz renk, tüm renklerin pozitif ve negatiflerini temsil etme özelliği ile renkler arasında bir denge unsurudur; katıldığı rengi açar. Onun temel özelliği denge sağlamaktır; eşitlik, adalet, tarafsızlık ve bağımsızlıktır.
Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler. Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar.
Köpük sabun doğada kolayca çözünebilen, çevreye karşı duyarlı bir üründür. Ph değeri 5.5 olup, ciltle teması halinde deride herhangi alerjik bir reaksiyona sebep olmaz. Köpük sabunların içeriğinde gliserin ve yağ bulunmaktadır, böylece sağladığı hijyenin yanı sıra, cildinizin nemlenmesini de sağlar.
[1] "Gösterişli olmakla birlikte, en hafif bir etki ile yok olmak" anlamında kullanılan bir söz. [2] Zayıf olduğu halde güçlü görünmeye çalışan kimse.
Bir su bardağının yarısına kadar gliserinli deterjan koyulur daha sonra bardakta kalan boş yerin yarısı kadar kolonya eklenir. Bardağın üzerine en son 10-15 damla kadar aseton eklenir ve karışım iyice çalkanır. İyice çalkalanan karışım sizlere baloncuk suyunuzu vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri