Saç, insanda, baş üzerinde kafa derisi ya da saç derisi denen kısımda bulunan kıl kümesine verilen genel ad.
Kıl, kese benzeri foliküllerde büyüyen hücrelerin sıkıca toplanması ile oluşan silindirik bir yapıdan meydana gelmektedir. Saçlar ; uzun, keratin içerikli yapılardır. Keratin tespih gibi dizilen aminoasitlerin birleşmesinden oluşmuş büyük dayanıklı bir moleküldür.
İnsan saçı keratin denen özel bir proteinden oluşur. Keratin tırnakta da bulunan dayanıklı bir maddedir. Saçlar, epidermis denen derinin en dış tabakasının eldiven parmağı gibi deri içerisine uzanarak oluşturduğu bir kılıf içinden çıkar. Bu kılıfa dış kılıf adı verilir.
İnsan saç teli protein, su, yağ, renk verici maddeler(pigment) ve bazı minerallerden oluşan bir yapıdır. Her bir saç telimizin; % 80 'i saç proteinleri, % 10'u su, % 6'sı yağlar, % 3'ü pigmentler ve % 1'i minerallerden oluşmaktadır.
Kılın esas yapısı, 18 Aminoasitten oluşan ve dermal papillanın tabanında bulunan Keratinositler tarafından meydana getirilen Keratindir. Keratin, vicudumuzun bir çok bölgesinde çapraz bağlı sarmal yapıda bulunan lifli bir proteindir.
İlgili 26 soru bulundu
Sacın temel hammaddesi genel olarak demir metalidir. Kalın levhaların silindirler arasından geçirilmesiyle ince sac levhalar elde edilir.
Saç günlük yaşamda pek çok faktörden kısa sürede etkilenebilen canlı bir organdır.
Saç teli, dermisin içine derinlemesine sokulmuş bir torba olan saç kökünden (kıl folikülü) çıkar. Saç (kıl) follikülü, derinin epidermis ve dermis tabakalarının arasındaki etkileşime bağlı oluşmuş ve buraya gömülü bir yapıdır.
* Bir saç teli, günde yaklasik olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yilda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardir ve ancak 7 yilda uzar. * Saçlar islatilinca boylari %30 kadar uzar, kuruyunca yeniden eski boyuna döner.
Bedenlerini saran tüy örtüsü, canlı türlerine göre farklılık göstermektedir. Kimilerinde yoğun, kimilerinde ise daha azdır. İnsan vücudunda ise saç, estetik bir unsurdur. Asıl işlevi başı soğuktan, sıcaktan, darbelerden korumaktır. Saç yüzyıllardır insanoğlunu güzelleştirmek, değiştirmek için kullanılmıştır.
Genetik kısım ise anne ya da babadan geçen kellik genleridir. Yanlış inanışın aksine kellik geni sadece anne tarafından gelmez, baba tarafından da gelebilir. 30'lu yaşlarda %30; 40'lı yaşlarda dökülme oranı %40; ellili yaşlarda ise erkeklerin genetik dökülme ile karşılaşma oranı % 50 gibidir.
Saçların güçlü ve sağlam olması için en iyi protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sağlığını iyileştiren diger besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir.
Saçın hafızası olduğunu ve aynı zamanda çok güçlü olduğunu biliyor muydunuz? Bu da ne kadar süredir sigara içmediğimiz gibi verileri sakladığı için bazı testlerde ve testlerde bile kullanılmasını sağlıyor.
Kıl gövdesi hücreleri, canlı bir organizmanın vücudundan ayrıldıklarında ölmüş hücreler olarak kabul edilirler. Ancak kıl uçlarının incelmesi, kılın uç kısımlarının canlı olarak kesilmesi sonucudur.
Kılı besleyense alt derideki kılcal damarlardır. Burdan kıl kök hücresi beslenir ve keratinleşmiş kıllar deri yüzeyine çıkar.
Her saç telinin dibinde bulunan folikül saçın uzama kaynağıdır. Folikülün altındaki saç matriksi hücreleri çoğalarak saçın uzamasını sağlar. Bu hücreler hızla bölünür ama bunun için enerji gerekir.
Yeni saç ise eski saçtan hızlı uzar. Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
Saçlar çok güçlü ve dayanıklıdırlar. Bir saç teli 100 gr. ağırlığında bir cismi taşıyabilecek güce sahiptir. Bu kadar güce ve dayanıklılığa sahipken, bir saç telinin ömrü ortalama 4 yıldır.
Duruma göre değişir. Eğer bir folikül görevini kapatmışsa, yok olduysa, zarar gördüyse veya yeni bir saç üretmiyorsa, yıllar geçse de yeni bir saç üretmez. Eğer folikül sağlam ise yeniden saç üretmesi mümkün olur ve incelmiş saçların kalınlaşması da sağlanabilir.
Özetle, saç kanla beslenir. Bayraktar “İnsan saçı %90 oranında protein içeren, kopmaya, aşınmaya dayanıklı güçlü bir lif yapısıdır ve vücudun bir parçasıdır. Vücut için gerekli tüm besinler saç için de gereklidir, saç için özel bir beslenme şekli yoktur.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Saç bakımı evde doğal yöntemlerle yapılabilir. Saç bakımı önerileri arasında da yer alan argan yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı gibi doğal yağları göz ardı etme. Örneğin Hindistan cevizi yağı, yıpranmış saç tellerini onarmaya yardımcı olurken, saça canlılık verir ve saçın parlaklığını artırır.
X-ray analizleri gerçekleştiren araştırmacılar, okaliptüs ağaçlarının canlı dokusu içinde 8 mikton kalınlığında altın tanecikleri bulunduğunu tespit etti. Bu kalınlık, insan saçının 10'da 1'ine denk geliyor.
Saç kökleri, vücudun diğer organlarında olduğu gibi oksijene ihtiyaç duyar. En iyi B12 vitamini kaynağı olan gıdalar: Karaciğer, istiridye, midye, ahtapot, uskumru, yengeç, dana eti ve peynir. 7. Niasin (Vitamin B3): Saç zayıflamasına karşı koruyucudur.
Kız ya da erkek olsun çocukların bebeklik döneminden itibaren saçlarının sürekli kısa kesilmesinin vücut gelişimine hiçbir katkısının olmadığını ifade eden Topaloğlu, ''Saçın uzatılmasının vücudun gücünü azaltıp büyümeyi engelleyeceği yönündeki söylentilerin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor'' dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri