Kırklareli'nin En Meşhur Tatlısı:Kaymaçina Kırklareli'nin en meşhur tatlısı süt ile hazırlanan kaymaçina tatlısıdır. Özellikle Kırklareli'nin Istrancalar bölgesinde yer alan Balkan köylerinde sıklıkla yapılmaktadır. Süt, yumurta ve şekerin bir araya gelmesi ile hazırlanan meşhur tatlı fırında pişmektedir.
-Tatlılar: Baklava, irmik tatlısı, kadıngöbeği, taze peynir, irmik ve yumurta ile yapılan höşmerim (yağmur dualarında yaygın olarak yapılır), zerde tatlısı, üzüm şırasının kaynatılmasıyla yapılan bulama tatlısı, kabarmamış hamurun içine yumurta kırılarak yapılan hurma tatlısı, ekmek tatlısı, kabak tatlısı yöremizde ...
Meşhur Kırklareli peyniri, tahin helvası, hardaliye, kavala kurabiyesi, badem ezmesi, pancar pekmezi, geleneksel ahşap süs eşyaları gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Kırklareli neyi ile meşhur? Kırklareli badem ezmesi, tahin helvası, peynir, hardaliye, pancar pekmezi, oğlak eti ve ahşap süs eşyaları ile ünlü.
HÖŞMERİM – HÖŞMELİM
i. (Kökü belli değildir) Tuzsuz tâze peynir veya kaymak, tereyağı, un ve şekerle yapılan bir tatlı: Döküldü ağzımda kalmadı dişler / Yağlıca höşmerim koymak isterim (Karacaoğlan).
İlgili 37 soru bulundu
Kırklareli'ne özgü yemekler arasında Labada Borani, Papara, Kırklareli Köftesi, Kuzu Kapama, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Kaymaçina, Manca, Sütlü Hamur Çorbası, Kupriva, Tavuk Kapama, Sütlü Biber Turşusu gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Malzemeleri; taze tuzsuz inek peyniri, irmik, buğday unu, beyaz şeker, su, kabartma tozudur. Gediz Höşmerimi 09.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yetişen meyveler erik, elma, armut, şeftali ve kirazdır. Tarımda sulama, gübreleme, ilâçlama ve modern tarım araçlarını kullanma yaygındır. Kirazı ve çavdarı meşhurdur.
Hardaliye, üzüm kabuğu ve çekirdeği ile ezildikten sonra, içine siyah hardal tohumu ve vişne yaprağı ilave edilerek hazırlanan, kendine has hoş kokusu ve tadı olan, buruk içimli, ALKOLSÜZ, geleneksel içecektir. İlave su ve şeker içermez. Üzümün has suyundan elde edilir.
Kırklareli beyaz peynirinin yanında, eskilerin kaşkaval dediği, bu gün kaşar olarak bilinen peynir de üretilmektedir Kırklareli mandıralarında.
Kırklareli ilinde en çok üretilen meyve sofralık çekirdekli üzüm olurken onu şaraplık üzüm, ceviz ve kiraz takip etmek- tedir. Bununla beraber toplu meyvelik alanları bakımından en çok alana sahip meyve ceviz iken onu sofralık çekirdekli üzüm, şaraplık üzüm ve kiraz takip etmektedir.
Keskin Tava Kırıkkale ili adına tescil edilerek coğrafi işaret almıştır. Çeşitli illerde düzenlenen festival ve etkinliklerde Kırıkkale'nin özel yemeği olarak hazırlanan ve şöhreti birçok ilde yayılmış bu muhteşem lezzeti muhakkak yerinde tatmalısınız!
Lüleburgaz tatlısı ve bakla çorbası da yöreye özgü yemekler arasında yer almaktadır. Lüleburgaz'a gidildiğinde mutlaka yoğurtlu labada, borani ve manca gibi yemekler yenilmelidir. Tarla yemeği olarak bilinen bu lezzetin yanında papaz yahnisi ve pilavlı dolma da Lüleburgaz'da çok sık tüketilmektedir.
Edirne'de çok fazla tatlı çeşidi olmamasına rağmen, şehrin lezzet simgesi haline gelmiş ve en az ciğercileri kadar bol, şekerci dükkanları da bulunuyor. Bu şekerciler, Acıbadem kurabiyesi, bademli Edirne kurabiyesi, kişniş şekerleri, deva-i misk helvası, lokum ve dillere destan Edirne badem ezmesi satıyorlar.
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır.
Tatlı olarak yine meşhur peynir helvası ve Hayrabolu tatlısı yöresel bir seçim olacaktır. Edirne'de tava ciğeri deyimi ciğerin piştiği sini şeklindeki tavadan alıyor.
Dünyadaki konumu itibariyle 41 derece, 13 dakika, 34 saniye ve 42 derece 05 dakika, 03 saniye kuzey enlemleri ile 26 derece 54 dakika , 14 saniye ve 28 derece 06 dakika 15 saniye doğu boylamları arasında bulunur. Kırklareli, Türkiye'nin Avrupa Kıtası'nda bulunan Trakya Bölgesi'nde yer alır.
Kırklareli'nin meşhur yöresel lezzetlerinden biri kupriva. Isırgan otundan hazırlanan bu yemeğin sağlığa faydaları ise saymakla bitmiyor. Bizdeki ismi ısırgan mancarı olan kopriva, uzun süre kavrulduktan sorma ıspanak, pırasa gibi diğer sebzelerle birlikte harmanlanır. Son olarak da yumurta kırılarak servis edilir.
Kırklareli ilinin ilçeleri: Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize'dir.
Vize'ye geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerin başında Aya Nikola Manastırı gelmektedir. Vize Kalesi, Balkaya Köyü, Pabuçdere, Poliçe Koyu, Panayır İskelesi Koyu, Kıyıköy Kalesi, Kıyıköy Cami, Kıyıköy Kastro Sahili, Yanasu Mağarası, Selvez Koyu, Kıyıköy Mağarası görmeniz gereken yerler arasındadır.
Kırklareli ilinde sahil bölgelerde zeytin yetiştiriciliği yapılabilir fakat yüksek rakımlı bölgelerde ise ancak saksı içerisinde ev ortamında zeytin yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Çanakkale'de tuzsuz peynir ile yapılan bir tatlı çeşididir. Çevre illerde yapılan peynir tatlısı ya da höşmerim ile karıştırılmamalıdır.
Çankırı Höşmerim Tatlısı; unun tereyağında kavrulduktan sonra kaynar suda eritilmiş kaya tuzunun eklenmesiyle pişirilen ve üzerine petek bal koyularak servisi sıcak olarak yapılan yöresel bir tatlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri