Günde yaklaşık 100 tel saç kaybetmek normaldir. Dökülme bunun üzerine çıktığı zaman kritik olabilir. Bunda birçok faktörün rolü olabilir. Ferritin, Biyotin, TSH, T3, T4, E2, FSH, Testosteron, Çinko ve Selenyum testlerine bakılır.
Bazen androjen fazlalığı saçların dökülmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle saç dökülmesinin sebebini saptamak için kan testi yapılması uygun olacaktır.
Vitamin ve mineral eksikliği
Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür.
Kadınlarda aşırı androjen hormonunun salgılanması kadın tipi saç dökülmelerine yol açabilir. Kadınlarda androjen hormonu Polikistik Over Sendromu gibi bir endokrin bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Folikül bazında hormon duyarlılığına genetik olarak yatkınlık varsa, beklenenden daha fazla saç kaybı olmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Telogen effluvium'a aşırı stres, tiroit problemleri, tansiyon ilaçları, gut ilaçları, idealden fazla a vitamini alınması, hormon değişiklikleri, menopoz ve doğum kontrol hapları sebep olabilir.
DHT hormonu sebebi ile erkeklerde aşırı saç dökülmesi genetik bir faktör olmaktadır. Genelde 15-20 yaş arasında DHT hormonu aktif hale gelir ve saç diplerine zarar vermeye başlar.
Serum ferritin seviyesi 15 g/ L altına düşdüğünde, emziren annelerde 25 g / L altına testin duyarlılığı azalmaktadır. Saç dökülmeleri ve serum ferritin seviyesi ile ilgili yapılan çalışmalarda saç dökülmeleri serum ferritn seviyesi 70 g / L altına düşdüğünde görülmektedir.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Saç dökülmesi tipik bir hastalık belirtisi olmamakla birlikte, saç dökülmesine sebep olan birkaç hastalık vardır. Bazı tiroid sorunları, sedef hastalığı, sifiliz ve polikistik over sendromu saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi kanser hastalıklarında yaygın bir durum değildir.
Erkeklerde normal feritin düzeyi 12-300ng/ml, kadınlarda ise 12-150 ng/ml aralığı olarak kabul edilir. Ancak serum feritin düzeyi 70 ng/ml altında olan bir kişide demir depoları azalmaya başlamış demektir. Buna bağlı olarak da saç dökülmeleri görülebilmektedir.
Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit eksikliği, E ve D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olmaktadır. Demir eksikliği de kadınlarda saç dökülmesinin nedenlerindendir.
Demir eksikliği anemisi, vücutta yeterli miktarda demir bulunmadığında veya vücuttaki demirin düzgün kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkar. İleri düzeyde demir eksikliği anemisi nefes darlığı, yorgunluk ve göğüs ağrısı gibi semptomlara neden olurken, bazı kişilerde saç dökülmesi de görülür.
Saç check-up'ı; saç ve saç derisiyle ilgili problemlerin tespiti ve çözümüne yönelik yapılan trikolojik testler bütünü olarak tanımlanabiliyor. Uygulama kapsamında detaylı mikroskobik çekimlerle saç köklerine iniliyor. Saçın kitle endeksi, elastikiyeti; nem, sebum (yağ) ve PH değeri ölçülüyor.
Normalde anemi ve saç dökülmesinden bahsederken alopesi türlerine atıfta bulunulmaz, çünkü neden olduğu şey geri dönüşümlü saç dökülmesidir. Yani çoğu durumda kansızlık nedeniyle dökülen saçlar yeniden çıkmaktadır.
Saç canlı bir dokudur, saç kökü çeşitli nedenlerle canlılığını yitirirse yani ölürse, saçın yer kapladığı o bölgede saç dokusu kaybolur. Ölü saç dokusu da tekrar canlanmaz. Dolayısıyla o bölgeye tek yapılabilecek şey uygun koşullarda uzman kişiler tarafından yapılacak saç naklidir.
Bunlar içerisinde demir, çinko, vitamin A, vitamin B kompleksi (B2-B5-B6-B9 (Folik asit)), biotin (vitamin H/B7), vitamin B12, vitamin C, vitamin E ve esansiyel yağ asitleri yer almaktadır. Bu vitaminlerin günlük yeterli dozlarda alınması ile mevcut saç dökülmesinde azalma ve/veya düzelme gözlenecektir.
Biotinin Saça Faydası
Saç dökülmesinde demir, çinko, folik asit, B12 ve E vitamini eksikliği gibi farklı sebeplerin olması bakımından bu vitamin tek başına bu sorunu çözemeyebilir. Ancak dökülmeleri azalttığı ve tekrar saç çıkmasına katkı sağladığı klinik araştırmalar sonucu bildirilmiştir.
Çinko eksikliği belirtisi olarak saç dökülmesi görülebilir. Deri üzerinde çinko eksikliğinden kaynaklanan kabuklanmalar saç diplerinin güçsüzleşerek dökülmesine neden olur.
Demir: Demir, vücutta depo edilen bir mineraldir. Demir eksikliğinde saç dökülmesi ve solunum sistemi problemleri ortaya çıkabilir. Yorgunluk, nefes darlığı, soluk cilt görülebilir. Genellikle androgenik alopesinin (kadın tipi saç dökülme) ortaya çıkmasında etkili olabilir.
Yağsız kırmızı et, mercimek, fasulye, kuru üzüm, yumurta, kahvaltılık tahıllar ile ıspanak, brokoli ve lahana yanı sıra C vitamini açısından zengin takviye ve gıdalar vücuda demir sağlayarak ferritin seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Vücuda demiri almak kadar kadar demirin emilimini sağlamakta önemlidir.
Östrojen seviyeleri düşünce de saç dökülmeye başlar. Sonunda saç dökülmesi durur ve yeni östrojen seviyesine uyum sağlanır. Az yaygın olarak saç incelmesi ve ya saç kaybı sebebi autoimmune durumlar olabilir.
Menopoz dönemindeyse östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte saç dökülmesi görülür. Menopoza giren kadınların %80'inde saçlarda incelme ve dökülme görülebilir. Hormonal değişiklikler hamilelik sonrası süreçte de saçlarda dökülmeye yol açabilir ama bu geçici bir dökülmedir.
Özellikle genel-yaygın tip saç dökülme sorununda bireysel olarak evde kullanılabilecek en etkili, bilimsel olarak kanıtlanmış, FDA tarafında onaylanmış iki ilaç olan finasteride ve midoksidil'in etkili olabilmesi için sürekli kullanılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri