Well-being, daha bütüncül bir perspektiften sağlıklı yaşam kültürünü teşvik etmeye, iş-hayat dengesi kurmaya, stres ve zihinsel sağlık sorunlarını azaltmaya odaklanan bir kavramı ifade ediyor.
Psikolojik iyi oluş (well-being), bireyin hayatındaki amaçlarının farkında olup olmamasını, potansiyeli konusunda farkındalığını ve diğer bireylerle ilişkisinin niteliğini ifade eder.
Doktor, bu kavramı “bedensel ve zihinsel anlamda esenliği geliştirme ve sürdürme çabası için bir yaşam süreci” şeklinde tanımlıyor. Türkçeye “esenlik, iyilik, bütünsel sağlık” gibi kelimelerle geçen wellbeing; yaşamın bütünsel anlamda daha iyi bir hâl almasına yardımcı oluyor.
Dolayısıyla wellbeing uygulamaları sayılı uygulamalardan çok, kişiyi bütün olarak mutlu edecek uygulamaları kapsar. Yoga, nefes egzersizi, sağlıklı beslenme, her sabah uyanınca bir bardak su içme, her gün yarım saat yürüyüş yapma bile wellbeing sürecine başladığınızı gösterir.
Wellbeing ile iş stresi azalır ve odaklanma artar. Bununla birlikte artan üretkenlik ve daha az devamsızlık ortaya çıkar. Kurumsal wellbeing birçok şey için önemlidir. Çalışanlarınızın refahını iyileştirerek, yaşam kaliteleri üzerinde bir etki yaratırsınız.
İlgili 36 soru bulundu
Özetle; Wellbeig Uzmanı İyi ve Mutlu olmak isteyen herkese, gerekli Yaşam Tarzı değişikliklerini hayatlarına entegre etmeleri konusunda yol gösterici, motive edici ve bu süreç boyunca her koşul ve şartta yanınızda olan kişidir.
Şirketler kurumsal wellbeing yöntemi ile temelde çalışanlarının yaşam kalitesini artırarak iş süreçlerindeki verimliliğe katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu nedenle, kurumsal wellbeing yönteminin uygulanma sürecinde çalışanların yaşam kalitesini etkileyen farklı etkenlere yönelik faaliyetlere başvurulabiliyor.
Kişinin günlük aktiviteleri en az miktarda efor sarf ederek etkili şekilde yapmasıdır. Sağlık kavramı son yıllarda Wellness (İyi hissetme) kavramını da kapsamına alarak birlikte anılmaya başladı.
Wellness, yaşamın kaliteli yolu içerisinde esenliğin tüm boyutlarını bir bütün olarak değerlendirir. Genel anlamda, wellness farklı alanlarda, dolu, anlamlı ve kişisel potansiyellerini en yüksek seviyelere çıkarmak için hayatı yaşama kabiliyeti olarak anlamlandırılır.
Finansal esenlik olarak da adlandırılan finansal wellbeing, bireyin maddi olarak refah seviyesini ve bununla gelen memnuniyet düzeyini değiştirerek kişiyi daha farkındalıklı bir yaşama davet ediyor. Wellbeing yani “iyi oluş” halinin finansal anlamda da mümkün olabileceğini gösteren bir yaklaşım sunuyor.
İyilik hali kavramı Cambridge sözlüğünde, “kendini sağlıklı ve mutlu hissetme durumu” olarak açıklanır. Bu kavramın içine akıl ve ruh sağlığı, yüksek yaşam doyumu, refah, anlam duygusu ve stresle başaçıkma becerileri giriyor. Bu kavram kısaca “kendini iyi hissetmek” olarak açıklanabilir.
Esasen ona göre mutluluk, bir durum ya da halden ziyade bir süreçtir, eylemlerimizin yöneldiği iyilerin elde edilmesinin tüm hayata yayıldığı bir süreçtir.
Wellness Boyutları Nelerdir? Wellness felsefesi, huzurlu bir hayat sürdürebilmek adına takip edilmesi gereken boyutları birbirinden ayırmadan bir bütün olarak görür. ''Esenlik'' hâlinin birbirleriyle bağlantılı 8 boyutu bulunur. Bunlar fiziksel, zihinsel, ekonomik, sosyal, ruhsal, çevresel ve mesleki olarak sıralanır.
Öznel iyi oluş, Yukarıdan Aşağıya Kuramı'na göre bireyin kişiliğinin bir özelliğidir. Bireyin sahip olduğu bu özellik bireyin yaşam olaylarına verdiği tepkilerini etkiler. Mutluluk bireyin dışında değil, içindedir. Birey yaşadığı olayları olumlu ve olumsuz değerlendirme yetisine sahiptir.
Kişinin hayat koşullarını gözden geçirerek bir yargıya ulaşması kişisel iyi oluş olarak tanımlanmaktadır. Kişisel iyi oluş kavramında, olumlu duygular, olumsuz duygular ve yaşamdan zevk alma gibi üç temel faktör ile açıklanmaktadır.
Öznel iyi oluş, bireyin yaşamı ile ilgili bilişsel değerlendirmesi ile olumlu duygulanımların varlığı ve olumsuz duygulanımların yokluğu olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik iyi oluş, kişinin yaşam amaçlarını, potansiyelinin farkında olup olmadığını, diğer insanlarla ilişkisinin kalitesini içermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “wellness” kavramını yalnızca bireyde herhangi bir hastalığın olmayışı değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlıyor. Wellness, sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam için bilinçli olmanın ve buna göre seçimler yapmanın aktif bir süreci olarak karşımıza çıkıyor.
Wellness eğitmenliği, “insanları daha iyi bir yaşam ile ilgili hedeflerine ulaşmaları için onlara yardım eden ve cesaretlendiren; birey yada gruplarla çalışan; eğitimleri ve geçmişleri çeşitlilik gösteren kişilerdir” şeklinde tanımlamaktadır (Swarbrick, Murphy, Zechner, Spagnolo ve Gill, 2011; Roy, Lisowski ve Roberts, ...
Global Wellness Institute; wellness kavramını, bütünsel olarak sağlığa götüren faaliyetlerin tamamı olarak tanımlar. Bu faaliyetler içerisinde sadece sağlığı korumak ve hasta olmamak yoktur; hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi olabilmeyi de kapsar.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), wellness'ı, “Sadece hastalıklardan ve mikroplardan korunma değil, bir bütün olarak kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyi olma hali” olarak tanımlamıştır.
Son günlerde sıkça duymaya başladığımız bu terim bütünsel sağlığı ifade ediyor. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığımızın dengede ve birbirleri ile uyum içerisinde olmasını amaçlıyor.
Dünyada hızla yükselen bir trend olan Well-Aging, yani “İyi Yaş Alma” veya “Sağlıklı ve Mutlu Yaş Alma” olarak çevirebileceğimiz bu terim, kronolojik yaşımız yükselirken kendimizi bütünsel olarak mutlu, sağlıklı, iyi, enerjik, dingin ve dengede hissetmemizi ifade etmektedir.
Wellness koçu veya eğitmeni, bireyin yaşamını ruh, beden ve zihin üçleminde ele alır. Bireyin kendini daha enerjik hissetmesine, daha sağlıklı olmasına, hayatla anlamlı bağlantılar ve ilişkiler kurmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri