Gelişim Çağında Beslenmenin Önemi. 14 yaşında saç dökülmesi ile karşı karşıya olan hastalarda en önemli sebep genel olarak düzensiz beslenmedir. Zira tam olarak gelişim çapındaki bireylerin düzenli beslenmesi ve vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve besinleri eksiksiz olarak alması gerekir.
Saç dökülmeleri ergenlik döneminde de sıklıkla yaşanır. Özellikle hormonların yoğun bir değişime uğradığı bu dönemlerde yaşanan saç dökülmesi, kısa süreli olabileceği gibi oldukça uzun bir süre de devam edebilir. Kalıcı dökülmelerin olmaması adına kaliteli bir klinikte tedavi sürecine başlanması faydalı olur.
Erken Yaşta Saç Dökülmesinin Olası Sebepleri
Mevsimsel değişiklikler, genetik yapı, hormonal bozukluklar, alerjik reaksiyonlar, kötü beslenme, demir eksikliği, stres, yanlış ürün kullanımı gibi durumlarda saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu dökülmeler geçici veya kalıcı olabilir.
Beslenme çok önemli
Çocuğunuzun saçı dökülüyorsa saç derisine zaman zaman ılık badem yağı masajı yapın. Dengesiz beslenme saç dökülmesinin önemli bir sebebi olduğu için demir ve çinkodan zengin beslenme uygulayın (et, pekmez, baklagiller, yumurta sarısı, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler gibi).
Evet, dökülen saç yeniden çıkabilir. Tabii saç köklerin hala canlı kaldıysa! Aslında her saç telinin belli bir ömrü vardır. Ömrünü dolduran saç tellerinin dökülmesi çok normal.
İlgili 32 soru bulundu
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cevdet Altınyazar, ergenlik döneminde saç köklerinin erkeklik hormonlarına gösterdiği aşırı duyarlılığın, kelliğe yol açtığını bildirdi.
Çocuklarda saç dökülmeleri genelde demir ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu eksiklikler genelde çocukların yeterli miktarlarda ve dengeli beslenmediği zamanlarda meydana gelmektir. Bunun yanı sıra güneş ışığını yeteri miktarda almayan çocuklarda da saç dökülmeleri gözlemlenmektedir.
30'lu yaşlarda ve sonrasında saç dökülmesi
Erkekler 30'lu yaşlarına geldiklerinde, kellik sorunu yaşama durumu %25'tir. 50'li yaşlarına geldiğinde ise erkekler de saç dökülmesi ihtimali iki katına çıkar. Nüfusun yaklaşık üçte ikisi ya keldir ya da 60 yaşına kadar saç dökülme sorununa sahiptir.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
Aslında, Uluslararası Saç Restorasyon Cerrahisi Derneği, saç dökülmesinin gençler arasında 15 ile 20 yaş arasında yaygın olarak görülmeye başlandığını belirtiyor. Aşırı saç dökülmesi nedeni ile kel kalma riskini azaltmak için dökülme nedenlerinin tespit edilerek tedavi edilmesi gerekiyor.
Stres, vücudun kortizol seviyesinin yükselmesine neden olabilir ve bu da saç köklerinin normal işlevine müdahale eder. Saç dökülmesi ve seyrelmesi bundan kaynaklanabilir.
Banyoda saç dökülmesi gibi durumları önlemek için saçınızı taramak için bir fırça kullanın. Tarakta 10'dan az tüy varsa, her şey normaldir. 10 ila 15 saç teliniz varsa mevsimsel saç dökülmesi olabilir.
Erkek saç dökülmesi yirmili yaşlarda başlar. Ama genel olarak 15-20 yılda tümüyle kelleşme olur. Ama bazı erkeklerde beş yıldan daha az sürede kel olur.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Dolayısı ile ömrünü tamamlayan saç teli dökülür. Bu da günde ortalama 50-125 adet saç telinin dökülmesi demektir.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Ortalama 2 hafta süren bu süreç birçok kişiyi endişelendirse de aslında saçların kendini yenilediği doğal bir durumdur ve dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Günde 150-200 saç telinin dökülmesi normaldir. Önemli olan, bu dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasıdır. Günde 200'den fazla saç kaybederseniz ve dökülme aniden meydana gelirse, reaktif saç dökülmesidir.
Saç dökülmesi üç ayı geçiyorsa bunun mutlaka araştırılması gerekiyor. Saçın orta çizgisi genişliyorsa o zaman da 'erkek tipi dökülme' başladı demektir. Saçta yuvarlak boşluklar oluşuyorsa, kızarık ve kaşıntılıysa hastalıktır. Saçınızı her elinize uzattığınızda her seferinde 4-5 saç geliyorsa bu da bir hastalıktır."
Saç dökülmesi için uzman bir Dermatoloji doktoruna gitmek gerekir. Saç Dökülmesine Hangi Bölüm Bakar? Saç dökülmesine, hastanelerin Cildiye poliklinikleri bakar.
Bu noktada “Mevsimsel saç dökülmesi hangi aylarda olur?” sorusunu düşünebilirsiniz. Mevsimsel saç dökülmesi, hava şartlarının değiştiği dönemlerde görülür. Bu dönem de çoğunlukla yılın 3. ve 9. aylarına denk gelir. Mevsim değişikliği dönemi, ilkbahar ve sonbahar zamanıdır.
Bunlar içerisinde demir, çinko, vitamin A, vitamin B kompleksi (B2-B5-B6-B9 (Folik asit)), biotin (vitamin H/B7), vitamin B12, vitamin C, vitamin E ve esansiyel yağ asitleri yer almaktadır. Bu vitaminlerin günlük yeterli dozlarda alınması ile mevcut saç dökülmesinde azalma ve/veya düzelme gözlenecektir.
Erkek saç köklerini güçlendirmenin bazı yöntemleri bulunur. Bunlar arasında E vitamini ve kreatin içerikli besinlerin günlük tüketilmesi, stres ve kaygıdan uzak durulması, dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenme, düzenli saç bakımı, kaliteli saç şampuanları kullanılması gibi birçok önlemler alınabilir.
Saç dökülmesi yaşandığı takdirde dermatoloji uzmanlarına muayene olmak gerekmektedir. Dermatologlar tüm cilt problemlerinin yanı sıra saç sorunlarıyla da ilgilenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri