Bir tarikatın veya tarikat kolunun merkezi durumunda olan büyük tekkelere verilen isimlerden biri. Farsça'da “kapı eşiği, kapı dibi, eşik yanı” gibi anlamlara gelen âstan kelimesinden türetilmiş olup Türkçe'de âstâne veya âsitâne şeklinde telaffuz edilir.
Tarih boyunca İstanbul'a birçok isim verilmiştir. O isimlerden biri de başşehir anlamına gelen Asitane'dir. İstanbul'da doğup büyümüş kişiler içinse Asitanlı denir. Osmanlı döneminde İstanbul'un güzelliklerini övmek için en çok kullanılan iki kelime Dersaadet ve Asitane idi.
Bir tarikatın veya tarikat kolunun merkezi durumunda olan büyük tekkelere verilen isimlerden biri. Farsçada “kapı eşiği, kapı dibi, eşik yanı” gibi anlamlara gelen âstan kelimesinden türetilmiş olup Türkçede âstâne veya âsitâne şeklinde telaffuz edilir.
Bu kelimelerden biri de asitane kelimesidir ve kelimenin üç farklı anlamı mevcuttur. Birinci anlamı; geçiş yeri, eşik olarak bilinir. İkinci anlamı; başşehir, başkent olarak bilinir. Üçüncü anlamı; içerisinde tekke ve türbe bulunan büyük dergah anlamına gelir.
* Tarikat liderinin kabrinin bulunduğu yapıdır.Bu sebeble Âsitâneye “Huzur”, “Huzur-u Pir” , “Pir Evi” de denilmiştir. İşte Konya Mevlâna Ma'muresi, bütün bu özelliklere sahip bulunan “Mevlevî Âsitânesi” dir. “Dergâh” ise Farsça “Kapı, kapı mahalli, eşik, tekke, toplanılacak yer,” gibi anlam gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Gerçek Mevlevi, gerçekten Alevi'dir.
Mevlevîlerin mukabele günlerinde çalıp okudukları bestelere (mevlevî âyini) denir.
Bir tarikatın veya tarikat kolunun merkezi durumunda olan büyük tekkelere verilen isimlerden biri. Farsça'da “kapı eşiği, kapı dibi, eşik yanı” gibi anlamlara gelen âstan kelimesinden türetilmiş olup Türkçe'de âstâne veya âsitâne şeklinde telaffuz edilir.
ayine / âyine / آینه
Ayna.
Asan, kolay ve Suhuletli olarak kullanılan Osmanlı dilinden bugün yansıyan kelimelerin arasında geçmektedir. Asan, aynı zamanda yesir ve kolaylaştırma olarak kullanılmaktadır. Asan Olmak Ne Demek? Asan kelimesi, sağlıklı olan kişiler içinde kullanılmaktadır.
Osmanlı döneminde "Konstantiniyye", "Stanpolis", "Dersaadet", "Asitane", "Darülhilafe" ve "Makarrı Saltanat" olarak da adlandırılan şehrin adı Cumhuriyet'in ilanından sonra "İstanbul" olarak kabul edildi.
Asitane Restaurant, her gün 12:00 - 23:30 arası açıktır.
Eski Türkçe olan bu kelime, pişmiş ve yenmeye hazır olan yemek manasına gelir. Aşçı ve aşçıbaşı kelimeleri bu sözcükten türetilmiştir.
Zat-ı şahane, davranışları ve sözleriyle herkese örnek olan, neredeyse hiç hata yapmayan kişiler için kullanılan bir övgü sözüdür. Zat-ı Şahane TDK Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ya göre zat-ı şahane, mükemmel insan anlamına gelir.
"Asakir-i Şahane”, Osmanlı ordusuna atfedilen; padişahın askerleri, bütün askerler, ordu için kullanılan tabirdir.
Hükümdarla ilgili, hükümdara özgü olan. Hükümdara yakışacak durumda olan. Hükümdarlara yakışacak kadar güzel, eksiksiz olan. Fabulous.
ayine-i ruh / âyine-i ruh
Ruh aynası.
Sözcük anlamı aynadır. Herhangi bir şeyi veya hali yansıtan, göz önünde canlandıran anlamında kullanılır.
ahu / âhû / آهو / اخو
Kardeş, dost.
Osmanlı İmparatorluğu'nda tekke anlamında günümüz Türkiye'deki Müslüman Türkmen Alevî-Bektâşîlerin Cem Evi, yani Mescid'in yanı sıra dergâh, âsitane sözcükleri olarak kullanılmıştır. Bazı tarikatlarda hankâh ve âsitane yalnızca merkez tekkeye denir.
Tarikat pîrlerinin veya tarikatın büyük şeyhlerinin ikamet edip irşad faaliyetlerini sürdürdükleri veya kabirlerinin bulunduğu merkezî tekke anlamında bir tasavvuf terimi.
Dervişlerin sohbet ve zikir için toplandıkları, bir süre ikamet ettikleri, bazan inzivaya çekildikleri mekânlar için kullanılan terim.
Tennure, Mevlevi dervişlerin giydikleri sema töreninin ayrılmaz bir parçası üst tarafı dar, aşağısı geniş, kolsuz bir elbisedir. Sema tennuresi ve hizmet tennuresi olarak ikiye ayrılır. Sema tennuresinin beyaz renkte olması kefeni ve ölümü simgelemektedir.
Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin şeyhi.
Mevlevîlik (Osmanlı Türkçesi: مولويه - Mevlevîyye), 13. yüzyılda yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi'nin görüşleri ve tasavvufî düşünceleri üzerine, kendisinin ölümü ardından gelişen tarikattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri