Ancak bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, stres, uyku düzeni, çevresel faktörler, yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği gibi sebeplere bağlı olarak çoğu zaman saç uzaması yavaşlayabilir ve durarak dökülmeler de başlayabilir. Saç kökleri beslenemediği zaman saç uzayamaz.
Uzamayan saçların nedeni Katajen evresinde olmasından kaynaklanır. Tolajen evre ise saçlar tamamen istirahat döneminde olup saç köklerinde kopmalar başlar. Sağlıklı bir saç döngüsü tüm bu evreleri tamamlar ve yeniden saçların çıkmasını ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar.
Vücutta eksikliği ile saç uzamasına engel olan diğer maddeler ise demir ve çinko. Bu nedenler eğer saçların düzenli şekilde uzaması problem oluyorsa, demir ve çinko yetersizliğini de önlemelisin. Bunun için dışarıdan aldığın demir ve çinko maddeleri ile vücudunun sağlığına kavuşmasını sağla.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Yeni saç ise eski saçtan hızlı uzar. Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
Ayda bir veya iki santim uzayan saçlara haftada üç kez pirinç maskesi yapıldığında bu uzunluklar artar. Saç diplerine düzenli uygulanan pirinç suyu, bir ay içinde beş santime kadar uzama imkanı sunar.
Bu faktörler arasında sık sık uygulanan ısıyla şekillendirme, kimyasal işlemler, yetersiz beslenme, stres, hormonal düzensizlikler, yanlış ürün kullanımı ve çevresel etkenler gibi etkenler bulunabilir. Küsen saçlar; genellikle cansız, mat, kırılgan veya yavaş uzayan saçlar olarak kendini gösterebilir.
Sağlıklı beslenin
Özellikle günlük aldığınız protein miktarı saç uzamasıyla doğrudan bağlantılı. Belirli vitaminler, mineraller, yağ asitleri, biotin, omega 3 ve 6 gibi bileşenler saçların daha hızlı uzamasını sağlar. Hazırladığınız beslenme programında bu bileşenlerin olmasına dikkat etmelisiniz.
3- B12 Vitamini Sayesinde Sağlıklı Saç Üretimi
B vitamini ailesine mensup olan B12, hücreleri yenileyerek sağlıklı saçların üretimine katkı sağlar. B12 eksikliğinde saçların uzaması bu nedenle durur. Eğer saçlarınızın hızlı ve sağlıklı şekilde uzamasını sağlamak istiyorsanız B12 alımına dikkat etmeniz gerekir.
Farklı organlar ve bölgeler için yararlı olan Biotin saç sağlığı ve görünümü için de büyük bir önem taşır. Güzel ve parlak bir görünüme sahip, dökülmeyen ve çabuk uzayan saçlar için bu sağlıklı ve faydalı Biotin kolajen içerikleri ürünlerin kullanılması önerilir.
Saçı Örmek Saçı Uzatır Mı? Saçların uzaması, saçların köklerinde meydana gelen bir etkidir. Saçları örmek doğrudan saç köklerinize bir katkı sağlamasa da onları koruma ve yıpranmasını engelleme gibi faydaları vardır. Bu faydaları sayesinde saçlarınızda daha güçlü bir uzama gözlemleyebilirsiniz.
İnce telli saçlar uzama konusunda da sorun yaşayabilirler. Özellikle saçın uzadığı süre boyunca uygulanan ısı ve kimyasal işlemler saç uçlarında daha hızlı kırık oluşumuna sebep olur bu sebeple saçın uzaması zorlaşabilir. Saçı uçlarından düzenli kestirmek çok önemlidir.
Stresin ve ani şokların saçların beyazlamasına neden olabileceği bilinmektedir. Stres ayrıca saçın uzamasını da olumsuz etkileyebileceği gibi saç dökülmesini de tetikleyebilmektedir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Astrologlar, yeni Ay evresinde saç kestirmenin saç büyümesini ve güçlenmesi için en uygun zaman olduğunu söylüyorlar.
Ancak bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, stres, uyku düzeni, çevresel faktörler, yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği gibi sebeplere bağlı olarak çoğu zaman saç uzaması yavaşlayabilir ve durarak dökülmeler de başlayabilir. Saç kökleri beslenemediği zaman saç uzayamaz.
Saç kökten uzar ve dışarıdan yapılan uygulamaların uzamasına pek etkisi yoktur. Uçların kesilmesinin ise saç uzama hızıyla hiçbir ilgisi yok. Saçları düzenli kestirmek sadece daha sağlıklı saç telleri elde etmenizi sağlar, çünkü hasarlı uçlardan ve kırıklardan kurtulmuş olursunuz.
Saçlarınızı her gün yıkadığınızda, saç derinizde bulunan sebumu da yok etmiş olursunuz. Böyle bir durumda saç deriniz saç köklerinize ulaştırmak için daha fazla sebum üretmeye çalışır. Haliyle siz saçınızı sık sık yıkasanız da, saçlarınızın yağlanma hızı da artar.
Protein, dengeli beslenmenin önemli bir parçası olduğu gibi, saçı sağlıklı tutmada da önemli bir rol oynuyor. Pirinç suyundaki protein ise saçın genel sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor. Pirinç suyu, saçın yenilenmesini destekleyen amino asitler içerdiğinden saç büyümesine destek oluyor.
Artık pirinç suyu maskeniz hazır! Bu karışımı saç diplerinize masaj yaparak haftada 2 kez saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Yarım saat saçlarınızda beklettikten sonra suyla iyice durulamayı unutmayın. Kısa sürede saçlarınızın canlandığını, sağlıklı bir görünüme kavuştuğunu ve uzamaya başladığını görmeye başlayacaksınız.
Pirinç suyu ile saç ve saç derinize masaj yapın. 10- 20 dakika bu suyu saçınızda bekletin. Daha sonra bu suyu saçlarınızdan iyice arındırın. Pirinç suyu maskesini haftada 2 gün ıslak saçınıza uygulayın.
Su içmek metabolizmamızı hızlandırarak vücuttan toksinleri atmamıza yardımcı olur. Günde 8 bardak yani 1,5-2 litre su içmek yalnız vücudunuza iyi gelmekle kalmaz, saçlarınızı da güçlendirir ve güçlü saçlar çok daha çabuk uzar.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri