Nedenlerden ilki genetik. Yapılan araştırmalara göre beyaz ırktan gelenlerin saçları 34 yaşından itibaren kırlaşmaya başlıyor, 50 yaşına geldiklerinde ise saçlarının bembeyaz olma olasılıkları yüzde 50 oranında. Zencilerde 44 yaşında saç beyazlaması başlıyor. Kalıtımsallık da ikinci neden.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Saçlar ne zaman beyazlaşmaya başlar? Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, saçlar 34 – 44 yaş aralığında beyazlamaya başlıyor. Fakat bazı insanlarda 34 yaşından önce de beyazlama görülebileceği söylenmektedir.
Erken yaşta saçlarınız beyazladıysa sebepleri, vitamin eksikliği, genetik yapı ve mineral eksiliği gibi nedenler olabilir. Erken beyazlayan saçların nedenleri arasında stresin de büyük payı bulunmaktadır. Otoimmün hastalıklar, sigara ve vitamin eksikliği erken saç beyazlama nedenleri arasında bulunmaktadır.
saça düşen ilk ak tel ölümü hatırlatır. hazreti ömere ölümü hatırlatması için evine hergün gelen şahsın ''ölüm var ey ömer!'' diyerek hayatın beyhudeliğini vurgulamasına gerek yoktur artık. saçındaki ak tel ömere ölümü asla unutturmayacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
20'li yaşlardan sonra saç köklerinde melanosit üretimi yavaşlamaya ve azalmaya başlar. Saç köklerine renk veren melanin üretimi azaldıkça saç beyazlamaya başlar. Gri saçta az miktarda melanin bulunurken, beyaz saçta hiç melanin hücresine rastlanmaz.
Saçlarınız beklediğinizden erken beyazlaşmaya başladığı için hayat tarafından aldatılmış mı hissediyorsunuz? 30 yaş civarında beyaz saç görmeye başlamak normal kabul edilir ve 50 yaş civarında saçınızın %50'sinin beyazlaşmaya başlaması muhtemeldir.
Henüz yaşı çok genç olmasına rağmen yaşadığı sıkıntılar nedeni ile saçları beyazlayanların, saç renkleri bu dönemleri son bulduğunda eski renklerine dönebilir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre stresten dolayı saça rengini veren maddeyi üretmemeye başlayan vücut, stresin son bulması ile eski haline geri döner.
Yetersiz, dengesiz beslenme sonucunda yaşadığımız vitamin eksiklikleri – özellikle Kalsiyum ve b12- belirti olarak saç beyazlaması olarak karşımıza çıkabilir. Estetik bir kayıp olarak gördüğümüz saçın beyazlaması aslında ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Anemi. Pernisiyöz anemi, vücutta B12 vitamini eksikliği ve kansızlık sorunlarına neden olur. Alyuvar yetersizliği yaşayan saç folikülleri, saçın renginin oluşmasını sağlayan melanin pigmentini üretemez. Bu da saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olur.
Düşen saçta beyaz noktayı görürseniz, bu saçın tekrar uzamayacağı anlamına gelmez, çünkü sadece ampul kaybolur, ancak kök kalır. Kökler düşemez, sadece “uykuya dalar”. Bu durumda dökülen saçların yerine yeni saç çıkmaz.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, beyazlayan saçların boyamadan doğal rengine dönmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.
Aşırı stresin vücudumuzda olumsuz etkiler yarattığı artık bilinen bir gerçektir. Akut stresin saç kaybına sebep olduğu bilinen bir gerçekti fakat saç beyazlamasına neden olabileceği fikri popüler bir inanıştı. Ancak şu ana kadar akut stres ile saç beyazlaması arasında ki bağlantı bilimsel olarak kanıtlanmamıştı.
Saçlar bir gecede beyazlar mı? Büyük bir üzüntü sonrası saçın “bir gecede veya bir anda” beyazlamasının görüldüğü ve tecrübe edildiği söylenen bir durum. Akut stres, şok ve travma ile elbette saç beyazlaması hızlanabilir ancak saçın tamamı bir gecede beyazlamaz.
Genetik, yapısal ve dış faktörlerden dolayı saçlarda beyazlama olmaktadır. Saçın beyazlamasına yetersiz beslenme sebep olabiliyor. Stres ve vitamin eksikliği saçın beyazlamasına sebep olan diğer etkenler. Çok fazla saç boyası kullanımı, ilaç kullanımı saçların beyazlamasına neden olur.
Saçta melanin kaybı, özellikle 30'lu yaşlardan sonra doğal olarak ortaya çıkar. Tiroit bezlerinin fazla veya yetersiz çalışması gibi faktörler, bazı otoimmün hastalıklar, ayrıca halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi gibi tıbbi sebepler de saçların hızla beyazlamasına sebep olabilir.
Beyaz saçın yaşlılık belirtisi olduğunu da duymuş olabilirsiniz. Ama gerçekte, beyaz saç her yaşta ortaya çıkabilir. Kadınların saçı çok genç yaşta, ortalama olarak 34 yaşında beyazlamaya başlar.
Gençken, melanositler her saç döngüsünde yenilenirken, yaş aldıkça melanositleri yenilenmeyen saçlar da çoğalır ve doğal olarak beyaz saçların sayısı da artar.
Melaninin azalması ise saçlarda beyazlama olarak gözlemlenebilir. Bu eksikliği melanin üretimini destekleyen koyu yeşil yapraklı sebzeleri, tahılları ve folik asit bakımından da zengin olan besinleri tüketerek giderebilirsiniz. Melanin takviyenizi Trendyol'dan kolaylıkla satın alabilirsiniz.
Saçlarınızın beyazlamasının nedeni yaşlanmayla birlikte hücrelerinizdeki melanin pigmentinin giderek azalmasıdır. Bu renk değişimine, alışmaktan ve boyamaktan başka yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla ne koparma artma ya da azalma şeklinde bir etki sağlar, ne de koparmama.
Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur.
Kahverengi,kızıl ve siyah saçlar melanin bakımından oldukça zengin saçlardır.Gri saçta çok az miktarda melanin olup,beyaz saçta melanin bulunmamaktadır. Saçın rengi saç tipine,miktarına ve melanin pigmentinin dağılımına bağlıdır.
İşte saçlarınızı erkenden beyazlatan o hatalar... Her birey bir noktada stresle uğraşır, ancak kronik stres uykusuzluk, kaygı ve iştah değişikliği gibi saç problemlerine yol açabilecek sorunlara yol açabilir. Bütün bunlar saçlarımızı ciddi şekilde etkileyebilir ve erken beyazlamaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri