Kökteki hücreler ölü bir hücre olan keratin üretirler ve yeni hücreler ürediği zaman ölü tırnağı dışarı doğru itmeye başlarlar. Bu sebeple aynı saçlarımız gibi tırnaklarımızı keserken acı hissetmeyiz.
Tırnaklar, parmak uçlarını zedelenmeden koruyan, tutmayı kolaylaştıran deri ekleridir. Bütün bu işleri yapabilmek için tırnaklar, deriden gelişirken sert boynuzsu bir durum alırlar. Bu sert boynuzsu kısma ''Tırnak Plağı'' adı verilir.
SAÇ ve TIRNAK NEDEN UZAR? Tırnak ve saçlarda görülen kısımlar, ana maddesi keratinden oluşmuş ölü hücrelerdir. Memelilerin tamamında vücutta üretilen fazla keratin, tırnak, saç, tüy, boynuz gibi sürekli uzayan yapılarla vücuttan uzaklaştırılır.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer.
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta. Buna göre el trınaklarının tam uzaması 4-6 ay iken ayak tırnaklarının büyümesi daha yavaştır ve tam uzama 12-18 aydır. Orta parmakların tırnakları daha hızlı uzamaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Tırnakta görülen splinter hemoraji denilen çizgisel kanamalar bu oluk ve sırtlara uymaktadır. Tırnak yatağı üzerini örten epidermis son derece incedir ve bu epidermis lateral ve proksimal tırnak katlansınıa doğru kalınlaşmakta. Epidermis altında dermiste incedir ve bunun hemen altında ince bir yağ dokusu bulunmakta.
El tırnaklarımızın olmasının sebeplerinden birisi de virüs ve bakterileri vücudumuzdan uzak tutmaktır. Yani, eğer insanların tırnakları olmasaydı herkes daha kolay hastalanırdı. Ancak, bir diğer bakımdan tırnak olmadığı için ellerimizin içine dolan ve enfeksiyonlara sebep olan kir, pislik de birikmezdi.
Tırnak plağı
Matriste üretilen, kan veya sinir içermeyen, sıkıştırılmış kemik hücrelerinden oluşur. Normalde soluk pembe renkte olup, sıcaklık ve diğer fiziksel koşullara bağlı olarak beyaz veya mavimsi hale gelebilir.
Huzursuz çocuklarda sıklıkla rastlanır. Tırnak yeme, daha çok sinirli çocuklarda ve dişlerin çıkmaya başladığı dönemlerde görülmektedir. 7-8 ve daha ileri yaşlarda da görülebilen tırnak yeme, özellikle çocukların ellerinde herhangi bir iş ya da oyunla uğraşmadığı zamanlara görülmektedir.
Tırnak Yemenin Zararları
Tırnak yeme hastalığı nedeniyle parmaklarda, tırnaklarda ve tırnak etinde doku hasarı görülür. Tırnaklar şekilsiz ve hasarlıdır. Tırnak yeme alışkanlığı aynı zamanda ağız yaralanmalarına, diş sorunlarına yol açabilir.
Ayak tırnakları "Nefes alamıyor", yani tırnakların nefes alması gerekmez. Tırnaklarınızın ve ayak tırnaklarınızın sert, oje sürülebilir alanını oluşturan tırnak plağı, cansız keratinden (tıpkı saçınız gibi) oluşur. Canlı olmadığı için acı hissedemez ve nefes alamaz.
Uzun dönemde tırnak yatakları zarar görerek tırnak düşebilir. Tırnak yiyen kişinin tırnaklarını yutması durumunda, mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar görülebilir. Tırnakların sürekli olarak ağız ile temasına bağlı olarak pek çok enfeksiyon hastalığı oluşabilir. Çene ekleminde ve diş yapısında bozulmalar olabilir.
Tırnak yemenin, stres, gerginlik ve can sıkıntısını azalttığı bilindiği için kaygı duygusuyla ilişkilendirilmektedir. Tırnak yeme, küçüklükte parmak yeme alışkanlığından aktarılmış da olabilmektedir. Yetişkinlikte aniden başlayan tırnak yeme, bir ilacın yan etkisi olarak da görülebilir.
Zayıf tırnaklar kırılmaya müsaittir, bu yüzden tırnaklarınızı sertleştirmek için B vitamini takviyesi almalısınız. Bununla birlikte yıpranmış ve güçsüz tırnaklarınız için duştan çıktıktan sonra mutlaka bakım kremi kullanmalı ve ya zeytin yağıyla tırnaklarınızı ovmalısınız.
Özellikle tırnak içlerinin çok sayıda bakteri barındırdığı görüldü. Deneklerin ellerinin diğer kısımlarında binlerce bakteri varken her tırnak içinde yüz binlercesi vardı. Burada da elin diğer kısımlarıyla aynı bakteriler bulunuyor, ama çok daha fazla sayıda olduğu görülüyordu.
9.Rengi değişmiş tırnaklar: Tırnaklarınızın beyaz kısmına yakın yerleri pembe renkte olmalıdır. Bu sağlıklı bir tırnak yapısını gösterir. Tırnaklarınız başka renklerle donatılmışlarsa sağlık sorunlarınız olabilir.
Tırnak, saç ve nasırlaşmış deri hücreleri dışındaki hücreler canlıdır.
Tırnak yeme temelde bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilmektedir ve çevredeki hoş olmayan koşulların artmasıyla çoğalmaktadır. Otoriter ve baskıcı aile yapısı, aile içi iletişim sorunları, geçimsizlikler, çocuğun sürekli azarlanması, çocuğa gösterilen yetersiz ilgi ve sevgi önemli risk faktörleridir.
Tırnak yeme davranışı genellikle 3 ya da 4 yaş civarı görülür. Daha küçük çocuklarda sıklıkla rastlanan bir durum değildir. Tırnak yiyen çocuğun bu davranışının ardında güvensizlik duygusunun yattığı düşünülmelidir. Aşırı baskı görerek büyüyen çocuklarda ve özgüven sorunu yaşayan çocuklarda sıklıkla görülür.
Kullanılan el kreminde badem yağı, zeytinyağı ya da limon bulunursa tırnaklar daha hızlı uzar. Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir.
Tırnaklarımız parmaklarımızda bulunan deriye her iki yandan da elastik fiberler ile tutulmaktadır. Bu yüzden de yanlardan bağlı oldukları halde uzadıkça rahat bir şekilde ilerler. Deride bulunan yatakları ile ilişkisi biten tırnaklar beyazlaşır ve kesilmeyi beklerler. En hızlı uzayan tırnak genellikle orta parmaktır.
Tırnak koparma (onikotillomani), çocukluk çağında sık rastlanan bir davranış bozukluğu olarak bilinmektedir. Ciddi anksiyete bozukluğundan kaynaklandığı düşünülen bu sorun, çocuklarda özellikle duygusal ve/veya fiziksel istismar sonucu ortaya çıkabiliyor.
Acı oje kullanımı için belirli bir yaş sınırı olmamakla beraber, bu ürünün sağlığa zararlı herhangi bir yanı yoktur. Acı ojenin yan etkileri ise birçok kimse tarafından merak edilir. Acı oje zararları, tırnak ağza götürüldüğünde meydana gelen rahatsız edici tatla sınırlıdır.
Temsili bileşikler arasında krom oksit yeşilleri, krom hidroksit, demir ferrosiyanür, stanik oksit, titanyum dioksit, demir oksit, karmin, ultramarine ve manganez menekşesi bulunur. Opalescent pigmentler. Renkteki ışıltılı/parıltılı görünüş mika, bizmut oksiklorür, doğal inciler ve alüminyum tozu ile sağlanabilir.
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri