Kökteki hücreler ölü bir hücre olan keratin üretirler ve yeni hücreler ürediği zaman ölü tırnağı dışarı doğru itmeye başlarlar. Bu sebeple aynı saçlarımız gibi tırnaklarımızı keserken acı hissetmeyiz.
Tırnaklar, parmak uçlarını zedelenmeden koruyan, tutmayı kolaylaştıran deri ekleridir. Bütün bu işleri yapabilmek için tırnaklar, deriden gelişirken sert boynuzsu bir durum alırlar. Bu sert boynuzsu kısma ''Tırnak Plağı'' adı verilir.
SAÇ ve TIRNAK NEDEN UZAR? Tırnak ve saçlarda görülen kısımlar, ana maddesi keratinden oluşmuş ölü hücrelerdir. Memelilerin tamamında vücutta üretilen fazla keratin, tırnak, saç, tüy, boynuz gibi sürekli uzayan yapılarla vücuttan uzaklaştırılır.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer.
Tırnakların uzama hızı ayda ortalama bir milimetre civarındadır. Bununla birlikte, tırnak uzatıcı ürünler kullanarak ya da doğal tırnak uzatma yöntemleri uygulayarak tırnaklarınızın normalden daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
El tırnaklarımızın olmasının sebeplerinden birisi de virüs ve bakterileri vücudumuzdan uzak tutmaktır. Yani, eğer insanların tırnakları olmasaydı herkes daha kolay hastalanırdı. Ancak, bir diğer bakımdan tırnak olmadığı için ellerimizin içine dolan ve enfeksiyonlara sebep olan kir, pislik de birikmezdi.
Tırnak plağı
Matriste üretilen, kan veya sinir içermeyen, sıkıştırılmış kemik hücrelerinden oluşur. Normalde soluk pembe renkte olup, sıcaklık ve diğer fiziksel koşullara bağlı olarak beyaz veya mavimsi hale gelebilir.
Tırnakta görülen splinter hemoraji denilen çizgisel kanamalar bu oluk ve sırtlara uymaktadır. Tırnak yatağı üzerini örten epidermis son derece incedir ve bu epidermis lateral ve proksimal tırnak katlansınıa doğru kalınlaşmakta. Epidermis altında dermiste incedir ve bunun hemen altında ince bir yağ dokusu bulunmakta.
Özellikle tırnak içlerinin çok sayıda bakteri barındırdığı görüldü. Deneklerin ellerinin diğer kısımlarında binlerce bakteri varken her tırnak içinde yüz binlercesi vardı. Burada da elin diğer kısımlarıyla aynı bakteriler bulunuyor, ama çok daha fazla sayıda olduğu görülüyordu.
Ayak tırnakları "Nefes alamıyor", yani tırnakların nefes alması gerekmez. Tırnaklarınızın ve ayak tırnaklarınızın sert, oje sürülebilir alanını oluşturan tırnak plağı, cansız keratinden (tıpkı saçınız gibi) oluşur. Canlı olmadığı için acı hissedemez ve nefes alamaz.
9.Rengi değişmiş tırnaklar: Tırnaklarınızın beyaz kısmına yakın yerleri pembe renkte olmalıdır. Bu sağlıklı bir tırnak yapısını gösterir. Tırnaklarınız başka renklerle donatılmışlarsa sağlık sorunlarınız olabilir.
Huzursuz çocuklarda sıklıkla rastlanır. Tırnak yeme, daha çok sinirli çocuklarda ve dişlerin çıkmaya başladığı dönemlerde görülmektedir. 7-8 ve daha ileri yaşlarda da görülebilen tırnak yeme, özellikle çocukların ellerinde herhangi bir iş ya da oyunla uğraşmadığı zamanlara görülmektedir.
Tırnak Yemenin Zararları
Tırnak yeme hastalığı nedeniyle parmaklarda, tırnaklarda ve tırnak etinde doku hasarı görülür. Tırnaklar şekilsiz ve hasarlıdır. Tırnak yeme alışkanlığı aynı zamanda ağız yaralanmalarına, diş sorunlarına yol açabilir.
Tırnak, saç ve nasırlaşmış deri hücreleri dışındaki hücreler canlıdır.
Uzun dönemde tırnak yatakları zarar görerek tırnak düşebilir. Tırnak yiyen kişinin tırnaklarını yutması durumunda, mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar görülebilir. Tırnakların sürekli olarak ağız ile temasına bağlı olarak pek çok enfeksiyon hastalığı oluşabilir. Çene ekleminde ve diş yapısında bozulmalar olabilir.
Birinci amacı parmaklara kalkan olmaktır. Tırnak, parmak ucu kemiklerini (distal falanksı) ve çevresindeki yumuşak dokuları yaralanmalardan korur. Parmak, bir nesneye dokunduğunda tırnak parmağı destekleyerek parmağın etli kısmının duyarlılığını artırır. Bazı kesme, koparma, kazıma ve kavrama eylemlerine katkı sağlar.
Tırnak yeme genellikle parmaklarda enfeksiyon gibi zararlı etkilere yol açar. Bu sonuçlar, doğrudan yemenin fiziksel hasarından veya enfeksiyon taşıyıcısı haline gelen ellerden kaynaklanır.
Tırnak yeme temelde bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilmektedir ve çevredeki hoş olmayan koşulların artmasıyla çoğalmaktadır. Otoriter ve baskıcı aile yapısı, aile içi iletişim sorunları, geçimsizlikler, çocuğun sürekli azarlanması, çocuğa gösterilen yetersiz ilgi ve sevgi önemli risk faktörleridir.
Çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığını azaltmak için, tırnaklarını kesilmiş halde tutun ve pürüzlü kenarları törpü ile törpüleyin. Çocuğunuzun tırnaklarının ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlı olarak, bunları birkaç haftada bir tekrarlayın. Çocuğunuzu herhangi bir alışkanlıktan vazgeçirmek zor olacaktır.
Erkek manikür işlemi klasik manikür işleminden farksızdır. Islak veya kuru şekilde isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir. Sağlıksız tırnak etleri ve katiküller kesildikten sonra uygulanan bakım yağları ile sağlıklı bir görünüm kazandırılır.
Saç ve tırnakları yakmak caizdir; ancak toprağa gömmek daha doğru olur. Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir, haftanın her günü kesilebilir, cuma günü kesmek daha iyi olur.
Kesilen tırnaklar gelişi güzel bir şekilde bırakılmamalı, uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı, yok edilmelidir. Bu nedenle tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucunu riske atmak istemeyenler tırnak yemek orucu bozar mı merak ediyor. Genellikle başlıca nedeni psikolojik olan tırnak yemek orucu bozar. Diyanet'in açıklamasına göre oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur.
Kalın parmak yapısına sahipseniz ve parmaklarınızı daha ince ve uzun bir görüntü de görmek istiyorsanız en ideal törpü modeli ise kesinlikle balerin yada badem modelidir. Kalın gelen parmak yapısını uç kısımlara doğru darldığı bu tırnak tipi sizi istediğiniz görüntüye yaklaştracaktır.
Zayıf tırnaklar kırılmaya müsaittir, bu yüzden tırnaklarınızı sertleştirmek için B vitamini takviyesi almalısınız. Bununla birlikte yıpranmış ve güçsüz tırnaklarınız için duştan çıktıktan sonra mutlaka bakım kremi kullanmalı ve ya zeytin yağıyla tırnaklarınızı ovmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri