Biotinin yer aldığı besinler arasında yumurta, mantar, balık, avokado, yulaf, yer fıstığı ezmesi, karnabahar, muz, badem, yaban mersini ve ceviz yer alır. B vitamini ailesine mensup olan B12, hücreleri yenileyerek sağlıklı saçların üretimine katkı sağlar. B12 eksikliğinde saçların uzaması bu nedenle durur.
Günde en az 2 litre su içmek hem saçlarınızın nemlenmesini hem de hızlı uzamasını sağlar. Nemli saçlar hem daha güçlü hem de daha çabuk uzayan saçlar demektir. Saç diplerine masaj yapmak saç köklerinizi uyararak saçlarınızın daha hızlı uzamasını kolaylaştırır.
Soğuk su gibi masaj da kan dolaşımını artırır ve saçınızın uzamasını hızlandırır. Bunun için biraz kararlı olmak gerekebilir. Saç diplerinize her gün 10 dakika masaj yaparak saçlarınızın daha hızlı uzamasına katkı sağlayabilirsiniz. Masaj yaparken saç bakım yağı ve saç bakım kremi gibi ürünleri de kullanabilirsiniz.
B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Saçların sağlıklı uzamasına destek verir. Saçlarda kırıkların oluşmasını engellemeye yardımcıdır. B9 vitamini, alopesi (saç dökülmesi) tedavisinde kullanılabilir.
Saçların büyüme hızı ergenliğe kadar erkeklerde, erişkinlerde ise kadınlarda daha fazladır. 15 - 30 yaşlar ise uzama hızının en fazla olduğu yaşlardır. Yeni saç ise eski saçtan hızlı uzar. Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar.
İlgili 23 soru bulundu
Ayda bir veya iki santim uzayan saçlara haftada üç kez pirinç maskesi yapıldığında bu uzunluklar artar. Saç diplerine düzenli uygulanan pirinç suyu, bir ay içinde beş santime kadar uzama imkanı sunar.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Genetik faktörler, hormonal sıkıntılar, beslenme ve uyku düzeniniz gibi pek çok etken saç uzama hızınızı etkiler. Fakat çoğu saç teli günde 0.3 mm-0.4 mm arasında uzar. Bu da haftalık olarak 2.8 mm uzamaya denk gelir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
ÖZETLE AÇIKLAMAK GEREKİRSE; * Bir saç teli, günde yaklasik olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yilda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardir ve ancak 7 yilda uzar.
Her gün saç yıkamak, saçın üzerindeki yararlı yağların azalmasına ve saçların kurumasına neden olur. Bu da saçların kuruyup kopmasına ve kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar, saçların daha hızlı bir şekilde uzamasını sağlamak için saçların haftada sadece 2-3 defa yıkanmasının doğru olduğunu savunuyor.
B Vitaminleri
Araştırmalar, B12 vitamini seviyeleri normal aralıktaysa, optimum saç uzaması potansiyeli olduğunu göstermektedir. B12 vitamini açısından zengin gıdalar arasında peynir, süt ve yoğurt yer alır. Bir diğer B vitamin formu ise biyotindir. Biyotin "saç uzatma vitamini" olarak bilinir.
Saçlar günde 1/3 mm (ayda yaklaşık 1cm) kadar uzamakta ve günde dökülen saç miktarı 100 tel civarında olmaktadır. Elbette saça doğru bir bakım uygulayarak ve olumsuz faktörlerin etkilerini ortadan kaldırarak bu uzama hızını artırabilirsiniz.
Genel olarak sağlıklı bir yetişkinin saçları ayda yaklaşık olarak 1 - 1.5 cm arasında uzayabilir. Ancak bu süre ve uzunluk, herkes için aynı olmayabilir. Saç uzama hızı; yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, hormonal dengeler, genetik yatkınlık ve yaşam tarzı gibi çeşitli faktörlerden de etkilenebilir.
Saçımız günlük olarak 0,35-0,45 mm arası uzar, ayda yaşa ve genetiğe göre saç uzaması 1- 1,5 cm arası gözlemlenir.
Ancak bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, stres, uyku düzeni, çevresel faktörler, yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği gibi sebeplere bağlı olarak çoğu zaman saç uzaması yavaşlayabilir ve durarak dökülmeler de başlayabilir. Saç kökleri beslenemediği zaman saç uzayamaz.
Saçları örmek doğrudan saç köklerinize bir katkı sağlamasa da onları koruma ve yıpranmasını engelleme gibi faydaları vardır. Bu faydaları sayesinde saçlarınızda daha güçlü bir uzama gözlemleyebilirsiniz. Saçlarınızı ördüğünüz zaman yapısal bir koruma sağlanır.
Soğan suyu ayda kaç cm saç uzatır? Soğan suyu kullanarak saçlarımızın sağlığına katkıda bulunmuş, saç köklerimizi beslemiş oluruz. Bu sayede saçlarımız, normal bir saçın aylık uzama miktarına uyar. Bu miktarda ortalama 1,5-2 cm civarıdır.
12 cm saç nereye gelir? Saçlarınızın 12 cm uzadığında nereye geleceği tamamen saçlarınızın uzama öncesindeki durumuna bağlıdır. Saçlarınız çok kısa ise 12 cm uzadıktan sonra omuzlarınıza ulaşacağını söyleyebiliriz.
2) Saçları yıkamamak sağlıklı bir yaklaşım
Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor.
Saçlarda bulunan yağın tam anlamıyla çözünmesi için saçların banyoda en az iki kez şampuanlanması gerekmektedir. Aşırı şampuan kullanımında ya da her gün şampuanlanan saçlarda ve saç derisinde yan etkiler görülmesi mümkündür.
Saçlarınızı her gün şampuansız yıkayın. Ancak saçlarınızın doğal yağları ile beslenmesini sağlamak için sık sık yıkanmanız lazım. Saçlarınızın sürekli yıkanması saç boyanız çok hızlı akmasına neden olur. Şampuanla yıkanmamış saçlar demek kurumayan saçlar demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri