Surede başlıca, Allah'ın birliği, paganların inkârları ve sapıklıkları sebebiyle azabı hak etmiş oldukları, Davud, Süleyman, Eyyüb, İbrahim, İshak, İsmail, Elyesa ve Zülkifl Peygamberlerin kıssaları, Davut Peygamber'in hakemliği ve Muhammed'in temel görevi konu edilmektedir.
Mushaftaki sıralamada otuz sekizinci, iniş sırasına göre de otuz sekizinci olmaktadır. Sure adını 1. ayetteki “Sad” harfinden almıştır. Surede Hz. Davud'un kıssalarına yer verildiğinden dolayı Davud suresi olarak da bilinmektedir.
Kur'an üzerine yeminle başlayan sûrede Hz. Muhammed'in peygamberliğini inkâr eden müşriklerin iddiaları reddedilmekte; çok tanrıcı inançlarının kısa eleştirisi yapıldıktan sonra onlara, önceki peygamberlere karşı benzer tavırlar sergileyenlerin âkıbetleri hatırlatılmakta, Hz. Peygamber'e de sabır tavsiye edilmektedir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Hz. Eyyûb'un sabrı Hz. Muhammed'e ve ümmetine örnek gösterilmektedir.
Rivayete göre her kim Sad Suresini anlayarak okursa, Allah o kişiye misliyle sevap verir. Kişiyi günaha girmekten korur. Aynı zamanda önce şeytanın daha sonra insanların şerrinden korunmak için Sad Suresi mutlaka okunmalıdır. Hak ettiği mala ve mülke sahip olmak isteyen kişi de yine Sad Suresini okumalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
“Sâd”ın yemin anlamı içeren bir kelime olup ”والقران“ın ona atfedildiği de belirtilir (ayrıca bk. HURÛF-ı MUKATTAA).
Bu; akıl sahiplerinin, ayetlerini düşünüp öğüt almaları için, sana indirdiğimiz kutlu bir Kitap'tır. (Bu Kur'an), âyetlerini iyiden iyi düşünsünler, temiz akıl saahibleri ibret alsınlar diye sana indirdiğimiz feyz kaynağı bir kitabdır.
Kamer sûresinden sonra, A'râf sûresinden önce Mekke'de inmiştir. Karşılaştır 27: Biz göğü, yeri ve bunların arasında bulunan şeyleri boşuna, gâyesiz ve insanlar Allah'ın emrini bırakıp kendi arzularına göre davranabilsinler diye yaratmadık. Böyle bir düşünce, sadece inkârcıların zannından ibarettir.
Sad Suresi, Kur'an-ı Kerim'de 452. Sayfada başlayıp 457. Sayfada biter ve 23. cüzde yer alır.
Âyette, Hz. Peygamber'in, Yûsuf hakkında daha önce bilgisinin olmadığı, bu bilgilerin kendisine vahiy yoluyla geldiği bildirilmektedir. Bu durum, Hz. Muhammed'in hak peygamber, Kur'an'ın da mûcize olduğunu gösterir.
AYET VE SAD SÜRESİ 54. AYET NE İÇİN OKUNUR? Ramazan ayının son Cuma günü, sela ile ezan arasında Araf Suresi'nin 10. Ayeti ve Sad Suresi'nin 54. Ayetinin birlikte yazılması ve cüzdan içine konulması suretiyle para sıkıntısının ortadan kalkacağı iddia edilir.
Maddi ve manevi kapıların açılması için okunması buyrulmuştur. Sâd suresi 35. ayeti okumanın bereketi artırdığı söylenir. Sâd suresi okuyanlar günaha girmekten korunur ve Allah o kişilere misliyle sevap yazar. Şeytanın şerrinden korunmak için mutlaka Sâd suresi okunmalıdır.
Hemen Rabbinden mağfiret diledi, rükû ederek yere kapandı, tövbe ile Allah'a yöneldi." (Sad Sûresi: 24).
Sûre, adını 71 ve 73. âyetlerde geçen “Zümer” kelimesinden almıştır. Zümer; zümreler, gruplar demektir. Sûrede başlıca, göklerde ve yerde Allah'ın birliğini gösteren deliller, mü'minlerin cennete, kâfirlerin cehenneme sevk edilecekleri konu edilmekte; kullar, ölüm gelip çatmadan Allah'a yönelmeye çağrılmaktadır.
Sûre, adını ilk âyette geçen “es-Sâffât” kelimesinden almıştır. Sâffât, sıra sıra dizilenler, saf saf duranlar demektir. Sûrede başlıca, meleklerden, cinlerden, kıyamet ve ahiret olaylarından söz edilmekte; Nûh, İbrahim, İsmail, İshak, Mûsâ, Hârun, İlyas, Lût ve Yûnus Peygamberlerin kıssalarına yer verilmektedir.
Elimle yaratmış bulunduğuma, secde etmekten seni alıkoyan ne? Büyüklük mü taslarsın? Yoksa çok mu yüceldin?» Allah: “Ey İblis!” dedi, “kendi ellerimle (kudretimle) yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan nedir? (Başkasına boyun eğmeyecek kadar) kibirli misin, yoksa kendini (herkesten) üstün görenlerden biri misin?”
Sad Suresi (Arapça: سورة ص), Kur'an'ın 38. suresidir. Sure 88 ayetten oluşur. Sure ismini birinci ayettindeki “Sad” harfinden almıştır. Mekke döneminde indirildiğine inanılmaktadır.
Necm suresi içinde secde ayeti bulunan bir suredir. Necm suresi, cüz 27 de yer almaktadır.
Yaygın anlayışa göre Kur'ân-ı Kerîm'de 114 sûre mevcuttur (Zerkeşî, I, 249). Aralarında besmele bulunmayan Enfâl ile Tevbe sûrelerini tek sûre kabul eden telakkiye göre bu sayı 113'tür.
(Allah, mü'minlere, cehennemde azap çekenlerin hâlini gösterecek. Cennettekiler) suçlulara (cehennemde olan kâfirlere,) “Sizi şu sekara (cehenneme) sokan nedir?” diye soracaklar. 40,41. (Onlar) Cennetlerdedir; birbirlerine suçlular(ın hâlin)den sorarlar. Onlar Cennet'tedirler.
O ne güzel bir kuldu, daima Allah'a döner, Allah'a sığınırdı. Biz Dâvûd'a Süleyman'ı ihsan ettik. Süleyman ne güzel, bizi ilâh tanıyan, candan müslüman, saygılı bir kuldu. Sesli zikir ve tesbih ile Allah'a yönelirdi.
İçinizden bekârları, kölelerinizden ve cariyelerinizden (durumu evlenmeye) elverişli olanları evlendirin! Fakir iseler, Allah kendi lütfu ile onları zenginleştirir. [*]Allah (imkânları) geniş olandır, bilendir. Bu ayet evlenmenin ve bekârları evlendirmenin fert ve toplumsal olarak farz olduğunu göstermektedir.
Kim sözünü yerine getirir ve Allah'a karşı gelmekten sakınırsa şüphesiz Allah sakınanları sever. Aksine kim sözünü yerine getirir ve [takvâ]lı (duyarlı) davranırsa, şüphesiz ki Allah [muttakî]leri (duyarlı olanları) sever. Evet! (onlara, yaptıklarından dolayı bir sorumluluk vardır.)
(Bu Kur'an, hakikati görenleri, kalben ve bedenen) diri olanları uyarması ve inkârcılar hakkındaki Allah'ın gerekçeli hükmünün gerçekleşmesi için indirilmiştir. Daha çok cenazelerde ve cenaze evlerinde ölülere faydası olur ümidiyle okunan Yasin suresindeki bu ayet; Kur'an mesajının hayatta olanları uyarmak içi...
38-39. Gökleri, yeri ve bunların arasındakileri oynayıp eğlenmek için yaratmadık. Bunları hakikat ve hikmet çerçevesinde yarattık, fakat çoğu bunu bilmez. Biz gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları, oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri