Satış peşin olarak gerçekleşmiş ve fatura bedeli peşin alınmıştır. Kısacası müşterinin borcu kapanmıştır. Bu fatura tipinde satıcının kaşe ve imzası faturanın alt kısmında yer alır.
Peşin ödemeli satış yapıldığı zaman, ödemenin peşin alındığını göstermek için faturanın alt bölümüne kaşe vurulur ve imzalanır. Bu da müşterinin borcu kapalı yani borç ödendi anlamına gelmektedir.
Satış faturasından iki farklı fatura çeşidi ortaya çıkaran bir detay vardır. O da ödemenin peşin mi yoksa vadeli mi olduğudur. Peşin ödemelerde alt kısım imzalanır, kaşelenir ve bu faturaya “kapalı fatura” denir. Vadeli satışlarda ise imzanın ve kaşenin üst kısımda yer alması gerekir.
İşlem amacına göre faturalar satış, iade, irsaliye ya da teklif işlemlerinin gerçekleştiğini belirtir. İşlem amacına göre faturalar satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 farklı başlığa ayrılır.
Açık faturada satıcı, kaşeyi ve imzayı faturanın ÜST kısmına basar. Bunun anlamı, "Müşterinin borcu açık yani ödenmemiş " demektir. Kapalı faturada satıcı, kaşeyi ve imzayı faturanın ALT kısmına basar. Bunun anlamı, "Müşterinin borcu kapalı yani borcu yok, borcunu ödedi hesap kapandı " demektir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu noktada; açık fatura ve kapalı fatura en sık kullanılan fatura türleri olarak karşımıza çıkar. Bu iki fatura tipi ile ilgili vergi kanunlarında herhangi yasal bir tanım olmadığı için bu faturanın işleyişi tamamen satıcı ile müşteri arasındadır.
Açık faturada kaşe ve imza faturanın üst tarafında yer almaktadır. Kapalı faturalarda bu durum farklıdır. Kapalı fatura üzerinde imza ve kaşe alt kısımda yer alır. Hem açık hem de kapalı faturada bulunan alıcı ve satıcı bilgileri diğer fatura bilgileri ile aynıdır.
Kapalı fatura, müşterinin mal ve hizmete dair ödemesini faturanın düzenlendiği an yaptığı fatura tipidir. Satış peşin olarak gerçekleşmiş ve fatura bedeli peşin alınmıştır. Kısacası müşterinin borcu kapanmıştır. Bu fatura tipinde satıcının kaşe ve imzası faturanın alt kısmında yer alır.
Proforma fatura ile normal fatura arasındaki temel fark, proforma faturaların ödeme bilgilerini içermemesidir. Proforma faturalar, siparişi tamamlamadan önce tahmini bir maliyet sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, genellikle banka hesabı veya kredi kartı bilgileri gibi herhangi bir ödeme bilgisi içermez.
Sağ üst köşeye proforma numarası ve tarih yazmalısınız. Sol üst köşede ise önce, satıcı bilgileri (Ad soyadı, unvan sve adres), altına da alıcı bilgileri (Müşteri adı, unvan, adresi) yer almalıdır. Sayfanın orta kısmında ise, satılacak ürün ve ürüne dair detaylar bulunur.
Açık faturada kaşe ve imza faturanın üst kısmına atılırken; kapalı faturada kaşe ve imza alt kısma atılmaktadır.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
Vergi Usul Kanunu'nun 231/5. maddesinde “Faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş kabul edileceği” belirtilmiştir.
Proforma fatura bir ön fatura olarak da bilinir. Bu faturalar, alıcılar ve satıcılar arasında hazırlanır. Daha sonra ise alışverişin hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi için kullanılır. Proforma fatura, özellikle yurtdışı ticari alışverişlerinde çeşitli kolaylıklar sağladığı için sıklıkla tercih edilir.
Satıcının ürün veya hizmet hakkında alıcıyı bilgilendirmek amacıyla hazırladığı ön teklif niteliğinde olan proforma faturanın herhangi bir mali yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ticaret hukuku ve vergi hukukunda da yer alan faturalar arasında sayılmamıştır. Bu fatura türü işletmenin yasal defterine işlenmez.
Türkçe-Türkçe
şekil/formalite icabı, formaliteye uygun şekilde. önceden belirli bir şekil ve düzene göre hazırlanmış, proforma.
İşletmeler proforma faturayı bir satış sözleşmesi olarak düzenler. Bu sebepten dolayı faturanın alt kısmında firmaya ait kaşe ve imza işlemi yer alır. Firma bu sözleşmeyi yanı faturayı imzaladığında ilgili ürün ile ilgili sözleşmeyi kabul etmiş anlamına gelmektedir. Alıcı ve satıcı arasında anlaşma sağlanmıştır.
Evet, sizin güvenliğiniz için kullanımlarınızda ani bir artış tespit edildiğinde, faturanız basılmadan önce belli miktarda bir ara ödeme faturası oluşturularak bu faturanın ödenmesi talep edilebilir.
Vergi Usul Kanunu'nun faturanın nizamına ilişkin hükümleri içinde “Faturaların baş tarafında iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması mecburidir.” ifadesi yer alır. Yani kanunen e-Arşiv Fatura'da imza bulunması zorunludur.
Fatura Kontrol Servisi sayesinde kullanım durumunuzu merak ettiğinizde, o anki kullanım miktarınızı ve seçtiğiniz tutara ne kadar kaldığını sorgulayabilirsiniz. Fatura Kontrol Servisi ücretsizdir. "KONTROL" yazıp 2222'ye SMS göndererek Fatura Kontrol Servisi'ne abone olabilirsiniz.
Maalesef, bu sorunun basit ve net bir yanıtı yok. Şöyle ki; amatör sahte belge düzenleyicileri bir dönem 12 veya 15 haneden oluşan vergi numaralı faturalar bastırır, bazen de gerçekte olmayan vergi dairelerinin isimleri faturalarda yer alır veyahut faturayı basan matbaa bilgileri gerçek dışı olurdu.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri