Sadakat yükümlülüğü denilince öncelikle aklımıza cinsel sadakat gelmektedir. Ancak bununla sınırlı değildir. Eşler arasındaki gerçekleri gizlememe, yalan söylememe, sır saklama gibi benzer yükümlülüklerin temelinde de sadakat yükümlülüğü vardır.
Eşler arasındaki sadakat yükümlülüğü, evliliğin kurulmasıyla başlayıp evlilik birliğinin herhangi bir nedenle (iptal, ölüm, boşanma vb.) sona ermesine kadar devam eder.
Bu yükümlülüğün her iki eş açısından sona ermesi için evlilik birliğinin de sona ermesi gerekmektedir. Bu nedenle, boşanma davasının açılması evlilik birliğini sona erdirmeyeceği için dava devam ederken boşanma kararı kesinleşinceye kadar eşler, sadakat yükümlülüğüne uygun davranmak zorundadırlar.
Sadakat yükümlülüğü hem eşler hem de çocuklar açısından sağlıklı bir aile ortamının oluşabilmesi için hukuk düzenince eşlere getirilmiş bir yükümlülüktür. Eşlerin sadakat yükümlülüğü boşanma davasının açılması ile ortadan kalkmaz. Eşler boşanma kararı kesinleşinceye kadar bu yükümlülüğe uymak zorundadır.
Eşlerin evlilik birliğinden doğan en temel yükümlülüklerinden biri olan sadakat yükümlülüğü, en geniş anlamıyla, eşlerin hem birbirleri ile hem de üçüncü kişilerle olan ilişkilerinde, evlilik birliğini tehlikeye atabilecek her türlü davranıştan kaçınmalarını ifade etmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Sadakat kelimesinin birçok tanımı mevcuttur. Örneğin bir kişinin verdiği sözü tutması ve sözüne sadık olması sadakat olarak nitelendirilir. İnsanların kendisine yapılan iyilikleri unutmaması ve bağlılık yemini ettiği kişileri hayal kırıklığına uğratacak davranışlardan kaçınması da sadakattir.
Türk Borçlar Kanunu'nun 396. maddesi tüm işçilere sadakat yükümlülüğü yüklemektedir. Hizmet sözleşmesi devam ettiği sürece, işçi işverenine karşı sadakatle davranmak zorunda olup bunun temelinde taraflar arasındaki karşılıklı güven yatmaktadır.
Aldatma, eski Türk Ceza Kanunu'nda kadın ve erkek için ayrı ayrı unsurları olan ve yaptırım gerektiren suç olarak kabul görmekteydi ve suçun yaptırımı 6 aydan 3 seneye kadar hapis cezasıydı. Ancak yürürlükte bulunan Yeni Türk Ceza Kanunu ile aldatma, suç olmaktan çıkartılmıştır ve hapis cezası yaptırımı kaldırılmıştır.
Böylece özellikle uzun yıllar süren boşanma davaları süresince tarafları bağlayan sadakat yükümlülüğü de ortadan kalktı. Yeni içtihada göre, boşanma davası açıldıktan sonra tarafların başka kişilerle ilişki kurmaları nedeniyle tazminat, nafaka ve velayet konularında aleyhte karar verilmeyecek.
Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin karşılıklı olarak sadık kalma (bir diğer ifade ile sadakat) yükümlülüğü bulunmaktadır. Sadakat yükümlülüğü en geniş ifadeyle eşlerin birbirlerine sadık kalmasını ifade etmektedir.
Sadakatsizlik ve aldatma eşin kişilik haklarına saldırı niteliğindeki eylemler olarak kabul edilir.
Türkiye Cumhuriyeti medeni hukuk kapsamında, boşanma davası yeni evliler arasında bazı şartlar ve koşullar bağlanımda en erken 6 ay içinde açılabilir. Bu şartlar medeni hukuk yasası çerçevesinde, şiddet ve hayata kast olaylarının gerçekleşmesidir.
TCK'ye göre iftira suçtur. Eşine iftira atarak hakkında haksız yere soruşturma başlatılan eş bu nedene boşanma davası açabilir. Sonuç olarak eşine iftira atılması aralarındaki güven ve sadakatinin yıkıldığını göstermektedir. Evlilik birliğinin temelden sarsıldığını göstermektedir.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Başkasını sevdiğini söylemek, eşini sevmediğini söylemek, zorla evlendirildiğini söylemek, başkasıyla evleneceğini söylemek, eşinden sıkıldığını söylemek, eşinden soğuduğunu söylemek, eşini istemediğini söylemek, eşinden bıktığını söylemek… boşanma sebebidir.
Eşlerden biri aldatırsa, diğer eşin aldatma (zina) olgusunu öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde boşanma davası açma hakkı vardır (MK m.161/2). Boşanma sebebi daha geç öğrenilse bile, zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası açma süresi, aldatma fiilinin işlenmesinden itibaren 5 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Boşanma davası açıldığında zina (aldatma) iddiası varsa, mahkemeden eşin telefon kayıt dökümünü ilgili Telekom şirketinden celp etmesi talep edilir. Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir. Bu kayıtlar aldatma delili olabilir.
Eşlerden birinin, diğer eşin aldatma fiilini ispatlamak amacıyla hareket ederek eşinin telefonunu dinlemek, kamera kaydına almak veya yüz yüze konuşulanları kaydetmek suretiyle elde ettiği ses, fotoğraf veya video kayıtları boşanma davasında delil olarak kullanılabilir.
Eğer aldatılan eş aldatmayı öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde boşanma davasını açmaz ise bu durumda eşini affetmiş sayılır ve boşanma davası açma hakkını kaybeder. Bu hak kaybının tek istisnası aldatan eşin aldatma eylemine devam ediyor olması halidir.
Zina eylemi kocanın karısından başka bir kadınla ya da kadının kocasından başka bir erkekle cinsel ilişkiye girmesidir. Eşinden gizli olarak bir başkasıyla mesajlaşması, sohbet etmesi ya da flört konuşma ve tavırlarda bulunması zina eylemi değil, güven kırıcı hareketlerde bulunduğunu gösterecektir.
Aldatma Türleri
Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Fiziksel aldatma, bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesidir. Duygusal aldatma ise bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır.
Dört çeşit aldatma olduğunu belirten ve onları; “1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur.
İş sözleşmesinin kurulması ile doğan sadakat borcu, işçi tarafından işverenin çıkarlarını koruma ve gözetme borcudur. Rekabet etmeme borcu ise, iş sözleşmesinin sonuçlarından olan; işçinin işverene sadakat borcu içinde yer alan alt bir yükümlülüktür.
İşçinin sadakat borcuna aykırı davranmasının yaptırımı İş Kanunu md.25/II-e'de düzenlenmiştir: İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması haklı nedenle derhal fesih nedenidir.
Đşçinin sadakat borcu, “doğruluk ve dürüstlük ilkesi temeli üzerine kurulu olup, işverenin korunmaya değer haklı çıkarlarını en iyi şekilde koru- mak ve söz konusu çıkarlara zarar verebilecek her türlü davranıştan kaçınmak yükümlülüğünü ifade eder”6.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri