Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi aşırı heyecan anlatan cümlelerin sonuna konan işarete denilmektedir. Ayrıca çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelere de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak ifade edilmektedir.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur. Bir noktalama işareti olan ünlem işareti, cümle sonuna konduğunda cümlenin bitişini belirtir. Ayrıca tek başına bir ünlem ifadesi taşıyan kelimelerin ardından da kullanılabilir.
Yeni yiyecek yüklediyseniz, uzun süre elektrik kesilmiş ya da kapı açık kalmışsa kırmızı ünlem işareti (yüksek sıcaklık uyarısı) yanmaya başlar.
yani önce soru soruluyorsa ''?!'' önce ünlem gerektiren hitap varsa ''!?'' getirilmelidir. türkçede kullanımı vardır. ve "şaşırma/ hayret" ifade eder. parantez içerisinde ünlem işareti ise kendinden önce gelen kelimenin doğruluğu şüpheliyse/ gerçeklikten sapma varsa kullanılan ifadedir.
büyük, çok büyük, korkunç kızgınlığı ya da şaşkınlığı veya ne diyeceğini bilememezliği ifade eden noktalama hareketi. ünlemlere ünlemler katma işareti.
İlgili 23 soru bulundu
Sarı bir dairenin içinde ünlem işareti şeklinde olan lastik basıncı ikaz lambası, son yıllarda araçların göstergelerinde bulunması zorunlu hale getirilmiş uyarılar arasında yer alır.
Genellikle yeni teknoloji otomobillerin araç gösterge panelinde bulunan, ünlem şeklinde olan bu işaret; lastiklerin herhangi birindeki basınç kaybı için olan uyarı ışığıdır. Lastiklerinizin basıncının sürekli olarak kontrol etmenizin önüne geçen bu ikaz lambası, olası bir kazanın da engellenmesini sağlar.
İnsanın, kendi dışındaki kimselerle, hayvanlar ve nesnelerle olan iletişimini seslenme, gösterme, sorma, onaylama, cevap verme yollarıyla ortaya koyan ünlemlerdir: a, abe, bre, ey, haydi, hişt, hoşt, hop, hû, yahu, deha, nah, elbet, evet, hayır, hı, oo, oh, peki, tabii vs.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
a. SEVİNÇ, ACI, KORKU, ŞAŞMA GİBİ DUYGULARI ANLATAN CÜMLELERİN SONUNA ÜNLEM İŞARETİ KONUR. Ne mutlu Türküm diyene! Hava, ne kadar da soğuk!
Bu işaret aracınızda hidrolik direksiyon yağının az kaldığını ya da hidrolik direksiyonun devre dışı kaldığını gösterir. Aracınızın hidrolik direksiyon yağını kontrol edin sızıntı olup olmadığına bakın. Eğer yağ yeterli ve işaret yanıp sönmeye devam ediyorsa aracınızı servise götürmeniz gerekir.
Telefonum siyah ekranda bir üçgen içinde ünlem işareti gösteriyor. Telefonunuz siyah ekranda bir üçgen içinde ünlem işareti gösteriyor olabilir. Bu durum Kurtarma modu imajı bozuk veya eksik olduğunda meydana gelir. Düğmeleri kullanarak telefonu yeniden başlatabilirsiniz.
Sarı ampul, ikaz uyarılı: Bu işaret, arıza anlamına geliyor. Ancak arızanın nerede olduğu tam olarak belirtilmiyor. Arka sis, park, fren, plaka lambası ya da iç aydınlatma kısımlarından birinin arızalı olduğunu gösterir.
Klavyede ünlem işareti yapmak için shift tuşuna ve ünlem işaretinin bulunduğu tuşa aynı anda basılması gerekmektedir. Aynı zamanda ünlem işaretinin kopyalanarak istediğiniz yere yapıştırılması şeklinde de kullanılması mümkün olmaktadır.
– Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır. Örnek: Burak, bu yıl çok farklı bir çocuk oldu. – Tırnak işareti içinde olmayan aktarma cümlelerinden sonra virgül konur. Örnek: — Benim güzel çiçeğim, dedi.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
Karşılıklı konuşmalar için kullanılır ya da iki cümle arasında başka bir cümle olduğunu anlatmak konusunda da önemli bir potansiyel teşkil eder. Özellikle cümle içerisinde kullanmak istenmeyen ve farklı nedenlerden boş bırakılan kısımlar üç nokta ile doldurulmaktadır.
İki Noktanın TDK Sözlük Anlamı
İki nokta, Türk Dil Kurumu (TDK sözlüğünde “Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlenin sonuna konulan noktalama işareti” olarak yer alıyor.
Wilson İlkeleri, Wilson Prensipleri, On Dört Madde ya da On Dört Nokta olarak da bilinir (İngilizce: Fourteen Points) Amerika Birleşik Devletleri başkanı Woodrow Wilson'ın 8 Ocak 1918 günü ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada bahsettiği ilkelerdir.
Ünlem cümleleri; korku, heyecan, kızgınlık, sevgi, coşku ve bunlara benzer duyguları ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu cümlelerde ortaya çıkan bir duygu bulunmaktadır. Özellikle cümle kurulurken bu duygu tonlama yardımıyla ön plana çıkmaktadır. Ünlem cümleleri yazılı olduğu zaman sonuna ünlem işareti konulmaktadır.
Duygu ve heyecanları ifade için içten koparak gelen ünlemlerdir: ah, ih (ah), vah, isit (yazık), hay (nefret ve kızgınlık ünlemi), uf (of ), uh (uf, oh), pa (vay), apla (aman), pam (hayret ünlemi), ayhay, barikalla (beğenme, şaşırma ünlemi), pah (kızgınlık ve beğenme ünlemi), xep (yazık, ne çare).
b) Dışa Dönük Ünlemler (hey, yahu, bre, abe, hadi, oha, işte, ee, huu, hımm…) c) Ses Yansımalı Ünlemler (möö, miyav, cik cik, güm güm, bıdı bıdı, tak tak, çat çat…) Ünlemler yapı bakımından genelde üçe ayrılır: 1. Asıl ünlemler (a, ah, ey, vah, vay, o, eyvah, yahu, hay hay gibi) 2.
CE işareti 1985 yılında Avrupa Birliği tarafından hazırlanan ürünlerin serbest dolaşımını sağlayan bir sağlık ve güvenlik işaretidir. Bir ürünün üzerinde CE işaretinin bulunması o ürünün çevre, hayvanlar ve insanlar açısından güvenli ve sağlıklı olduğunu göstermektedir.
Tırtıklı Parantez İçerisinde Sarı Ünlem İşareti: Araçta yanan sarı ünlem işareti lastiklerden birinin ya da birkaçının hava basıncının düşük olduğunu gösteren bir işarettir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için lastik basınçlarını kontrol edilip ayarlanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri