Sahabilerin Gelecekle İlgili Gördükleri Sadık Rüyalar Hz. Peygamber (sav) döneminde yaşamış olan sahabiler böyle anlamlı rüyalarını ona anlatmışlar ve o da bunları her zaman müspet bir şekilde tabir etmiştir.
İkincisi: Uyanıkken hayalde kalan şeylerin uykuya dalınca karmakarışık ve anlamsız bir şekilde görülen rüyalar. Üçüncüsü de, şeytanın uykuda iken insanın kalbine attığı korkular ve kâbuslardır. Üzerinde durulan, dikkate ve ciddiye alınan, tabire ve yoruma değer görülen rüyalar, sâdık rüyalardır.
Salih rüya son derece az görülür. Salih rüya görmek sadece müminlere özgü değildir; müslüman olmayanlar da görebilir. Yusuf Suresi'ndeki Mısır firavununun ve iki mahpusun gördüğü rüyalar buna örnek olarak gösterilebilir.
Peygamberin (sav) vahiy alış şekilleri yani vahyin mertebeleri altı şekilde olmuştur: 1- Altı ay süren sadık rüyalar şeklinde gerçekleşmiştir. 2- Uyanıkken melek görünmeksizin vahyi Peygamberin kalbine ilka buyurması ile gerçekleşir.
Rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler için bu kişilere, Allah'ın salih kulları demek doğru olabilir. Kimlerin rüyası çıkar diye soranlar, daha çok yalan konuşmayan ve hep dürüstlükten yana olan kişiler olduğunu bilmelidir. Rüyalarında iyi haberler alabilecekleri gibi bazen de tehlikeli bir durum için uyarılırlar.
İlgili 26 soru bulundu
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
LH hormonu, erkeklerde testosteron sentezini artırır. Rüyaların cinsel içeriği ve erkeklerde görülen cinsel organ sertleşmesi bu mekanizma ile meydana gelir. Cinsel içerikli rüyalar, genellikle cinsel isteklerin uzun süreli karşılanamamasına bağlı görülebilir' dedi.
Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
İbni Sirin'e göre, rüyayı gören, Resulullahı vefatı zamanında bulunduğu şekil üzere görmüşse hakikaten onu görmüş demektir. İbni Arabi hazretleri gibi bazı âlimler ise, (Resulullahı hayatta bulunduğu şekilde görmek şart değildir) dedi. Resulullahı bilinen sıfatları üzere görmek, bizzat Peygamber efendimizi görmektir.
Birine tebşir, birine tahrir birine de ilham denilmektedir. Tebşir: Hz. Allah, levh-i mahfuzda bir melek yaratmıştır. Bu meleğin ismine melekü'r-rüya (rüya meleği) denir.
Rüyalar üçe ayrılır: Sadık rüya (Allah'tan olan ikaz ve işaretler), edğas (insanın mizacından ve nefisten kaynaklanan düş) ve ahlamdır (şeytanın korkutma ve saptırmaları). Sadık rüyalarda bizim dahlimiz yoktur. Cenab-ı Hakk kuluna kendini bildirme vasıtalarından biri olarak bu yolu seçmiştir.
Alelade rüyalar kişi tam uykuya dalarken veya tam uyandığı sırada oluşurlar. Haberci rüyalar ise uykunun her aşamasında oluşabilirler ki, bir amaç ve plan üzere meydana geldiklerinden, amacın yerine gelmesi için uykunun en uygun aşamasında oluşurlar.
Rüya içinde rüya görmek, rüyada rüya görmek ile hemen hemen aynı yoruma sahiptir. Kişinin emellerine kavuşacağına ve başarılı bir hayata sahip olacağına delalet eder. Ayrıca üzüntü ile geçen bir dönemin son bulacağı ve beklenen müjdeli haberin çok yakın zamanda geleceği, rüya uzmanlarının ortak yorumları arasındadır.
Rüya, insan hayatında daima var olan psikolojik bir fenomendir. İnsanın iç dünyasını belli sem- bol ve kendine has anlatımlarla yansıtmaktadır. Ayrıca, fertlerin günlük yaşantısına zaman zaman yön vermekte ya da dolaylı olarak fertleri etkilemiş olmaktadır.
Rüyada rüya anlatmak; rüya sahibinin gerçekleşmesini istemiş olduğu hayallerinin kişi için çok büyük önem taşıdığına tabir olur. Bu rüya kişinin bu hayalinin gerçekleşmesi için yaşlı bir bayandan önemli bir destek alacağına işaret eder.
Rüyada sürekli aynı kişiyi görmek genelde çaresizlik üzerine yorulur. Rüya sahibinin gerçek yaşantısında bir sıkıntı içerisinde olduğuna ve sürekli bir çıkış yolu aradığına delalet eder. Aynı zamanda kişinin hayatında objektif olmadığı ve devamlı etrafındaki insanlarla tartışma içerisine girdiğine dair yorulur.
Peygamber (s.a.s.)'in bir hadisinden hareketle rüyalar, genel olarak, rahmânî, şeytânî ve nefsânî olmak üzere üçe ayrılabilir. Peygamberlerin gördüğü rüyalar vahiy mahiyetinde oldu- ğu için delildir. Peygamberlerin dışındaki kimselerin rüyası ise, delil değildir.
Gündüz rüyası, güzel elbiseye, zevceye, evlada, gizli şeylerin açıklanmasına, hapiste olanın kurtulmasına ve kayıp kişinin geri gelmesine gibi hususlardan birine işaretle de yorumlanır denmiştir. Bazı yorumculara göre ise, rüyada görülen gündüz, sevinç, neşe ve güzel geçime işaret eder şeklinde yorumlanmıştır.
Seks içerikli rüya görmek her ne kadar ergenlikle birlikte ortaya çıksa da sadece ergenliğe özgü bir durum değil. Vücudunuz cinsel olgunluğunuzu etkileyen bazı büyük hormonal değişikliklerden geçtiğinden, genç yaşlarınızda ıslak rüyalar daha yaygındır. Bu sebepe çoğunlukla ergenlik çağındaki genç erkeklerde görülür.
Rüyada cinsel ilişki görmek iki şekilde tabir edilir. Kişinin helali ya da sevdiği biriyle cinsel ilişkiye girmesi kendisi için hayırlı olacak güzel şeylerin yaşanmasına delalet eder. Fakat kişi normalde tanımadığı biriyle rüyasında cinsel ilişkiye girdiğini görürse bu kötü anlama gelir, kişiye şanssızlık getirir.
Tanıdıklarından birisiyle cinsel ilişkide bulunmak dostlarınıza karşı iyi davranmayacağınıza tanımadık birisiyle cinsel ilişkide bulunmak mal ve servet kaybına işarettir. Güzel ve sevimli bir kadın ile cinsel ilişkide bulunduğunuzu görmek, hayra işaret eder.
Rüyada boşanma veya ayrılık görmek kişinin kendini dışlanmış ve yalnız hissediyor olması anlamına gelebilir. Rüyada ayrılık görmek aynı zamanda ilişkinin bir sonraki aşamaya geçmesine hazır olduğunuzu da işaret edebilir.
Rüya tabirlerinin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Uydurma ve hikayeleştirme üzerine kurulu bir kavramdır. İnsanlar bu gibi şeyler ile sadece duymak istedikleri şeyleri duymayı amaçlar. Kişiyi çoğunlukla özelmiş gibi gösteren uydurma hikayeler ile avuturlar.
TABİR RÜYANIN RIZKIDIR
Rüyanın herkese değil, mutlaka imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir. Çünkü güzel bir rüya gören kişi, bunu ehil olmayan birine anlatırsa o rüya yanlış yorumlanacağı için manası kaçar. Ama sadıklara anlatılırsa rüya şer gibi görünse de hayra tebdil olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri