Yönetimde Padişah'tan sonra en yetkili kişi konumundaki Sadrazam ve kubbealtı vezirleri gibi idareciler ile Kaptan-ı Derya ve Yeniçeri Ağası gibi askerler bu sınıfa mensuptular. Bu sebeple devlet yönetiminde seyfiye sınıfının en etkin sınıf olduğu söylenebilir.
Fatih döneminden itibaren vezir-i âzamlara sadrazam da denmiştir. II. Mahmut 1838'de sadrazam ün- vanını “başvekil”e çevirmiştir. İstanbul'un fethine kadar vezir-i âzamlığa tamamen Türkler ve genellikle ilmiye sınıfına mensup kimseler atanmıştır3.
Seyfiye sınıfı üyeleri aşağıda yer aldığı gibidir; Vezir-i Azam: Osmanlı Devletinde yönetimde yer alan vezir-i azam padişahtan sonra gelen en yetkili kişidir. Padişah'ın görevini yerine getiremediği durumlarda padişahın yerine bakmak ve ona yardımcı olmakla görevlidir. Bir diğer adı ise Sadrazamdır.
Seyfiye sınıfını Enderun veya diğer eğitim kurumlarında yetişen ve ümera da denilen kişiler oluşturmuştur. Bu sınıf kapıkulu askerleri ve tımarlı sipahiler ile subaşı, sancakbeyi, beylerbeyi, vezir ve sadrazam gibi görevlileri kapsamaktadır.
Osmanlı donanmasından sorumlu olan seyfiye temsilcisine kaptan-ı derya adı verilirdi.
İlgili 35 soru bulundu
İlmiye sınıfı şeyhülislam, kadılar, kazaskerler, müderris, müezzin, nakibü'l eşraf gibi görevlilerden oluşan bir sınıftı. Adı üzerinde ilmiye sınıfı, Osmanlı'da ilimle ilgilenen kişilerden oluşurdu.
2.1.2. Seyfiye Kılıç ehlidir e Ehl-i seyf ve Ehl-i örf gibi adları da vardır. Aynı zamanda yürütme işini de yaparlar (Beylerbeyi, Sancak Beyi vs.). Kubbealtı vezirleri, Yeniçeri ağası, Kaptan-ı derya gibi eşhas bu zümreden çıkar. Bu sınıfın tabanını Tımarlı sipahiler oluşturur.
Devlet kontrolünde örgütlü bir sınıf olan ve tepesinde Şeyhülislam'ın bulunduğu ilmiyenin başlıca görevleri dini eğitim ve şeriatin doğru bir şekilde uygulanmasıdır.
Devletin idari ve mali işlerine bakan görevlilerin oluşturduğu sınıfa kalemiye ya da ehl-i kalem adı verilirdi. İlmiye sınıfının başında ise Şeyhülislam yer alıyordu.
Ehli Kalem olarak da bilinen kalemiye sınıfı bürokrasi, diploması ve defter işlerinden sorumlu olan kişilerin oluşturmuş olduğu bir topluluktur. Divanı hümayunda da yer alan bu sınıf mensupları yönetimin ince işlerinden sorumlu olan kesimi oluşturmaktadır.
Sadrazam (Osmanlıca: صدر اعظم; sadr-ı âzam) ya da vezîr-i âzam (Osmanlıca: وزیر اعظم), Osmanlı İmparatorluğu'nda padişah adına devlet işlerini yöneten en yüksek derecedeki devlet adamı.
Osmanlılar'da Şeyhülislam, ilmiye sınıfının başı sayılıyordu.
Sadrazam kelimesinin Türkçedeki karşılığı başbakandır. Geçmiş çağlarda padişahtan sonraki en yetkili kişilere sadrazam ya da vezir-i azam denirdi.
Divan-ı Hümayun
Yönetimde Padişah'tan sonra en yetkili kişi konumundaki Sadrazam ve kubbealtı vezirleri gibi idareciler ile Kaptan-ı Derya ve Yeniçeri Ağası gibi askerler bu sınıfa mensuptular. Bu sebeple devlet yönetiminde seyfiye sınıfının en etkin sınıf olduğu söylenebilir.
belirtmek ve devlet örgütünde hiyerarşiyi sağlamak için önceleri vezir-i evvel ve vezir-i azam denirken, Kanuni' den itibaren sadrazam ünvanı kullanılmaya başlanmıştır. gelmeye başladı. Devletin güçlenmesi ve gerileme sürecine girmelerinde devezir i azam formasyonu etkilidir.
Öz: Kazaskerler, Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinden itibaren ilmiye sınıfının mühim görevlilerindendir. Osmanlı'nın erken dönemlerinde birden fazla olduğu anlaşılan kazaskerlerin daha sonra Rumeli ve Anadolu kazaskeri olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir.
İlmiye sınıfı, klasik İslam eğitim kurumu olan, Osmanlı Devleti'nde kendine özgü özelliklere bürünen medrese eğitiminin belli aşamasını tamamlayıp icazet alan, merkezi hükümetin önemli kadrolarında görev alan Müslüman ve çoğunlukla Türklerden oluşan meslek grubudur.
İlmiye Teşkilatı; medreseden icazetle mezun olup eğitim, hukuk, fetva ve başlıca dini hizmetleri yürüten Müslüman ve de büyük çoğunlukla Türklerden oluşan bir müessesedir.
Yani katipler ve nişancı, defterdar gibi merkezi teşkilâtın önemli görevlileri belli bir döneme kadar ilmiye sınıfı mensupları arasında seçilmiştir.
Nişancı, Divan-ı Hümayun'un bürokratik örgütünün başında yer alan kişi olup, Divan-ı Hümayun toplantılarında görüşülecek işlerin belli bir gündeme bağlanmasından, en önemli görevi sayılan Padişah fermanlarına tuğra çekmeye varıncaya kadar çok sayıda görevi yerine getirmekle ödevli kılınmıştır.
Kazasker Osmanlı devlet yapısında idari bir görev olup, kelime "kadı" ve "asker" kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Kazaskerlerin kıyafeti ilmiye kıyafeti olup, bu mesleğin en yüksek mertebelerinden biridir. Kazaskerler Divan-ı Hümayun'un tabiî azasıydı.
Seyfiye sınıfında Osmanlı toplumunda bulunan rütbeli askerler yer almaktaydı. Seyfiye sınıfına üye olan askerler iç karışıklıkları önlemek için mücadele etmekteydi. Bunun yanında seyfiye sınıfına ait olan önemli kişilerde bulunmaktaydı. Bu kişiler yürütme görevini üstlenmekteydi.
Bu birimlerin başında, yukarıda isimleri belirtilen, kul sisteminden gelen ve padişahın yürütme gücünü temsil etmesi nedeniyle ehl-i örf sınıfına mensup olan bey (beylerbeyi ve sancakbeyi) ile ehl-i ilm sınıfına mensup kadı yönetici olarak bulunmaktaydı.
Osmanlı toplumu hukuki olarak askerî sınıf (berâyâ) ve reâyâ olmak üzere iki sınıftan oluşmaktaydı. Osmanlı devletinde en üst dereceden en alt dereceye kadar her kesimden bütün devlet görevlileri ve askerler askeri sınıf içinde yer alırdı.
(1299-1453): Kuruluş dönemi Osmanlı sadrazamları listesi. (1453-1579): Yükseliş dönemi Osmanlı sadrazamları listesi. (1579-1699): Duraklama dönemi Osmanlı sadrazamları listesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri