Kalıcı sert suyu yumuşatmak için, içerisine Na2CO3 (çamaşır sodası) eklenerek ortamdaki Ca2+ ve Mg2+ gibi katyonlar karbonatlar halinde çöktürülür. Geriye kalan su Na+ iyonu içeren yumuşamış sudur.
Karbonat, suyun sertliğine sebebiyet veren kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) iyonlarıyla tepkimeye girerek çökelti oluşturur ve suyun yumuşamasını sağlar.
Kullanım Şekli: Çamaşırların veya tüllerin kirliliğine göre bir su bardağı kadar sıcak ya da ılık suda eritilerek otomatik çamaşır makinesinin deterjan haznesine konularak yıkama yapılır. Deterjanın üzerine dökülerek deterjan ile birlikte de kullanılır veya sadece çamaşır sodası tek olarakta kullanılır.
Beyazlarda oluşan kirleri, lekeleri söküp alır ve bunun yanı sıra beyazların ilk günkü kadar yeni, tazelenmiş şekilde görünmesini sağlar. Etkisi yalnızca beyazlarda sınırlı değildir ve renkliler için çamaşır sodası kullanıldığında da kıyafetlerin renklerinde solma yapmadan derinlemesine çıkarır.
BORAKS VE ÇAMAŞIR SODASI KULLANIMI
Boraks maddesini çamaşır sodası ile sulandırdıktan sonra bu karışıma bir bez batırıp bu bezle karışımı kireçli olan alanlara sürüyoruz. Çok fazla bastırmadan bu karışımla ovduğumuz alanlardaki kalıntılar kolaylıkla çıkacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Çamaşır temizliği ve genel ev temizliği için kullanılan ürünlerden biri. Battaniye, koltuk ve perde gibi ev eşyalarının temizliğinde de sıklıkla kullanılıyor.
Çamaşır sodası, suyun sertliğini gidererek deterjanın ve sabunun yıkama gücünü artırıp tasarruf sağlar. Elle yıkamada ve çamaşır makinelerinde suyun sertliğini gideren bir maddedir. Çamaşır sodası suda çözündüğünde NaOH oluşur.
Suyu yumuşatması sebebiyle beyaz çamaşırlardaki grileşmeyi önlerken içeriğindeki optik parlatıcı ile beyazlar daha beyaz, renkliler daha renkli görünür. Sudaki kireç çamaşırlarınızın dokusuna girerek temizliği zorlaştırır, kumaşları sertleştirir ve yıpratır.
Kar gibi beyaz tül ve perdeler için ikinci yöntem ise sodayla temizleme. Bir gün önceden perdeleri kovaya koyun ve kovanın yarısına kadar su doldurun. Su üzerine de 4 bardak maden soda ilave edin. Bir gece boyunca bekletin.
Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
Alternatif tedavi de sık tercih edilir ve alkali derecesini değiştirme niteliğine sahiptir. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na2CO3 olan bu kimyasal bir çok deterjan türünde kullanılmaktadır. Doğada beyazımsı, şeffaf ve taş şeklindedir.
Bu noktada kireci çıkarmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntem ise karbonat kullanmaktır. Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler. Çamaşır suyu ise tuvalette oluşan lekeleri ve kireci gizler. Tek yapmanız gereken karbonatı suyla karıştırarak bir macun kıvamına getirmektir.
Genel olarak bikarbonatların suya geçici sertliği, sülfatların ise kalıcı sertliği verdiği kabul edilir. Sudaki sertliği veren kalsiyum ve magnezyumun kaynağının bikarbonat olduğu durumlarda su kaynatılarak karbonat bileşikleri şeklinde çökeltilmesi sağlanır. Bu su süzüldükten sonra su yumuşak hale getirilmiş olur.
Geçici Sert Su
Bu çözünmüş bikarbonat, karbonat ve bikarbonat anyonları ile birlikte kalsiyum ve magnezyum katyonları verir. Bu katyonların varlığı suyu sertleştirir. Ancak suyun geçici sertliği, su kaynatılarak veya kireç ilave edilerek azaltılabilir.
Derin bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat ve 100 ml sıcak su ekleyip karıştırarak karbonatı eritin. Suyun üzerine yarım litre beyaz sirke ekleyin. Karışımı yumuşatıcı gözüne koyun ve yumuşacık çamaşırlarınızı kucaklayın.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
BEYAZ ÇAMAŞIRLAR İÇİN EN ETKİLİ KARIŞIM
Deterjanınızın içine bir paket çamaşır sodası ekleyin. Üzerine de yarım paket kadar temizlik karbonatı eklediğinizde işlem tamamlanmış olacak. Tüm bu malzemeleri ekledikten sonra deterjanı güzelce karıştırın. Beyazlarınızı yıkayacağınızda bu karışımdan kullanabilirsiniz.
Suyun sertliğini gidermek için en pratik yöntem toz halinde kireç (Ca(OH)2) ve soda (Na2C03) kullanımıdır. İyon değiştirici reçineler kullanılarak da sular yuınuşatılabilmektedir. İyon değiştirmede sert suda istenmeyen Ca, Mg, Fe gibi iyonlar Na iyonları ile değiştirilebilir.
Sodyum karbonat, halk arasında bilinen ismi ile çamaşır sodası, özelikle kimyasal kullanmayı sevmeyen ve doğal temizlikten yana olan insanların hayatnda yer almaktadır. Doğal bir temizlik maddesi olan çamaşır sodası; suyu yumuşatır ve hızlı bir temizliğe yardımcı olur.
Doğal ve zahmetsiz bir yöntemle lavabo açmak için ise;- 1 su bardağı sirke (mümkünse elma),- 1 su bardağı karbonat veya çamaşır sodası,- 1 litre kadar kaynar sukullanmanız yeterli oluyor.
Çamaşır sodasının asıl kullanım amacı çamaşırların temizlenmesini sağlamaktır. Çamaşır sodası suyu yumuşatarak suyun kumaşa işlemesini ve kirlerin çıkmasını kolaylaştırır. Çamaşır sodası, özellikle çok kirli çamaşırların temizlenmesinde etkilidir.
Çamaşırlarda çamaşır sodası nasıl kullanılır? Eh, adı üstünde çamaşır sodası tabii ki çamaşırlarda kullanılacak Renkli kıyafetleri yıkarken kullanılan çamaşır sodası; kıyafetlerin renginin solmasını önler, çamaşırları yumuşatır, kirinin çıkmasını sağlar.
Cam, seramik gibi yüzeylerdeki o ışıltıyı göreceksiniz. Elektronik eşyalarınızın temizliğinde kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri