Öz. Said Paşa II. Abdülhamid'in en uzun süreli sadrazamlık yapmış bürokratlarından biridir. Dokuz defa sadrazamlık makamına getirilmiştir. Tanzimat döneminin sıkıntılı ortamında iyi bir Bâb-ı Bali bürokratı olarak yetişmiş ve erken yaşarlada fark edilerek II. Abdülhamid'in çevresinde yer almıştır.
Asıl adı Mehmed Said'dir. Diyarbakır'da doğdu; birçok şair ve devlet adamı yetiştirmiş olan köklü bir aileye mensuptur. Şair, münşî ve hattat Süleyman Nazif Efendi'nin (ö. 1832) oğlu, şair İbrâhim Cehdî Efendi'nin (ö. 1789) torunu, Süleyman Nazif ile Faik Âli Ozansoy'un babasıdır.
Miralay Sadık Bey (1860-1940), son Osmanlı döneminde asker ve siyaset adamı. 1882 yılında Mekteb-i Harbiye'den süvari mülazımı olarak mezun olmuştur. Suriye, Trablus ve Makedonya'da görev yapmıştır. 1906 yılında Manastır'da miralay rütbesiyle Süvari alay komutanıyken gizli İttihad ve Terakki Cemiyeti'ne girmiştir.
Şahin Bey 1877`de Gaziantep`de doğmuştur. Asıl adı Mehmed Said`dir.1899`de Yemen`e er olarak giden Mehmed Said, Yemen cephesinde gösterdiği muvaffakiyet ve kahramanlık üzerine başçavuş olmuştur. Antepli Şahin Bey İstiklâl Harbinin aziz şehitlerinden dir.
1962 yılında Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin Çırık (Tokluca) köyünde doğdu. Köyünde ilkokulu tamamladıktan sonra Hüseyna köyü imamının yanında Arapça öğrenmeye başladı. Eğitimine babasıyla, Ergani'de babasının imamlık yaptığı köyde devam etti. Bir süre fahri imamlık yaptı.
İlgili 35 soru bulundu
Bunun üzerine 9 Şubat 1921 tarihinde şehir Fransa birliklerine teslim oldu. Batı Cephesi'nde Yunanlara karşı Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasından sonra Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması ile Fransa bölgeyi Türkiye'ye geri verdi. Böylece Antep çatışmasız geri alınmış oldu.
Paşa, Osmanlı Devleti zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvan. Bunun yanında Osmanlı himayesindeki Mısır baş yöneticilerine de paşa unvanı verilmiştir.
Mehmet Paşa, 1578'de Arnavutluk'un Berat Sancağının Roshnik köyünde doğmuştur. Gençliğinde İstanbul'a getirilerek saraya alındı. Has odalı Hüsrev Ağa'ya bağlanarak büyük odalı zümresine dahil oldu.
Prens Mehmed Said Halim Paşa, 19 Şubat 1864'te Kahire'de dünyaya geldi. Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın torunu olup babası Şûrâ-yı Devlet üyesi Mehmed Abdülhalim Paşa, annesi Vicdan Hanım'dır.
Hüseyin Hilmi Paşa (Eylül 1855, Midilli - Nisan 1923, Viyana), II. Abdülhamid saltanatında, 31 Mart Ayaklanması döneminde 14 Şubat 1909 - 13 Nisan 1909 tarihleri arasında ve V. Mehmed saltanatında 5 Mayıs 1909 - 28 Aralık 1909 tarihleri arasında iki kez toplam on ay altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
Saîd Paşa son mısraı “Müstakim ol Hazreti Allah utandırmaz seni” diye biten şiirinde istikametin bütün şümulünü anlatır. Şiirin tamamını açıklamaları ile birlikte veriyoruz. Sen başkalarını usandırma, ki başkaları da seni usandırmasın. Sen kimseye hîlekârlık yapma, ki kimse seni kandırıp dolandırmasın.
Roma'da 6 Aralık 1921 tarihinde Ermeni terörist Arşavir Şıracıyan tarafından öldürüldü. Naaşı İstanbul'a getirildi ve 29 Ocak 1922'de II. Mahmut Türbesi bahçesinde babasının yanına defnedildi[4] . Sait Halim Paşa'nın İtalya'daki hayatına dair bilgiler sınırlıdır.
İngiliz donanmasının İskenderiye'yi bombalaması (Temmuz 1882) üzerine, Muhalefet tarafından hain ilan edilen Tevfik Paşa İngilizlere sığınmak zorunda kaldı.
Alâeddin Paşa'nın vezirlik yaptığı devirde henüz Divan teşkilatı kurulmamıştı; tek vezir Alâeddin idi. Bu nedenle Alâeddin Paşa, unvanı "sadrazam" olmasa da Osmanlı tarihinin ilk sadrazamı olarak kabul edilir. Aleaddin Paşa vezirliği sırasında sikke, elbise, asker ve kanun tanziminde büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Kara, hava ve deniz kuvvetleri sıralamaya göre değişebilir. Mareşal: Kara kuvvetlerinde en yüksek askeri rütbe mareşaldir.
Said Halim Paşa'nın Hayatı
Mehmed Said Halim Paşa 19 Şubat 1864'de Kahire'de dünyaya geldi (BOA, Si- cill-i Ahval, 25:121). Mısır valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın torunu olup babası Şûrâ-yı Devlet (Danıştay) üyesi Prens Halim Paşa, annesi Vicdan Hanım'dır (Tu- gay 2013: Aile ağaçları No 7).
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkistan'a geçen Enver Paşa 4 Ağustos 1922 tarihinde Ruslara karşı çarpışırken ölmüştür. Tacikistan'ın Belcivan kasabası yakınlarında Çegan Tepesi'nde toprağa verilmiştir.
Eski sadrazamın Eşref Kuşçubaşı'ya söylediği gibi, Avrupalı devletlerin oyunlarından Amerika'nın haberi yoktu. Bu yüzden Malta'da serbest bırakılan Said Halim Paşa'nın inandığı gerçekleri Amerikan kamuoyuna anlatmasından korkulduğu için İngilizler tarafından öldürtülmüştür (Kutay, 1970, s. 16; Düzdağ, 1991, s.
Antep halkı, 1 Nisan 1920'den 7 Şubat 1921'e kadar Fransızlar'a karşı direniş göstermişlerdir. Açlık, mühimmat-cephane kıtlığı ve Fransızlar'ın şehrin dört tarafını muhasarası karşısında, TBMMAntep'e 6 Şubat 1921'de “Gazi” unvanı vermiştir. Bundan sonra şehir “Gaziantep” adıyla anılmıştır.
Urfa şehri, 24 Mart 1919'da İngilizlerin; 30 Ekim 1919'da da Fransızların işgali ile karşılaşmıştır. Bu sırada, Antep'te de çatışmalar başlamıştır. Urfa'da ise 29 Aralık 1919'da Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip (Ursavaş), Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle düşmanı Urfa'dan atmak için Ocak 1920'de direnişi başlatmıştır.
İlçemiz "Şehitkamil" adını, Gaziantep Savunması sırasında 14 yaşında iken şehit edilen "Mehmet Kamil" den almaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batısında yer alan ilçemiz 1.268 km²'lik (2015) bir alanı kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri