Motorda yüksek ve düşük sıcaklıkta görülebilecek tortuların oluşmasını önler. SAE 20W-50 viskozite sınıflı yağ, sıcak bir iklimde ve uzun yola çıkılan çalışma şartlarında dahi yağ tüketimini, aşınma ve gürültü seviyesini (özellikle aşınmış motorlarda) düşürür.
SAE ( Society of Automotive Engineers ) Otomotiv mühendisleri topluluğu motor ve şanzıman yağları için bir ölçek ortaya çıkarmıştır. Bu ölçek yağın belirlenmiş sıcaklık değerlerindeki viskozitesini gösterir. Motor yağında, çoklu viskozite sistemi kullanılır bu sistem XW-XX ( Örnek; 10W-40 ) olarak derecelendirilir.
Yüksek vizkoziteli, parafinik esaslı, viskozite indeks düzenleyici katık içeren yüksek kaliteli mineral yağlardır. Sabit dizel, gaz ve çift yakıtlı motorlarda, hava kompresörlerinde, ağaç kesme makinalarında, hızarlarda, temizleyici ve yağlayıcı olarak kullanılır.
Fulllife 20W-50, benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçların yağlama gereksinimlerini eksiksiz karşılayan motor yağıdır. Özellikle şehir içi trafiğinde yoğun olarak kullanılan araçların motorlarında etkin performans gösterir.
ARACINIZ İÇİN EN UYGUN 20W-50 YAĞI BULUN
Castrol GTX 20W-50 ürünleri, motorun ilk çalışma anlarında 20 viskozitesinde ve normal çalışma sıcaklarında ise 50 viskoziteli bir yağ akışkanlığı göstererek, motorun en güçlü şekilde aşınmalara karşı korunmasını sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Yani durumu basite indirgeyerek anlatacak olursak; 30 numara motor yağı sıcakta incelip 10 numara gibi, soğukta da kalınlaşıp 40 numara gibi davranmaktadır. İşte tam da burada çok dereceli yağ teknolojisi önem kazanmaktadır.
20-50 motor yağı, farklı yol koşullarında doğal emişli ve turbo şarjlı, yüksek devirli dizel ve benzinli motorlarda kullanılabiliyor.
İnce bir yağa ihtiyaç duyan motora kalın olanı koymak, parçaların yağlanamamasına, yağın aksama ulaşamamasına, sürtünmeye ve doğal olarak aşınmaya neden olur. 20W 50 motor yağı ise dizel ve benzinli motorlar için idealdir. Hem arazi hem de binek araçlarda gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
5W-30 yağı, daha yüksek sıcaklık değerlerine sahip yağlardan daha incedir, bu da onu aşırı soğuk koşullara maruz kalan araçlarda kullanım için ideal kılar.
SAE (Otomotiv Mühendisleri Birliği), yağları 100˚C'deki kinematik viskozite değerlerine göre sınıflandırır. SAE 10W-30 motor yağı için, '10' soğukta çalışma koşullarını ifade etmektedir. W harfi Winter(Kış) anlamına gelmektedir. '30' ise 100˚C'deki viskozite aralığını temsil etmektedir.
Yüksek viskozite indeksli katık içermeyen, köpük önleyici ile takviye edilmiş ve iyi rafine olmuş kaliteli baz yağlardan formüle edilmiş, genel amaçlı yağlardır.
Delo 100 Motor Oil SAE 40, ağır vasıtalar için karayolu ve arazi hizmetlerinde çalıştırılan, düşük küllü, iki zamanlı, ağır vasıta dizel (Detroit Diesel) motorlarda kullanıma yönelik tek mevsimlik motor yağıdır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
API C (Ticari), örneğin API CK-4 - dizel motor yağları. API'ye göre kalite etiketlemesi aşağıdaki gibi deşifre edilir. “S” veya “C” harflerini izleyen harf yağın kalitesini gösterir. Alfabede ne kadar uzak durursa, yağ özellikleri seviyesi için gereksinimler o kadar yüksek olur.
Doğru motor yağını seçerken araç üreticisinin önerdiği madeni yağ standardına veya tavsiye edilen yetkili madeni yağı bulmak için aracınızın kullanma kılavuzuna bakmalısınız. Aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bu bilgi, seçeceğiniz motor yağı şişesinin arka yüzündeki teknik özelliklerle eşleşmelidir.
20 50 motor yağı benzinli araçlarda da ilk çalışma anından itibaren motorun her parçasını korumaktadır ve ısı değişim etkisini azaltarak yağ filmi kalınlığını korumaktadır. Motor içi sürtünmeyi ve aşınmayı azaltan ürün, yüksek motor gücü sağlamaktadır.
Castrol GTX LPG 20W-50, LPG yakıt sistemiyle çalışan tüm araçlarda kullanılır.
SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Dizel araçlar içinse CA, CB, CC ve CD türü yağlar bulunur. CA iyi kalite mazot ile çalışan, CB düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel araçlara uygundur.
10 40 motor yağı aynı zamanda 10w 40 motor yağı olarak da ifade edilir. Bu doğrultuda genel olarak LPG, benzin ya da dizel tüm araçlarda ortak biçimde kullanım imkanı vermektedir.
Aynı şekilde dizel ve benzinli motorlar da farklı özellik taşıdığından yağ seçimi ona göre yapılmalıdır. Dizel için en iyi motor yağı çeşitleri CH-4, Cl-4, Cl-4 PLUS ve CJ-4 olarak sıralanır. Benzinli motorlar için en iyi yağ çeşitleri ise SJ, SL, SM ve SN'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri