Elma ve limon ile beraber karpuz gibi meyveler safra kesesine iyi gelecek en önemli doğal kaynaklar içerisinde yer alır.
Brokoli, ıspanak yaprakları, hardal yaprakları, yaban turpu, turp, kereviz, pancar, sarımsak, pazı gibi yapraklı yeşil sebzelerin yanı sıra limon, elma, karpuz gibi meyveler, kolesterolü düşük hindi eti, taze balık ve tavuk da yiyebilirler.
Yasaklar: Yağda kızartılmış etler, kavurma etler, sucuk, pastırma, salam, sosis, salamura balık. Serbestler: Haşlanmış, rafadan ve katı yumurta, beyaz peynir, kaşar, dil ve gravyer peyniri. Yasaklar: Yağda kızarmış yumurta ve diğer peynirler.
Bu besinlerin yanında tahıl, ekmek, makarna ve pirinç gibi besinler de yağlı bir şekilde hazırlanmadan tüketilebilir. Kahvaltıda çay ve kahve gibi içeceklerin yerine sıcak suda limon suyu içebilirsiniz. Safra kesesi taşının oluşturduğu ağrılara sebebiyet veren besinler kişiden kişiye de değişiklik gösterebilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Safra kesenizdeki ağrıyı hafifletmek ve spazmları sakinleştirmek için yatıştırıcı nane çayı içebilirsiniz. Magnezyum takviyesi alabilir, magnezyum tozunu ılık suyla karıştırabilirsiniz. Magnezyum, safra kesenizi boşaltmaya yardımcı olabilir ve safra kesesi ataklarından kurtulmanızı sağlayabilir.
Limonlu su safra kesesi taşından şikayetçi olanların elinden düşürmemesi gereken bir içecektir. İçme suyuna eklenen limon dilimleri safra kesesi taşının büyümesini ve vücuda zarar vermesini önlemektedir.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Elma marmelatı ya da yoğurt ve kefir gibi birçok farklı kaynak safra kesesi problemine karşı etkilidir. Safra kesesi taşı problemi olarak da bilinen bu sorun, fırında patates ya da ızgara balık gibi hafif kaynaklarının tüketilmesi gerektiğini gösterir.
* Zeytin karaciğerin dostudur. Ayrıca sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında, bağırsak kanserinde ve sarılıkta faydalı olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
En sık tercih edilen ve içilmesi serbest olan çorbalar domatesli çorbası, yayla çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, bezelye unu, buğday unu, mercimek unu, pirinç çorbası tüketilebilir. Ayrıca acısız tarhana çorbası ve şehriye çorbası da serbest olan seçenekler arasındadır.
En önemli konu diyet. Yağlı yemekler yememek ve bol su içmek koruyucu oluyor. Bazen bitkisel çözümler var ama taşı eritecek net bir çözüm yok. Ancak nar çiçeği çayını içmek bazen o safra çamurunu çözebiliyor.
Özellikle aşırı yağlı, kızartma türü ve hamur işi beslenme alışkanlığı safra kesesi taşı oluşumuna sebep olabilmektedir. Yüksek kolesterol de safra kesesi taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Safranın içerisinde kolesterol, kolesterol tuzları ve su oranındaki bozulma safra kesesinde taş oluşumuna yol açabilmektedir.
Pasta sosları, çikolata, mayonez, krema, kaymak, etlerin yağlı kısımları, tavuğun derisi, sakatatlar, sosis, salam, pastırma, sucuk, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ asidi alımının safra kesesinde kasılmalara sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.
Safra kesesi taşı yoğurt ve zerdeçalın birbiri ile karışımı olarak da düşürülebilir. Bu hastalığa yakalanan her kişi sabah zerdeçallı ev yoğurdu tüketerek boşaltım sistemini rahat bir şekilde çalıştırabilirsiniz.
Zeytinyağı vücutta kolesistokinin salgısını uyarması nedeniyle, safra kesesi tembelliği yanında, safra yolları diskenezisi üzerinde de olumlu bir etki göstermektedir.
D vitamini ( 400 IU/gün) ve E vitamini (600 IU/gün) de karaciğer ve safra kesesi fonksiyonları için çok önemli iki vitamindir.
Tam anlamıyla bir şifa deposu olarak bilinen elma sirkesi günde bir kez tatlı kaşığı alarak tüketebilirsiniz. Elma sirkesi mide asitlerini de dengeler ve safra kesesi ağrılarını dindirmektedir. Safra kesesi sağlığına olumlu etki etmek için elma sirkesini günde iki defa tüketmeniz tavsiye edilir.
Kurubaklagil içeren çorbalar tüketilmemelidir fakat süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, şehriye ve pirinç ilave edilmiş çorbalar, yayla çorbası tüketilebilir. Çiğ ve kabuksuz muz, kayısı, çekirdeksiz üzüm ve elma gibi meyveler tüketilebilir. Kekik, nane ve tarçın gibi baharatlar kullanılabilir.
Bu ilaçlar arasında anti-inflamatuar ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları ve bazı kolesterol düşürücü ilaçlar sayılabilir. Stres: Stres veya psikolojik stres safra kesesini etkileyebilir ve bu da iltihaba yol açabilir.
Tedavi uygulamalarının ardından belirtilerin 2 ila 3 gün içerisinde azalması beklenir. Safra kesesi iltihabı genellikle tekerrür etmektedir. Bu durumda kalmamak adına safra kesesinin çıkarılması ameliyatı yapılabilmektedir.
Bütün safra kesesi hastalarına tavsiye ediyorum” dedi. Dr. Ömer Coşkun, karahindiba bitkisini sabah akşam bir tatlı kaşığı ölçüsünde çorbaya katılarak veya nar ekşisiyle karıştırıp içilebileceğini belirterek, “Karahindiba safra kesesine bağlı hazımsızlık, ağrı, halsizlik sorunlarına kadar faydalı olabilir.
Mineralli sulardan sülfat içeriği yüksek olanların içimi, bağırsak hareketlerini artırıcı etki gösterdiğinden, kabızlığı önlemede olumlu sonuçlar verir. Safra kesesini çalıştırıcı ve safra yapımını artırıcı etkileri de sindirim sistemi üzerine olumlu etkilerinden biridir.
Bulantı, kusma olabilir. Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri