Evlilik öncesi söz ve nişanlanma olduğu taktirde çiftler nişan yüzükleri için sağ ellerindeki yüzük parmaklarını kullanırlar. Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağa takılı ise nişanlı yada sözlü oluşu, sol parmağa takılı ise evli olduğunu gösterir.
Evlilik öncesi süreci ifade eden nişan yüzüğü ise sağ ele takılır. Sağ ele takılmış olan nişan yüzüğü, toplum arasında o kişinin nişanlı olduğu anlamını ifade eder.
Söz, nişan gibi simgesel yüzükler evlenmeden önce genel olarak sağ yüzük parmağına takılır. Evlilik sonrasında ise bu yüzükler el değiştirir ve sol elin yüzük parmağına geçer.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
(Buharî, Vudû 29; İbn Ebî Şeybe, Musannef, I, 44 vd.) Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ eline, kaşı Habeş işi olan gümüş bir yüzük taktı. Yüzüğün kaşını da avucunun içine doğru getirirdi. Beyhaki'nin hocasını tanımıyorum, diğer ravileri güvenilirdir. 5952- Bu hadis başka bir kanalla mana olarak nakledilmiştir.
Yüzük takmanın belli kuralları olduğunu ifade eden Hatipoğlu, "Bütün parmaklara yüzük takmak hoş karşılanmıyor" dedi.
Bazı toplumlarda evlilik yüzüğü sol elin yüzük parmağına takılır. Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Zira nişanlıyken tektaşın, sağ elinizin yüzük parmağında olması, yazılı olmayan bir kural ve gelenek olarak karşımıza çıkmakta. Öyle ki, tektaş yüzüğünüz, evlendiğiniz zaman sağ elinizden sol elinizin yüzük parmağına yani alyansınızın yanında yer almalı.
Yüzük sağ parmaktaysa nişan yüzüğüdür, sol parmaktaysa evlilik. Toplumda herkesin bildiği ve gelenek olduğu üzere; bir kadına evlilik teklifi edilirken tektaş yüzük verilir, sonra alyans seçilir ve söz ya da nişanda ikisi birlikte sağ elin yüzük parmağına takılır.
Evlilik Teklifi Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır? Evlilik teklifi yüzüğü genellikle tektaş pırlanta olarak tanımlanır ve evlilik teklifi edildikten sonra sağ elin yüzük parmağına takılır. Sağ ele takılmasının nedeni, henüz evlilik akdinin gerçekleşmemiş olduğunun belirtilmesidir.
Eskiler, yüzük parmağından geçen bir damarın direkt kalbe bağlandığına inanıyordu. Bu damarın geçtiği sol parmağa da sonsuzluğun simgesi olarak yüzük takıyorlardı. Şurada Paylaş! Ancak bu eski ve yanlış bir inanış çünkü sol eldeki yüzük parmağında, kalbe giden herhangi bir damar bulunmuyor.
Evlilik, nişan ve söz törenlerinde gelin ve damada yüzük takılmaktadır. Ancak söz ve nişan yüzükleri taraflarda sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik sonrasında yüzük sol elin yüzük parmağına geçirilmektedir.
Kişiler nişanlandıkları zaman yüzüklerini sağ ellerinin yüzük parmağına takmaktadır. Kişiler evlendikleri zaman bu yüzükler sağ elden sol el yüzük parmağına geçmektedir. Son zamanlarda kişiler yüzükleri daha farklı şekillerde de kullanmaktadır. Son zamanlarda gümüş yüzükler çok kullanılmaktadır.
Takılar arasında yüzüklerin kullanımında modern dönemde tarzınızı yaratırken tercih edebileceğiniz birçok farklı kombinasyon mevcut. İster taktığınız diğer takılarla veya kombinlerinizle ister birden fazla parmağınıza yüzük takarak modaya uyum sağlayabilirsiniz.
Yüzük takmak adına orta ve serçe parmağını tercih eden kişilerin ise düzenli, uyumlu, çalışkan ve güvenilir oldukları şeklinde inanış söz konusudur.
Bununla birlikte de erkeklerde yüzük hangi parmağa takılırsorusu da akılları meşgul eder hale gelmiştir. Aslında erkekler her iki elinde her parmağına yüzük takabilirler. Kendilerine yakışan veya istedikleri tarzları seçerek istedikleri parmaklarına takarak rahatlıkla kullanıyorlar.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Sizin için özel bir sembol olacak olan bu değerli yüzük aynı zamanda sizin hayatınızda özel birisi bulunduğuna dair çevrenize de kendinizi ifade etmenize yardımcı olur. Tektaş pırlanta yüzüğü takacak olan kadınlar, teklifi kabul ettiklerinde kendilerine sunulan yüzüğü sağ ellerinin yüzük parmağına takmalıdırlar.
Diyanetin de bu konu hakkında fetvası bulunuyor. Erkeğin altın takması 4 mezhepte de haram olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadisi şeriflerde şöyle buyurmuştur; '' Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir.'' Peki erkeğin altın takması neden haramdır?
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
Her ne kadar farklı gibi görünse de söz ve nişan arasında bir fark olmayıp alyanslar, sağ yüzük parmağına takılmaktadır. Evliliğin gerçekleşmesinin ardından yüzükler sol yüzük parmağına takılmaktadır. Klasik alyanslar evlilik birliğinin en önemli sembollerinden biridir.
İşaret parmağına yüzük takanların genel olarak megolaman bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Sağ el işaret parmağına yüzük takılması güce duyulan özlemi ifade eder. Genelde takdir görmek isteyenler sağ el işaret parmağına yüzük takar. Sol el işaret parmağı ise çoğunlukla kendini güçlü hissedenlerin tercihi olmuştur.
O zamanlarda dolaşım sistemimizdeki ana damarın sol elimizde bu parmaktan başlayıp kalbimize gittiği sanılıyordu. Böylece buraya takılan yüzükler evli çiftin kalben bağlılığını simgeliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri