Sağ kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler sağ taraf, sağ kısım ve sağdaki kelimeleridir. Diğer anlamıyla kullanılan sağ kelimesinin eş anlamlısı ise diri veya canlı olmaktadır.
Sağ kelimesi, eş sesli yani sesteş bir kelimedir. Sağ kelimesinin, sol kelimesinin karşıtı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Bu doğrultuda sağ kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü olarak, 'ölü' kelimesi değerlendirilmektedir.
teşekkürler, teşekkür ederim, sağol, sağolun ünl.
Sağ sözcüğü aynı zamanda karşıt manası bulunan kelimeler arasında yer alır. Sağın zıt anlamlısı olan sözcük: Sol.
İlgili 34 soru bulundu
Eş anlamlısı merak edilen kelimelerden biri de sağ kelimesidir. Bilindiği üzere sağ kelimesinin zıt anlamlısı sol kelimesidir ve herkes tarafından bilinmektedir. Eş anlamlısı ise sağ kelimesinin türevi olmaktadır. Sağ tarafta, sağda ve sağ kısımda kelimeleri bu kelimenin eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Hem terim anlam, hem fiil hem de isim kökü ile kullanılabilen 'sol' kesinlikle eş sesi kelimelerdendir. Anlamlarını ve cümle içinde nasıl kullanılacağı hakkında merak edilen tüm detayları derledik. Sol, Türkçe dilinde sesteş ifadesi olan bir kelimedir.
Sol zıt anlamlısı olan sözcük: Sağ
Sağol kelimesi genellikle yanlış da yazılır ve her iki yazım şekli de doğru zannedilir. Ancak sağ ol kelimesinin tek bir doğru yazımı vardır. TDK'ya göre kelimenin doğru yazımı 'sağ ol' şeklinde ayrı olarak yazılmasıdır. Kelimenin 'sağol' ya da 'sağolun' şeklindeki yazımı hatalıdır.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Üst kelimesini zıt anlamı olan sözcük alt sözcüğüdür.
Okul kelimesinin zıt anlamı var olmamaktadır.
Cümle içerisinde çok sık kullanılan son kelimesinin zıt anlamı; ilk ve baş olarak tanımlanabilir. Son kelimesiyle ilk ve baş kelimeleri zıt anlamlıdır.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
Bir başka deyişle elle tutup gözle görebildiğimiz, koklayıp tadabildiğimiz veya koklayabildiğimiz varlıkları karşılayan kelimelerdir. » Rüzgâr, yağmur, soğuk, sıcak, ekşi, acı (tat), çiçek, gürültü, aydınlık, karanlık, mavi, koku, uzun, deniz… Yukarıdaki kelimeler beş duyu organımızdan en az biriyle algılanabilir.
Bir kişiye güven duyulduğu zamanlarda kullanılan bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle sağolsun şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sağ olsun şeklinde olmalıdır.
Peki sağol mu doğrudur, yoksa sağ ol mu doğru? TDK'ye göre kelimenin doğru yazılışında esas alınması gereken, iki kelimenin birleşmesi sonucu farklı bir anlam taşıyıp taşımamasına bakılmasıdır. İki kelime birleştiğinde anlamı değişmiyorsa ayrı yazılmalıdır.
İsim yapılı, felsefe terimi olarak kullanılan bir sözcüktür. Sağduyu mu, Sağ duyu mu olarak yazılır? Türkçede ki pek çok kelimede olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''sağduyu'' şeklindedir.
Ham kelimesinin birden fazla zıt anlamı bulunur. Bunlar; idmanlı, yetişmiş ve olgundur. Ham kelimesinin zıt anlamları bunlardır.
Ağır kelimesinin zıt anlamlısı; hafiftir. Ağır ile hafif kelimeleri birbirinin zıddı olarak tanımlanmıştır. Bunun yanı sıra ağır kelimesi ile hafif kelimesine örnek vermek, pekiştiren nitelikte olabilir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
Yanlış kelimesinin en sık kullanılan zıt anlamlı kelimesi doğru kelimesi iken essah ve esas kelimeleri de yanlış kelimesinin zıt anlamlı kelimeleridir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir.
Saç kelimesi eş sesli bir kelimedir. İnsan vücudu üzerinde bulunan bir yapıyı ifade ettiği gibi, fiil olarak 'saçma' eylemi olarak da kullanılmaktadır. İnsan saçı olarak isim yönü ile kullanmış olduğumuz 'saç' sözcüğünün sesteş anlamı 'etrafa saçmak' anlamına gelen sözcüğü karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri