Yatak ölçüleri muhakkak kişinin boyundan en az 20 cm uzun olmalı ve yatak genişliği kişi için en az 95 cm olmalıdır. Yatak çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır. Orta sertlikte yatak seçilmelidir. Marka güvenilirliği ve garanti süreside göz önünde bulundurulmalıdır.
Lateks yatak ise tıpkı Visco yatak gibi kaliteli ve sağlıklı bir uyku imkanı sunan bir yatak türüdür. Tamamen doğal malzemeler içeren Lateks yatak, doğadan elde edilen kauçuk öz sütünün dondurularak kalıplar haline getirilmesiyle üretilir.
Yatak Sertliği
Yumuşak yataklar, omurganın şeklini aldıkları için uyku sırasında rahatsızlık verebiliyorken sert yataklar ise sırt ve bel ağrısına yol açabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca orta sertlikte bir yatak tercih etmenin önemi ön plana çıkıyor.
Sertlik kavramı, kişilerin uyuma esnasında kendilerini ne kadar sert ya da yumuşak hissettiklerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Genel bakımdan yatak sertliği 1 ile 10 arasında derecelendirilmektedir. Bu bakımdan 1 en yumuşak 10 ise en sert yatağı ifade eder.
İdeal yatak seçimi, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre değişiklik gösterebilir. Vücut hatlarınıza uyum sağlayan ve hareket transferini sınırlayan bir yatak istiyorsanız visco yatak; serin bir yatak yüzeyi ve ekonomik bir çözüm arıyorsanız yaylı yatak sizin için daha uygun olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Visco yatak kullanılan visco hammaddesi sayesinde hemen hemen herkesin uyku deneyimini iyileştirmeyi hedeflemektedir. Kimler kullanabilir sorusunun cevabı da aslında herkestir. Fakat kişisel istekler doğrultusunda yumuşak yatak sevmeyenler için uygun olmayabilir.
Visco yataklarda, yaylı yataklar gibi hızla yıpranarak metal sesi gibi sesler duymazsınız. Kilonuz ile yatağınız uyumlu ise çökme sorunları da uzun bir süre yaşanmaz. Yaysız yapısı sayesinde ağrılara engel olur.
Yan yatanlar 10 üzerinden 3-6 aralığındaki sertliği seçmelidir. Sırt üstü yatanlar 4-7 seviyelerini; yüz üstü yatanlar 5-7 seviyelerini seçmelidir. Yatak sertliği konusunda uluslararası bir standart yoktur.
Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır ve ayrıca da horlamayı önler.
Bir Yatağın Ortopedik Olduğu Nasıl Anlaşılır? Vücudunuzun uyguladığı basınç yatak üzerinde azalıyorsa o yatak ortopediktir. Kişilerin vücudunun şeklini alan yataklardır. Yani kişiler yatak üzerine uzandığında yatağın içinde gömülmez.
Pedli yatakların bilindik en önemli özelliği uzun ömürlü ve ekstra rahat bir kullanım kolaylığı sağlamasıdır. Temizlik açısından da kolaylık sağlayan yatak pedleri derin bir uyku çekmenizde sizlere fayda sağlamaktadır. Hava akımı sayesinde geceleri terlemeden deliksiz bir uyku geçirmenizde yardımcı olmaktadır.
Omurga sağlığı için doğru yatak tercihi, omurganın maksimum desteklendiği ve üzerine minimum basıncın bindiği yataklardır. Sağlıklı bir uyku için, seçtiğimiz yatağın ne çok yumuşak ne de çok sert olmaması gerekiyor. Orta sertlikteki ortopedik visko yatakları tercih edebilirsiniz.
Lateks yataklar, hareket kabiliyetini sınırlamaz ve uykudaki kişinin daha sık dönmesine imkan sağlar. Visko yataklar ise, kişinin uyku pozisyonunu hatırlar, sık dönmelerin önüne geçer ve sık dönmekten rahatsız olanlar için idealdir.
Visco yataklar vücuda uyum sağlaması nedeniyle tercih edilmektedir. Ancak Visco yataklar ısı birikmesine neden olur ve bazı kişilerde terleme sorununa neden olabilir. Lateks yataklar ise doğal olarak nefes alabilen bir yapıya sahiptir. Bu, hava sirkülasyonu sağlar ve yatak ter problemlerini azaltır.
Ağrı yaşayan kişilerin sert ve çok yaylı olan yataklardan uzak durması gerekir. Aynı zamanda vücudu tam olarak saran ve destekleyen yatakları da yönelim göstermeniz sırt sağlığı açısından çok önemlidir. Visco yatak bu konuda en etkili olan yataklar arasında yer alırlar. Sadece yatak ile sırt ağrısı ortadan kalkmaz.
Satın almadan önce yatağı deneyin!
* Alacağınız yatağın geniş, dokulu, gözenekli ve sıkı dokunmuş olmasına dikkat edin. * Yatağın sert, yumuşak ya da orta yumuşak oluşu tamamen sizin nasıl rahat ettiğiniz, herhangi bir sağlık probleminizin olup olmaması ile ilgilidir.
Farklı sertlik derecesine sahip yatakların özellikleri
Sırt üstü veya yüz üstü uyuyan kişilere ise sert ya da orta sertlik derecesindeki yatak seçimi yapmaları önerilir. Yatağınıza yattığınızda batma veya çökme hissediyorsanız, basınç noktalarından yeterli desteği sağlayamadığı anlamına gelir.
Peki yatak tercih ederken yüksek yatak mı yoksa alçak yatak mı tercih etmeliyiz? Alçak yataklar yüksek yataklara göre daha modern bir hava katar ve şık görünür. Alçak yatak bazaları daha az risklidir. Zira uyku esnasında yataktan düşme olasılığına karşı, sakatlanma riskini azaltır.
Uzmanlara ve araştırmalara göre, yüksek kaliteli bir yatağın ömrü en fazla 10 yıldır. Genelde yataklar 10 yıldan daha kısa bir sürede yapısal fonksiyonlarını yitirirler. Kullanım şekli ve kilo dengesi yatağın ömrünü etkiler. Yatağın deforme olmaması için, her ay en az bir kere ters yüz edilmesi gerekir.
Ortopedik yataklar, bel ve omurgaya destek olan, kas ve eklem ağrılarını azaltan yataklara verilen isimdir. Ortopedik yatağın özel yapısı vücut ağrılarını azaltır, kişilerin sağlıklı ve kaliteli bir uyku deneyimi yaşamasını sağlar.
Yatak kumaş üzerinde deformeler,aşınma,yırtıklık çökme gibi problemler görülür. Sabahları uyandığımızda yorgun hissederiz. Bel,sırt,omuz ağrıları ,halsizlik oluşur.
Yaylı yataklardan çok daha konforlu bir uyku ortamı sunan yaysız yataklar, günümüzde kaliteli ve kesintisiz uyku arayanlar kadar sağlıklı bir uykuya kavuşmak isteyenler tarafından da tercih edilmektedir. Yaysız yataklar, yaylı yataklara göre hem daha sağlıklı hem de uzun ömürlüdür.
Paket yaylı yataklar, vücudun değişik bölgelerine farklı miktarda basınç uyguladığından yaylı yataklara oranla daha uygun ergonomi sunar. Ama yaylı yataklar paket yaylılara göre her zaman daha ekonomiktir. Sünger yataklar ise kullanılan dolgu süngerinin yoğunluğu oranında daha dayanıklı ve uzun ömürlü olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri