(1) Yani sağlık veya sağlık hizmetleri konusunda karşılanması gereken herhangi bir eksiklik ya da yetersizlik yerine yararlanma kapasitesi ile ölçülmesi gereken bir kavram olarak tanımlanması daha doğru olmaktadır.
İhtiyaç, gereklilik ve elde edilmesi lazım olan şey demektir. Zorunlu ihtiyaçların başında su, yemek yemek ve barınmak gelir. Bu ihtiyaçlar zaruri ve temel gereksinim olarak da bilinir. Eğitim almak, sosyalleşmek ve iletişim ise kültürel ihtiyaçlar arasında yer alır.
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılır. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Sağlık; sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir.
Birincisi koruyu sağlık hizmetleri, ikincisi iyileştirici ya da tedavi edici sağlık hizmetleri, üçüncüsü ise rehabilite edici ya da esenleştirici sağlık hizmetleridir.
İlgili 29 soru bulundu
Sağlığın Tanımı:
Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür.
Sağlık kurumlarında uygulanacak insan kaynakları yönetimi, sağlıklı, güvenli, doyumu yüksek, insan değerinin korunduğu bir çalışma ortamlarında hizmet sunmak ve hizmet vermek anlamına gelmektedir.
Sonuç olarak, sağlık sisteminin temel ilkeleri, evrensel erişim, kalite, sürdürülebilirlik ve etkili yönetimdir. Bu ilkelere uygun bir sağlık sistemi, toplumun genel sağlığını koruyarak ve geliştirerek, ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlar.
“SAĞLIK HAKKI” KAVRAMI
Son yıllarda, sağlığın da giderek artan bir biçimde insan hakları bağlamın- da ele alınması sonucu “sağlık hakkı” kavramı doğmuştur (Nygren-Krug, 2002). “Sağlık hakkı”, sağlıklı bireyler ve toplum hedefine ulaşabilmek için gerekli tesislere ve şartlara ulaşma, bunları kullanma hakkıdır.
Sağlıklı olmak demek, insanın kendisini bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan iyi hissetmesidir.
Bunlar; yiyecek, barınak, su, uyku vb. Bu gereksinimler karşılanmazsa, vücut işlevini sürdüremez. Yiyecek, sevgi ve güvenlik eksikliğiyle karşılaşan çoğu insan, yiyecekleri en acil ihtiyaçları olarak görür.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Bunlar; yiyecek, barınak, su, uyku vb. Bu gereksinimler karşılanmazsa, vücut işlevini sürdüremez. Yiyecek, sevgi ve güvenlik eksikliğiyle karşılaşan çoğu insan, yiyecekleri en acil ihtiyaçları olarak görür.
Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır. Maslow'a göre insan için en temel olan; yiyecek, su ve nefes alma gibi temel fizyolojik ihtiyaçlardır.
Zorunlu İhtiyaçlar
Beslenme, giyinme ve barınma gibi. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman insanların hayatiyetinin devamı tehlikeye girer.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Bu ilkeler çerçevesinde, hastalar sağlık hizmeti alırken bilgi isteme; sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme; sağlık personelini tanıma, seçme ve değiştirme; tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım görme gibi haklara sahiptirler.
Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır. Herkes, işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, yaşlılık ve kendi iradesi dışındaki koşullardan doğan geçim sıkıntısı durumunda güvenlik hakkına sahiptir.
Sosyal hak olan sağlık hakkı da bu şekilde değerlendirilmelidir (Gezgin, 2006: 139). Sağlık hakkı devletin sağlık hizmetleri alanında bireye karşı olan sorumluluklarını düzenler. Bireyin en temel haklarından biri olan sağlıklı yaşam hakkı doğuştan kazanılan devredilemez haklar arasında sayılmaktadır.
Bu ilkeler çerçevesinde, hastalar sağlık hizmeti alırken bilgi isteme; sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme; sağlık personelini tanıma, seçme ve değiştirme; tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım görme gibi haklara sahiptirler. Çok iyi açıklanmış!
Sağlık insangücü, “kamu ya da özel tüm sağlık kesiminde toplumun ihti- yaç duyduğu sağlık hizmetini üreten personelin tamamı”nı ifade etmekte- dir.
Gerçek İnsan Kaynağı ihtiyacını hesaplamak için bir dönemde bir işin bütün işlemlerinin yapılması için gerekli toplam zamanın, o dönemde bir kişinin o iş için kullanacağı zaman miktarına bölünmesiyle bulunur. Çıkan sonuç; herhangi bir işlemin yapılması için kaç personele gereksinme duyulacağını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri