Türkiye Türkçesi sal- “göndermek, sarkıtmak” fiilinden Türkiye Türkçesi +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sal- maddesine bakınız.
Doğrulanmış Cevap
Kökü, Sağlık. Sağlıkmak olmadığı için Cevabımız,İsim köklüdür.
Sağlık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
Sana kelimesinin kökü → sen dir. → İsim köküdür.
İlgili 18 soru bulundu
Banguoğlu'nun değerlendirmesi, ilerleyen bölümlerde daha ayrıntılı olarak incelenecektir. 1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Her hangi bir sayının karekökü, karesi alındığında esas sayıyı veren tam sayı olarak tanımlanmaktadır. Kök bulma formülü; pozitif sayılar için, √x şeklinde yapılabilmektedir. Sayının karesi kendisiyle çarpılması sonucunda bulunmaktadır. Ancak sayının negatif olmaması tam sayı olması gerekmektedir.
Kök, bir kelimenin anlam taşıyan en küçük parçasıdır. Kelimede bulunan tüm yapım ekleri ve çekim ekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısım, o kelimenin “kök”ü sayılmaktadır. ÖNEMLİ UYARI: Bir sözcüğün kökü, o sözcüğün tamamı ile mutlaka anlam ve yapı bakımından ilişkili olmak zorundadır.
İsim köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak eklerinin getirilmesi gerekir. Eğer bu ekler geldiği zaman kelime anlamsız oluyorsa o zaman isim kökü olduğu söylenebilir. Git kökünün sonuna -mek eki getirildiğinde "gitmek" olur. Bu kelime anlamlı bir kelime olduğu için fiil kökü olarak isimlendirilmektedir.
sağlık - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi saġ sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sağ maddesine bakınız.
Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımından hareketle sağlığın üç boyutundan bahsetmek mümkündür. Fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak sınıflandırılabilecek bu üç boyut, bireyin kendi sağlığına ilişkin sübjektif algılarına göre de değişebilmektedir.
"Tıp" kelimesi Arapça ṭbb kökünden gelen ṭibb طبّ "hekimlik mesleği ve ilmi" kelimesinden türetilmiştir. Arapça kelime, Süryanice ṭbbā טבא "bilgi, ilim" sözcüğünden türetilmiştir.
Cevap: evet almıştır. Açıklama: sağ kelimesi köktür lık eki getirilerek sağlık kelimesi olmuştur.
Sağlık kelimesinin kökü sağdır sağ kelimesine mek mak eklerinden mak ekini aldığı içinde fiil.
Fiil kökü hareket, iş ve oluş bildiren eki olmayan kelime kökleridir. Türkçenin hareket bildiren en temel kelimeleridir. Dolayısı ile tüm ek ve eklentilerinden ayrılıp, iş belirten yalın kelimeler fiil kökleridir. Genelde fiil köklerine -mek ve -mak ekleri getirilerek pekiştirilir.
Etimoloji. Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
Tohumun çimlenmesi sırasında oluşan ilk köke embriyonik kök ya da primer kök denir. Primer kökten sekonder kök çıkar. Böylece bitkide kök sistemi oluşur. Bitkilerde genel olarak 2 farklı kök oluşabilir.
Kökler; ana kök, yan kök ve ek kök gibi çeşitlere ayrılırlar. Tohumun çimlenip, radikulanın gelişmesiyle meydana gelen köke, ana kök denir. Ana kökten belli bir açı teşkil edecek tarzda çıkan köklere yan kök denir.
Çünkü kök 2 kökten dışarı çıkamaz. Yalnızca yaklaşık değeri elde edilir. Bunun nedeni karesinin olmamasıdır. Kök 2 sayının yaklaşık değeri ise 1,41 olur.
Kök hesap, bir sistemdeki tüm programlara, dosyalara ve kaynaklara neredeyse sınırsız erişime sahip olur. Kök hesap, 0 kullanıcı kimliği (UID) ile /etc/passwd dosyasındaki özel kullanıcıdır ve yaygın olarak kullanıcı adı kökolarak verilir.
Kök, yapı ve görevlerine göre kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere 3 çeşittir.
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Yapım ekleri ise sonuna eklendiği kelimenin anlamını tamamen değiştirir.
Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
Bu sözcük Eski Türkçe oyna- fiilinden Türkiye Türkçesi +AcAk ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri