(7) Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.
Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
SUT 6.1.1.A.7. MADDESİ GEREĞİ; AİLE HEKİMLERİ, AİLE HEKİMİ UZMANININ YAZABİLECEĞİ TÜM İLAÇLARI REÇETE EDEBİLİRLER. Meslektaşlarımız tarafından Odamıza ulaşan sorulardan Aile Hekimlerinin Uzman Hekimlerce reçetelendirilmesi gereken ilaçları yazıp yazamayacağı yönünde tereddütlerin oluştuğu görülmektedir.
İşyeri ve Kurum hekimleri aile hekimliğinin olduğu bölgelerde sadece kendi çalışanlarına reçete yazabilmektedir.
Beyaz reçeteler tüm Hekimler tarafından reçete edilebilmektedir. Pratisyen Hekimler veya uzman hekimler beyaz reçete ile ilaçlarını yazabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
Kan pıhtılaşması ile ilgili sorunu bulunan hastaların kullandığı ilaçlar "turuncu" reçete, kan ürünleri ile ilgili diğer ilaçlar ise "mor" reçeteyle alınıyor.
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu, karar üzerine SUT'ta yaptığı değişiklikle 6 Nisan'dan itibaren reçetede 4 ilaç sınırlamasını kaldırdı. Artık hekim tanısı doğrultusunda reçeteye istediği kadar ilaç yazabilecek.
SSRI(Depreks, Fulsac, Florak, Prozac, Faverin, Paxil, Seroxat, Lustral, Selectra, Seralin, Cipram, vb) grubu antidepresanlar tüm hekimlerce yazılabilir.
Yasal yönden her hekim her ilacı yazabilir (Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 8. Madde). Bu durumda bir yasayla verilmiş bir yetkinin bir uygulama talimatı ya da genelge ile kaldırılması gibi hukuki hiyerarşi yönünden de uygunsuz bir durum ortaya çıkmaktadır.
Ücretsiz olan evde sağlık hizmetinden yararlananların, ilaç yazdırmak için aile hekimlerine gitmelerine de gerek kalmıyor. İhtiyaç duyanlar, Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezine "444 38 33" numaralı hat üzerinden ulaşılabiliyor.
Aile hekimleri ve iç hastalıkları uzmanları diyabet tedavisini yönetemiyor ve kötü bir reçeteleme yapıyor. Bir hekimi kim eğitir: devlet eğitir, bağımlı çalışan resmi kuruluşlar eğitir, üçüncü olarak da endüstri eğitir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğe göre aile hekimlerinin yazdığı reçeteye de 3 lira ödenecek. Daha önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerdeki doktorlara ilaç yazdırılması halinde verilen ücret, aile hekimleri için de geçerli olacak.
Hafta içi 08:00 - 17:00 saatleri arasında çalışan sağlık ocakları 12:00 - 13:00 saatlerinde öğle arası vermektedir. İlaç yazdırma, muayene ve hastaneye gidecek kadar kötü olmayan sağlık sorunlarında vatandaşlar tercihen sağlık ocaklarına müracaat etmektedir.
Bu bölümün kullanılması ile aile hekiminde tedavi olmak ya da ilaç yazdırmak için gidecek kişiler, aile hekimi bölümünü kullanabilir. Böylece aile hekimi salonlarında sıra beklemeye gerek kalmayacaktır. Randevu saatinizde aile hekimine giderek kolay bir şekilde sıra beklemeden ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
reçetelere en fazla dört kalem ve yedi günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacaktır. kullanım dozu da belirtilecektir.
Raporu olmayan hastaların bugünden itibaren ilaçlarına ulaşabilmek için hastanelere gidip uzman bir hekime muayene olması gerekecek. Uzman doktor imzalı rapor çıkaracak hasta, ilaçlarını aile hekimine yazdırabilecek. Aile hekimi, uzman doktor raporu olmadan ilacı reçetelendiremeyecek.
Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı sınırlaması kalktı
İlaçlar raflarda kaldı
''TEİS olarak raporlu hastalarımızı bilgilendirmek isteriz, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabilirler.
10 günden önce reçete tekrarlanamaz. *Üç hekim imzalı rapora istinaden günlük 400 mg'a kadar en fazla 1 aylık doz için Morfia 15 mg 30 Tablet en fazla 27 kutu, Morfia 30 mg 30 Tablet en fazla 14 kutu reçete edilebilecektir.
Doktorum. Evet reçete yazılabilir.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir. Yeşil: Bu reçete kağıtlarında doktorlar reçetesiz satılan ilaçları önermektedir.
Siyah Kutu Uyarısı (Black Boxed Warning): Siyah kutu uyarısı FDA tarafından reçete ile satılan ilaçlara konulan en sert uyarı şeklidir. Siyah çerçeveli kutu içindeki bu uyarılar, bir ilacın hastaneye yatırma hatta, ölümcül de olabilecek çok ciddi yan etkilere sahip olabileceğini gösterir.
Bilindiği üzere, kontrole tâbi madde ve müstahzarlara ilişkin reçetelere dair hususlar 14.03.2016 tarihli ve 31 951 sayılı (2016/3) Bakanlığımız Genelgesi ile düzenlennıiş olup, bu Genelge çerçevesinde uyuşturucu madde ve müstahzarları için kırmızı reçete; psikotrop madde ve müstahzarları için yeşil reçete ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri