2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Mesleki Eğitim başvuru sonuçları Eylül ayının ilk haftası www.mta.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.
1- Daha önce Mesleki (çıraklık) eğitimden geçmemiş olmak, 2- Askerlikle ilşkisi bulunmamak. MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE ÖĞRENCİ KAYITLARI HER YIL TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL AYLARINDA ve OCAK AYI ARA KAYIT DÖNEMİNDE YAPILMAKTADIR.
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan iş takvimiyle birlikte, 2023-24 yılı için okulların açılacağı tarih belli oldu. Buna göre; 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı, 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacak.
Şuandaki yürürlükteki yönetmeliğe göre Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıtlar Aralık ayının son gününe kadar devam eder. Sonrasında da kayıtlar devam eder ancak bu öğrencilerin okul eğitimi sonraki Eğitim Öğretim yılında başlar. Öğrenciler 9. sınıfın sonuna kadar Alan, 10. sınıf sonuna kadar Dal değişikliği yapabilirler.
Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir? Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
İlgili 18 soru bulundu
En az İlköğretim mezunu olmak, 2. 14 Yaşını doldurmuş, 19 Yaşından gün almamış olmak, (Daha önce mesleki eğitimden yararlanmamış olan 19 Yaşından Büyüklerde Kayıt Olabilir. ) 3. Bünyesi ve sağlık durumu, gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
Çıraklık Eğitimine Katılabilmenin Şartları Nelerdir? ·En az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak, ·14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bulunmak, ·Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Sonraki Konu. Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 173 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yapılacaktır.
Yapılan değişiklikler ile artık kayıtlar herhangi bir döneme bağlı olmaksızın yıl boyu ve sürekli olarak yapılabilecek. Bu sayede İşveren, ihtiyacı olan çırak öğrenciye her an kolaylıkla ulaşabilecek.
Çıraklık Eğitimine Katılabilmenin Şartları Nelerdir? En az ilköğretim okulunu bitirmiş olmak, 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış bulunmak, Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
Çıraklık eğitimi süresi mesleklerin özelliği dikkate alınarak 2-4 yıl arasında belirlenmektedir. Çıraklar, eğitim süresince haftada bir gün (8-10 saat) teorik eğitim görmek üzere mesleki eğitim merkezlerine devam ederler. Bu eğitim kalfalık sınavının verilmesiyle son bulmaktadır.
Bu okul türünde eğitim süresi 4 yıldır. Haftada 4 gün bir iş yerinde, Usta'nın yanında pratik eğitim, 1 gün ise okulda teorik eğitim ve fark dersleri gösterilir. En az 3 yıl aynı alan üzerine eğitime devam ederek diploma almaya hak kazanılır.
Dönem İlk Kayıt ve Kayıt Yenileme İşlemleri. Mesleki Açık Öğretim Lisesi 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 15 Eylül 2023 - 02 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ 2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2022/1 DÖNEMİ İLK KAYIT VE KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ KAYIT KILAVUZLARI DOĞRULTUSUNDA 22 AĞUSTOS 2022 TARİHİNDE BAŞLAYIP 23 EYLÜL 2022 TARİHİ MESAİ BİTİMİNDE SONA ERECEKTİR. İLK KAYIT İÇİN BAŞVURU YERİ YÜZ YÜZE EĞİTİM VEREN OKUL VE KURUMLARDIR.
Temmuz 2023 ayı itibariyle 9., 10., 11. sınıflar ile 12. sınıf öğrencilerimize işverenleri tarafından yatırılacak maaşları şu şekildedir: 9., 10., 11. sınıf öğrencilerimiz için 3420 TL, 12. sınıf öğrencilerimiz için 5710 TL her ay işverenleri tarafından yatırılacak olan tutarlardır.
Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir.
öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu Usul ve Esaslar kapsamı dışındadır. Yararlanma Şartları: İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir.
Meslek eğitim merkezleri artık lise diploması veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yönerge ile artık mesleki eğitim merkezlerinden lise diploması alma koşulları daha da genişletildi. Dersleri başarılı geçenler ve devamsızlık konusunda sıkıntı yaşamayanlar lise diploması alabilecek" diye konuştu.
Kendi bölümü dışında 2 yıllık veya 4 yıllık bir bölüme gitmek istediğinde sadece okul puanı sınav puanına eklenecektir. NOT: Bu puanların eklenebilmesi için ham puanda 150 barajını geçmek gerekmektedir.
En az ortaokul mezunu olmak kaydıyla 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir.
Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 142 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.
Çıraklık eğitim sisteminde sınıfta kalma olmadığından çıraklık süresini dolduran her çırak, kalfalık imtihanına girmek zorundadır.
- En az ortaokul mezunu olmak, ilgi ve yeteneğinin olduğu alanda işyeri bulup merkezimize başvurmak. - Mesleki Eğitim Merkezimizin vereceği sözleşmeyi işyerine imzalatmak. - Çalışacağı mesleğe dair sağlık durumunun uygun olması. -Öğrencilerin SGK primleri devlet tarafından ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri