Ebe olmak için öncelikle üniversite giriş sınavına girmeli ve ebelik bölümüne yerleşerek bu bölümden başarı ile mezun olmanız gerekir. Ülkemizde ebelik mesleği sadece kadınlar tarafından yürütülmektedir. Özel sektörde ebelik yapabilmeniz için ebelik bölümünden mezun olmanız yeterlidir.
Başvurular, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet adresinde (https://yhgm.saglik.gov.tr/) yer alan Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden e- devlet kapısı kimlik doğrulama sistemi ile giriş yapılarak kura takviminde belirtilen süreler içinde yapılacak.
Ancak sağlık ocağı ebeleri, sağlık ocağı binasında hizmet vermeye devam etmiştir. Bu bölgelerin mahalle sağlık evi olarak adlandırılması ve ebelerin mahalle sağlık evi kadrolarına atanması sağlık hizmetlerinin yapısal teşkilatlanmasının değerlendirilmesinde yanlış yorumlanmalara neden olduğu gözlemlenmektedir.
Sağlık ocağı sorumlu hemşiresi tercihen meslekte 5 yıl deneyimli, hemşirelik yüksekokulu mezunu ya da halk sağlığı alanında lisansüstü eğitim görmüş kişiler arasından seçilir.
a) Türkiye'de mesleğini icra etmeye yetkili ve ortaöğrenim veya yüksek öğrenim kurumlarının ebelik, hemşirelik, sağlık memuru (toplum sağlığı) ve acil tıp teknisyeni bölümlerinden mezun olanlar ile Sağlık Bakanlığınca diploması tescil edilen vekil ebe, hemşire unvanındaki kişiler de başvuruyapabilecektir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu itibarla hakkımda yasal ve hukuka uygun bir görevlendirme bulunmadığı üzere verilen ceza puanını kabul etmiyorum. Sadece ebelerin yazması gereken 3. madde; 3. Aile Sağlığı Elemanı olarak görev yapan bir ebe olarak tarafıma acil nöbeti görevi verilemez.
Devlet ve şehir hastanelerinde, sağlık ocaklarında görev yapan hemşirelerin maaşlarında önemli artışlar yaşandı. 2021 yılının Temmuz ayında 6 bin 390 TL olan hemşire maaşları günümüzde 8 bin 338 TL olarak güncellenmiştir.
Devlet hastanelerinde bu görevi yerine getirmek için üniversitelerin alan fark etmeksizin Ebelik, Hemşirelik, Diyetisyenlik gibi sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diploma sahibi olmak, Başhemşire olabilmenin ön koşullarındandır.
Yapılan açıklamada aile sağlığı elemanı kadrolarına "ebelik, hemşirelik, sağlık memuru (toplum sağlığı) acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olanların" başvurabileceği belirtildi.
Kamuda, atama usulüyle yetkili olan sağlık müdürlüğü tarafından gerçekleşir. Devletin sağlık kurumlarında başhemşire olmak için temel koşul hemşirelik, ebelik ve diyetisyenlik gibi lisans sağlık bölümünden mezun olmak gerekir. Alan farkı olmadan lisans mezunu olan hemşireler, kamuda başhemşire şansı yakalayabilir.
Özel bakım gerektiren düşük, pramatüre, hasta bebek ve düşük doğum gibi durumlarda yeni doğan bebek gözetimini yapar. Aile planlaması ve çocuk sağlığı gibi önemli konularda kadınların eğitilmesinde görevlidir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında 6 yaşına kadar çocukların aşılarını yapmakla görevlidir.
Doğuda ebe maaşları da ortalama 17.500 TL ile 30.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 30.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.
(7) İntörn hemşire/ebe günde 8 saat olmak üzere kurumun mesai saatlerine (gündüz mesaisi ve gece nöbeti olmak üzere haftalık toplam 40 saate) uygun olarak çalışır.
Aile hekimi ile birlikte hizmet veren hemşire, ebe, sağlık memuru (toplum sağlığı) gibi sözleşmeyle çalıştırılan ya da Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen personeldir. Her aile hekiminin yanında en az bir aile sağlığı elemanı çalışır.
(3) Aile hekimleri, sağlık hizmetlerine yardımcı olmak amacıyla ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi ilave sağlık hizmetleri personeli ile güvenlik, temizlik, kalorifer, sekretarya ve benzeri hizmetler için ferden veya müştereken personel çalıştırabilir ya da hizmet satın alabilirler.
Aile sağlığı çalışanı; aile hekimi ile birlikte hizmet veren hemşire, ebe, sağlık memuru gibi sağlık elemanıdır.
Tıbbi sekreterlik sertifikası alabilmek için öncelikle bir üniversite onaylı tıbbi sekreterlik kursuna kayıt yaptırıp burada verilen eğitimlere katılmanız gerekmektedir. Verilen eğitimi başarıyla bitirmeniz halinde tıbbi sekreterlik sertifikasına sahip olup bu alanda iş başvuruları yapabilirsiniz.
Aile Hekimliği uzmanı, hizmet verdiği kişilerin fiziksel, ruhsal ve sosyal durumunu yakından bilen ve bu açılardan sağlıklı hallerinin devamlılığı ve geliştirilmesi için çalışan uzman hekimdir. Ülkemizde bu donanımı kazanmak için uzmanlık eğitimi süresi 3 yıldır.
eleman.net verilerine göre, Aile Hekimi 2023 yılında ortalama 58.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Aile Hekimi , Temmuz 2023 yılında ortalama 35.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 48.840 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Ebe 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ebe , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Madde 48 – Hemşire, ebe ve hemşire yardımcılarının nöbetleri: A) Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.
Dikiş pratiği, epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atılmasını içerir.
Ebe Maaşı 2023
Memur maaş artışları ebe maaşlarında da artış sağladı. 2023 yılında gerçekleşen % 30 memur maaşları ile en düşük ebe maaşı 12.350 TL'ye yükseldi. Lisansüstü uzman ebelerin ortalama maaşı 16.770 TL civarındadır.
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu.
eleman.net verilerine göre, Paramedik 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Paramedik , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.100 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri