Sağlık turizmi; kısaca bireylerin hem koruyucu hem tedavi edici hem rehabilite edici hem de sağlığı geliştirici hizmetleri almak amacı ile yaşadıkları ülke dışında bir ülkeye ziyaretleridir. Medikal turizm ise tamamen tıbbi bir tanımlama olup “tedavi amacı ile” yapılan sınır ötesi hareketliliği kapsar.
Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden kişiye sağlık turisti denilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Sağlık Turizmi Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 22.500 TL maaş alıyor. Sağlık Turizmi Uzmanı, 2024 yılında en düşük 18.900 TL alırken, en yüksek 30.100 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Sağlık Turizmi Uzmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alıyordu.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Sağlık Turizmi Yöneticisi maaş beklentisi aylık ortalama 40.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 32.500 TL ile 57.500 TL arasında değişmektedir.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği mezunları; hastanelerin sağlık turizmi birimlerinde, hastane işletmelerinde, hasta ve yaşlı bakım evlerinde, sağlık merkezi işletmelerinde, kaplıcalarda, spa merkezlerinde ve termal otel işletmelerinde yönetici pozisyonunda görev alabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
Sağlık turizmi işletmeciliği bir önlisans programıdır. Bu bölüm iki yıl, dört dönem eğitim vermektedir. Bu bölümden mezun olmak isteyen kişilerin 120 AKTS puan hakkını doldurmuş olması gerekmektedir.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü eğitim süresi 2 yıldır. İlk yılında sağlık turizmi ekonomisi, sağlık turizm pazarlaması, sağlık turizm işletmeciliği, tıbbi terminoloji ve iletişim alanlarında eğitimler verilir.
“Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında sağlık turizmi yetki belgesini sadece iki tür kuruluş alabilir: sağlık bakanlığı tarafından faaliyet izni olan sağlık kuruluşları veya A Grubu seyahat acentası işletme belgesine sahip olan aracı kuruluşlar bu belgeyi alabilir.
Bugün dünyada en çok gidilen sağlık turizmi destinasyonları arasında Türkiye'nin dışında Güney Kore, Hindistan, Meksika, Tayland, İsrail, Malezya, Singapur gibi ülkeler geliyor.
Türkiye'de de JCI akreditasyonuna uygun birçok hastane, kurum ve kuruluş sağlık turizmi alanında hizmet vermektedir. Özellikle İstanbul'da sağlık turizmi başta olmak üzere İzmir, Antalya, Ankara Aydın, Afyon, Bursa, Çanakkale, Kütahya, Manisa ve Denizli şehirlerinde sağlık turizmi yapılmaktadır.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü, sağlık turizmi konusunda eğitim veren bir ön lisans programıdır.
Turizm işletmelerinde, otellerde, seyahat acentelerinde, tur operatörlerinde, hava yolu şirketlerinde, restoranlarda, konferans ve etkinlik yönetim şirketlerinde, turizm hizmetleri sunan şirketlerde, destinasyon yönetim şirketlerinde ve diğer turizm sektörü şirketlerinde iş bulabilirler.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tıbbi Sekreter maaş beklentisi aylık ortalama 18.300 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 22.900 TL arasında değişmektedir.
Dünya genelinde sağlık turisti çeken ülkeler Latin Amerika, Doğu Avrupa, Afrika ve Asya dahil tüm kıtalarda yer almaktadır. Sağlık turizminde en çok ilgi çeken ülkelerin başında ise ABD, Hindistan, Küba, Almanya, Türkiye, Meksika, Tayland, Singapur, Güney Kore, Belçika, Macaristan, Malezya gelmektedir.
Türkiye, Malezya, İsrail gibi ülkeler ise birçok açıdan avantajı bir arada bulunduran; coğrafi konum, turizm ülkesi olmaları, sağlıkta ileri teknoloji kullanmaları, kaliteli sağlık hizmeti sunmaları, ekonomik fiyatlı olmaları gibi nedenlerde bu ülkeler sağlık turistlerinin tercih nedenleri arasında yer alırlar.
Türkiye'de Sağlık Turizmi İçin En Popüler Şehirler
Sağlık turizmi için ziyaret edilen ilk on şehir arasında Ankara, İzmir, Bursa, Muğla ve Aydın yer almaktadır. Son yıllarda, saç ekimi ve lazer tedavisi için Antalya, İstanbul ve Ankara'yı ziyaret eden turist sayısında önemli artışlar olmuştur.
2021 yılının ilk dört aylık döneminde İstanbul'a en çok ziyaretçi gönderen ilk 10 ülke Rusya, İran, Almanya, Ukrayna, Irak, Fransa, Özbekistan, Azerbaycan, ABD ve Libya olmuştur. 6 Bu ülkeler içinde sağlık turizmi kapsamında gelenlerin büyük bölümünü Arap ya da İran kökenli turistler oluşturmaktadır.
Türkiye sağlık turizmi alanında dünyada en hızlı büyüyen ilk üç ülke arasında ve toplam sağlık hizmetleri ihracatında ilk 10 içinde. Medikal turizm özelinde (ülke sınırlarını aşan hastanın tedavi edilmesi) Türkiye ilk 5 içinde.
Sağlık turizmi; kısaca bireylerin hem koruyucu hem tedavi edici hem rehabilite edici hem de sağlığı geliştirici hizmetleri almak amacı ile yaşadıkları ülke dışında bir ülkeye ziyaretleridir. Medikal turizm ise tamamen tıbbi bir tanımlama olup “tedavi amacı ile” yapılan sınır ötesi hareketliliği kapsar.
Türkiye coğrafi konumu, sahip olduğu sağlık kuruluşları, sektördeki yetişmiş ve eğitimli insan gücü, kaplıcaları ve doğal güzellikleri ile Sağlık Turizmi açısından bir çekim merkezidir.
Sağlık Turizmi Acentası Nasıl Kurulur ? Sağlık turizmi acentesi kurmak isteyen bir şirketin öncelikle 1618 Sayılı Yasa uyarınca işletme belgesi sahibi A grubu seyahat acentası olarak TURSAB'a kayıt olması gerekir. A grubu acentası olmak için aranan başvuru şartları TURSAB Sitesi'nde ilan edilmiş bulunmaktadır.
Sağlık turizmi uzmanı, hastaların sağlık konaklamalarını en iyi şekilde gerçekleştirmeleri için çeşitli iyileştirme çalışmaları yapan personeldir. Termal oteller, kaplıcalar, hastaneler gibi çeşitli çalışma alanlarına sahiptir. İstanbul, Bursa gibi illerde sağlık turizmi alanında görev alabilirsin.
Mezunlar, sağlık turizmi sektöründe; sağlık girişimcisi olarak kendiişlerini kurmanın yanı sıra mevcut sağlık işletmelerinde koordinatör, danışman, kalite uzmanı, pazarlama iletişim uzmanı ve girişimci gibi lider pozisyonlarda çalışabilirler.
Sağlık Turizmi Sertifika Programı, sağlık alanında çalışmakta olan veya bu alanda çalışmayı değerlendiren kişilerin alana ilişkin yetkinlik kazandırılmasına yönelik bir eğitim programıdır. Bu eğitime katılanların, Sağlık Turizmi alanında çalışmanın gereği olan tüm yetkinliklere sahip olmaları amaçlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri