Sağlıklı diş etleri açık pembe görünür. Eğer diş etinde anormal bir kızarıklık fark edilirse, doktora başvurmak gereklidir. Ağız kokusu: Ağızda, normal şartlarda, çok sayıda bakteri bulunur. Bakteriler, diş yüzeyinde biriken plaklar ile beslenir.
Sağlıklı dişeti gülkurusu , pembe renklidir ve fırçalarken, diş ipi kullanırken, yemek yerken ya da dokununca kanamaz. Sağlıklı diş eti şiş olmayan sıkı bir görünüme sahip olup, dişin yüzeyinde bıçak sırtı gibi sonlanır.
Diş eti için sağlıklı olarak kabul edilen renk pembedir. Mor, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı renkte olan diş etleri ise sağlıksız olarak kabul edilir. Farklı renklerin ortaya çıkış sebebi, kişinin ten rengi gibi doğal bir süreçten kaynaklanabilir ve herhangi bir müdahaleye gerek olmayabilir.
Diş etleri sağlıklı bireylerde pembe renklidir. Çeşitli rahatsızlıklar ve sağlık durumlarına bağlı olarak bu yapılarda kahverengi, siyah ve morumsu renk değişiklikleri meydana gelir.
Genel olarak sağlıklı dişler beyazımsı renkte olur tamamen bembeyaz olmazlar. Dişlerin rengi beyazdan sarıya kadar olan tonlarda değişiklik gösterir. Dişin renginin değişmesinin sebebi birçok şekilde olabilir. Dişlerin rengi dişlerin yaşına, beslenmeye, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
İlgili 19 soru bulundu
A2 diş rengi, estetik açıdan doğal bir gülümseme oluşturmak isteyenler arasında tercih edilir. Dişlerin fazla beyaz veya yapay görünmesini istemeyen kişiler için bu renk tonu daha uygun olabilir. A2 renk tonu, diş rengi skalasında genellikle "daha doğal" olarak değerlendirilir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Dişeti beyazlaması sağlıksız diş etinin belirtisidir. Dişetinde çekilmeler ve gingivitis ya da ağız içi lezyonların belirtisi olabilir.
En yaygın şekilde görülen diş eti iltihabı belirtileri şunlardır: Diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler. Beyaz renkli iltihabi oluşumlar. Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama.
Problemin kaynağı dişetlerinde biriken melanin ise dişeti peelingi ile üst katmanların soyulması ve diyetinin sağlıklı pembe rengine getirilmesi hedeflenir. Bu peeling renklenmenin miktarına ve yerine bağlı olarak laser ya da elektrocerrahi ile de yapılabilir. İyileşme süreci yaklaşık 7-10 gündür.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Diş etinin çekilmesi hafif düzeydeyse basit diş taşı temizlikeri ve küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) tedavileri ile sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür.. Ancak ilerleme söz konusuysa dişeti ameliyatları (flep operasyonları) olarak adlandırılan cerrahi müdahaleler gerekebilir.
Sigarayı bıraktıktan sonra diş etlerinde iyileşme süreci başlar. Diş etlerinin kendi başına tamamen iyileşip iyileşemeyeceği ne kadar hasarlı olduklarına göre değişiklik gösterir. Bu yüzden sigarayı bıraktıktan sonra diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz..
Teşhis ve Tedavi
Diş eti beyazlamasının tedavisi, altında yatan nedenlere göre farklılık gösterebilir. Eğer diş eti beyazlamasının nedeni diş eti hastalığı ise, tedavi diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi olabilir. Ayrıca, antibiyotik tedavisi ve diğer plak ve tartar temizleme işlemleri de gerçekleştirilebilir.
Tuzlu su diş eti çekilmesine iyi gelir. Tuzlu su ile yapılan gargara diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kesin tedavi için diş hekimine gidilmelidir.
Bilhassa C vitamini yetersizliği, diş etlerinin iltihaplanması ve geri çekilmesiyle bağlantılı olabilir. Dengeli beslenme ve özenli ağız bakımı, bu sorunun önüne geçmede etkilidir. Peki, diş eti çekilmesi hangi vitamin eksikliğinden olur?
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Diş eti iltihaplanmasına karşı tuzlu suyla gargara yapmak eskiden beri bilinen ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su karışımını ağızda yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yaparak, ardından tuzlu suyu tükürüp ağız durulanarak uygulanır.
Diş etlerini ne rahatlatır? Tuzlu su ile gargara yapmak diş etlerini rahatlatmaktadır. Eğer diş etlerinizde ağrı varsa, ağrılı bölgeye buz ile basınç uygulamak sizi rahatlatacaktır. Ağrı olan bölgeye karanfil sürmek de rahatlatıcı etki gösterir.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
A1 diş rengi VİTA Classical renk skalasının B1 den sonra en açık renk tonu olarak tanımlanabilir. A grubu renk tonu, kırmızı, sarı tonları içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri