İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir. İşletme adının kullanılması yönünde bir zorunluluk bulun- madığı hâlde işletme adı eğer kullanıyorsa bunun ticaret siciline tescil edilmesi zorunludur.
İŞLETME ADI
Kullanabilir esnaf da kullanabilir. Esnaf da tacir de kullanırsa tescil edilir. Unvan gibi tüm Türkiye' de korunur.
Ticari işletme, Türk Ticaret Kanunu'nun temel kavramıdır. Kanun bu kavramı tanımlamıştır. Tanımda yer alan en önemli unsur, ticari işletmede gerçekleştirilen faaliyetlerin, esnaf işletmesi sınırını aşmasıdır. Kanun esnaf işletmesini tanımlamamaktadır.
Ticaret unvanı, taciri diğer tacirlerden, işletme adı ise bir işletmeyi diğer işletmelerden ayırt etmek için kullanılır.
Ticaret Ünvanı Nedir? Türk Ticaret Kanununa göre tacir olanlar ticaret ünvanı kullanmak zorundadır. Esnaflar ise ticaret ünvanı kullanamazlar. Ancak, dileyen esnaflar işletme adı kullanabilecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Ticaret unvanı bir taciri diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan tanıtma vasıtası olması sebebiyle sadece tacirler tarafından kullanılabilir.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Bir esnaf veya tacir işletme adı ve/veya ticaret ünvanı'ndan farklı bir marka seçebilir. Ve bu seçtiği ismi, marka olarak kullanabilir, marka olarak tescil ettirebilir ve isim hakkı elde edebilir.
Ticaret unvanı, ticari işletmenin zorunlu bir unsuru olup, işletmeden ayrı olarak devir edilemez(Tasarı m.49).
İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri TTK 11'inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır.
Dikkat: Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
Esnaf ve sanatkarların sicile kaydı yapılmadıkça mesleki faaliyette bulunabilmeleri, odalara kaydı mümkün değildir. Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz.
Ticaret unvanında “sanayi” kelimesinin kullanılabilmesi için şirket ana sözleşmesinde şirketin üretim/imalat yapacağı düzenlenmiş olmalıdır. Ancak şirket üretim firması olsa dahi, “sanayi” ibaresinin kullanılması zorunlu değildir. Unvanda “ticaret” kelimesinin kullanılması da şart değildir.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
Ticaret unvanının devrini düzenleyen Türk Ticaret Kanunu Madde 49'e göre ticaret unvanı işletmeden ayrı olarak başkasına devredilemez. Bir işletmenin devri, aksi açıkça kabul edilmiş olmadıkça, unvanın da devri sonucunu doğurur.
Zanaatkâr ve küçük ticarethane sahipleri esnaf olarak anılır. Esnaf ile taciri ayırmada temel olarak emek-sermaye yoğunluğu dikkate alınır.
TİCARET UNVANI, İŞLETME ADI VE MARKA
İşletme adı taciri değil işletmenin kendisini gösterir ve o işletmenin benzer işletmelerden ayırdedilmesine hizmet eder. Marka ise, işletmenin ürettiği mal ve hizmetleri tanıtmaya ve benzer ürünlerden ayırdetmeye yarar.
Avukatlık, mühendislik, öğretmenlik gibi mesleki adlandırmalar da marka olarak tescil edilemeyecektir. Bu isimlerin marka olarak tescil edilebilmesi için ayırt edici nitelikte bir kombinasyona sahip olmaları gerekir. Özel isim ve soy isim + mühendislik şeklinde bir işaretin tescili yapılabilecektir.
Ticaret unvanı; tacirin ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemleri yaparken kullandığı isimdir diyebiliriz. Türk Ticaret Kanununa göre, her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili her türlü senet ve evrakı bu unvan altında imzalamak zorundadır.
Hayali ticaret unvanlarının işletmenin merkezinin bulunduğu yerdeki Ticaret Tescil Müdürlüğüne tescil edilmesi gereklidir. Her tacir işletme açılış tarihinden itibaren 15 gün içerisinde seçmiş olduğu ticari unvanı tescil edebilir. Eğer bir şirket kurarsanız, bir şirket adı (ticari isim) seçmelisiniz.
Türüne göre şirket unvanı seçimi
Kolektif şirketin ticaret unvanı, bütün ortakların veya hiç olmazsa ortaklardan birinin adı ve soyadını, şirketi ve şirket nevini gösterecek bir ibareden oluşması gerekiyor.
Her tacir Kanunun cevaz verdiği ölçülerde bir ticaret unvanı seçmek ve ticari işletmesini ticaret siciline tescil ettirmek zorundadır. gerekli ticari defterleri tutmakla da yükümlüdür. veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz.
İşletmeniz için seçmeyi düşündüğünüz ticaret unvanın başka bir işletme tarafından kullanılıp kullanılmadığını görmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın veritabanlarından sorgulama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri