Şah Melek Paşa, I. Mehmed ve II. Murad dönemlerinde Rumeli Beylerbeyi'dir. Şah Melek Paşa, camii kabristanında gömülüdür. (Badi, 2000, s.55) Bir Bizans lahdinin üzerine oturtulmuş taş sandukadan oluşan mezarın okunabilen kitâbesinden Şah Melek Paşa'nın 845 (1441-42) yılında vefat ettiği anlaşılmaktadır.
Şehrin batısında Kapıkule yolu üzerinde Gazi Mihal Köprüsü başında yer alan cami, I. Mehmed ve II. Murad dönemlerinde Rumeli beylerbeyi olan Şah Melek Paşa tarafından 832 (1429) yılında yaptırılmıştır.
Sizler için araştırdık. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın kendi ismini verdiği Süleymaniye Camii, aslında yapıldığı dönemde hakimiyetin ve gücün simgesi olmuştur. Caminin içinde konumlandığı Süleymaniye Külliyesi'nde ise toplamda bin tane kubbe bulunmaktadır.
Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır.
Divriği, Sivas'ın bir ilçesidir. Divriği, coğrafik olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır.
İlgili 25 soru bulundu
Gizemli baş mimar Ahlatlı Hürrem Şah
TGRT kanalının yayınladığı Seyyah-ı Fakir belgeselinde de belirtildiği üzere; caminin baş mimarı Muğis Oğlu Ahlatlı Hürrem Şahtır. Bir mimarın elinden çıkabilecek en muazzam eserlerden birini yapan bu görkemli mimar aslında bir o kadar da gizemli bir şahsiyettir.
Selçuklu Devleti döneminde 2'nci Kılıçarslan'ın oğlu Kudbeddin Melih Şah tarafından 1196 ile 1197 yılları arasında yaptırılan Ulu Cami'nin zaman içerisinde eğiminde değişiklikler görülen, yerden 35 metre yüksekliğindeki minarenin, ustalar tarafından bilerek eğik yapıldığı ortaya çıktı.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
Süleymaniye Camii'nin yapımı konusundaki ilginç söylencelerden biri, Mücevherli Minare söylencesidir. Söylenceye göre: Önce temel kazımına başlandı. Kazmacılar durup dinlenmek bilmiyordu.
Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cami – Abu Dhabi / Dubai
Kısaca Büyük Cami denmektedir. Tam olarak 82 minaresi bulunmaktadır. 2007 yılında ibadete açılmıştır. Caminin kubbesi 32.8 metre çapındadır ve ebatları itibariyle dünyanın en büyük kubbesi olarak kabul edilmektedir.
Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.
Samarra Ulu Camisi veya Mütevekkiliye Camisi, Irak'ın Samarra şehrinde Abbasi halifesi Mütevekkil tarafından 848 ile 852 seneleri arasında yaptırılmış ordugâh tipi camidir.
Şehzade Cami diğer bir ismiyle Şehzade Mehmet Camiisi Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Mimar Sinan tarafından Saruhan Sancak Beyi, Şehzade Mehmet adına yapılmıştır. Mimar Sinan Şehzade Mehmet Camisini 1543 ve 1548 yılları arasında yapmıştır.
Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.
6 minareli tek cami...
Çünkü o dönemde altı minaresi olan tek mabed Mekke'de idi. Dolayısıyla bunun Kâbe'ye yapılan bir saygısızlık olduğu düşünülüyordu. Sultan Ahmet ise bu meseleyi İslam alemini memnun edecek bir yolla çözdü ve Mekke'ye 7. minareyi yaptırdı.
Efsaneye göre 'Dönemin padişahı I. Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiş. Ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşmış. Caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'nın bu emri 'altın' yerine 'altı' olarak işittiği söylenir. Bundan dolayı da camiyi 6 minareli inşa ettirmiş.
NEDEN 4 MİNARELİ? Yaklaşık 30'ar tonluk ve dört halifeye adanan 4 fil ayağı, caminin 26,50 metre çapında ve 53 metre yükseklikteki kubbesini taşıyor. Dört minare, Kanuni Sultan Süleyman'ın İstanbul'un fethinden sonraki 4. on şerefe ise Osmanlı'nın 10. padişahı olduğunu simgeliyor.
İstanbul'un 7 tepesinden 2'ncisi üzerine kurulan caminin yapımına 1609'da başlandı. Caminin temeline ilk kazmayı ise Sultan I. Ahmed Han vurdu. 17. asrın sanat ve estetik anlayışını içinde barındıran cami, 7 yıl 5 ay 6 günde tamamlandı.
Kurtuba Camii, günümüzde Cordoba Katedrali olarak hizmet veriyor. Yerel halk yapıyı İspanyolca “mescid” anlamına gelen “Mezquita” olarak biliyor. Endülüs Emevi sultanı I. Abdurrahman tarafından yaptırılmıştır. Yapı, 1984'de de UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.
Çeşitli ölçümlerden sonra orta noktanın Şehzadebaşı Külliyesi'ndeki Şehzade Mehmet Türbesi'nin yanına rastladığını belirlemiş ve oraya bir mermer sütun dikmiştir. Bu nokta bugün Şehzadebaşı ile Dedeefendi Caddeleri'nin kesiştiği noktadaki, Şehzadebaşı Camisi'nin dış duvarının köşesine denk düşer.
Samarra dönemi Halife Mu'temid'in ölümüyle birlikte hilafete gelen Muvaffak'ın oğlu Mu'tazıd (279-289/892-902'ın hilafete gelmesiyle birlikte sona erer.
Öyle ki devletin idare merkezi dahi oldu bir dönem. Devrin ilim merkezi haline geldi ve birçok alimin yetişmesini sağladı. Tarihçiler tarafından İslam devletinin yedinci büyük şehri olarak tanımlandı. Gelin Samarra'nın tarihini beraber inceleyelim.
Sam'ın Cühâ'dan Bâzebdâ'ya gidiş ve dönüş yolu Dicle nehrinin doğusundan geçmekteydi. şte burası, bugün, “Sam'ın yolu” anlamına gelen “Sam Râh” olarak adlandırılmaktadır10.
İspanya'nın Córdoba (Kurtuba) şehrinde, şehrin ortasından geçen Guadalquivir (Vad'il Kebir) ırmağının kenarında bulunan Kurtuba Camii dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biridir. I. Abdurrahman tarafından yaptırılan ve 785 yılında inşasına başlanan caminin yapımı bir yılda tamamlanmıştır.
3. Cordoba (Kurtuba) Kütüphanesi
Müslüman İspanya'da kurulan en önemli kütüphane şüphesiz Kurtuba'daki saray kütüphanesidir. Başlangıçta yavaş gelişen bu kütüphane halife II. Abdurrahman, III. Abdurrahman ve özellikle II. Hakem devrinde gelişerek Ortaçağ İslâm dünyasının en büyük kütüphanelerinden biri haline gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri