Dış gebelik ameliyatı ne kadar (kaç saat) sürer? Çok aşırı bir yapışıklık yok ise ortalama 30-60 dakika kadar sürer.
En az 3 ay sonra bebek denemesi yapılabilir
Kapalı ameliyat yöntemiyle müdahale edildiyse 2 adet dönemi sonrası gebelik için uygundur. Açık yöntemle ameliyat yapıldıysa yara iyileşmesi için yaklaşık 4-6 ay beklenmesi yerinde olacaktır.
Dış gebeliği sonlandırmak adına yapılan laparoskopi ameliyatları, teknik bakımdan “zor” olarak değerlendirilen ameliyatlardır. Gebeliğin geliştiği organ ile çevresindeki organların hasar görmemesi için sadece gerekli donanıma sahip sağlık kuruluşlarında ve uzman ellerde yapılmalıdır.
Dış gebelik ameliyatı laparoskopik yani kapalı yapılmış ise hastalar bu süreci daha rahat atlatır. Ameliyattan sonraki 3-4 gün içinde hastalar genellikle normal hayatlarına dönebilirler.
Dış gebelik ameliyatı sonrasında hastanın en fazla dikkat etmesi gereken konulardan biri enfeksiyon durumudur. Enfeksiyon kapmamak için üst düzey bir şekilde hijyene dikkat edilmesi gerekir. Operasyondan sonra doktorunuzun verdiği ilaçları mutlaka düzenli olarak kullanmanız ve aksatmamanız gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
İlk âdet kanamasının da 30-40 gün içinde olması beklenir. Yani ameliyattan sonraki ilk hafta süresince olan kanama operasyona bağlı iken yaklaşık bir ay sonraki kanama âdet kanamasıdır. Dış gebelik ameliyatlarında cinsel ilişkinin iç kanama gibi riskleri vardır.
Dış Gebelik Ameliyatı Erken teşhis edilememiş ve hastalarda ciddi şikayetlere yol açan dış gebelik vakalarında acil olarak ameliyat gerekebilmektedir. Özellikle iç doku ve organların zarar gördüğü, iç kanama bulunan hastaların ameliyata alınması gerekmektedir.
Her ameliyatta olduğuı gibi, dış gebelik ameliyatında da kanama, enfeksiyon, komşu organlarda yaralanma gibi riskler mevcuttur. Özellikle karın içi yapışıklığı olan hastalarda, ameliyat sonrası komplikasyon görülmesi riski artar.
Ektopik Gebelik erken teşhis edilirse Methotrexate denen ilaçla ameliyatsız tedavisi mümkün olmaktadır. Her gebelik normal gebelik olarak başlamaz. Bu nedenle gebe olduğunuzu düşündüğünüzde lütfen gecikmeden doktorunuza başvurun.
Dış gebelikte embriyo bir süreden sonra gelişemez ve ölür. Embriyonun rahim içi yerine başka bir yere tutunmasından dolayı normalde rahim içinde gelişmesi gereken gebelik sağlıklı bir şekilde sürdürülemez ve embriyo gelişimini tamamlayamaz. Bu nedenle normal gebeliğe dönüşemez.
Dış gebeliğin devam ettirilmesi mümkün olmadığından embriyonun rahim dışarısında bir yere yerleştiği tespit edilir edilmez gebelik sonlandırılmalıdır. Aksi takdirde büyüyen embriyo fallop tüplerine hasar vererek üreme yeteneğinin kaybedilmesine, hatta ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabilir.
Geçirilmiş dış gebelik öyküsü: Dış gebelik yaşayıp hamile kalanlar, tekrar dış gebelik görülmesi açısından risk altındadır. Enfeksiyon veya İltihaplanma: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, fallop tüplerinde ve yakınındaki organlarda inflamasyona (iltihaplanmaya) sebep olarak dış gebelik görülme ihtimalini artırabilir.
Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir. Klasik klinik bulguları kasık ağrısı, vajinal kanama veya lekelenme ve adet tarihindeki gecikmelerdir.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Gebelik ilerlerken tüp bir noktada bunu taşıyamıyor ve yırtılabiliyor. Dolayısıyla yırtılma sırasında oluşan hasar kanamaya neden oluyor ve dış gebeliğin en önemli komplikasyonu olan batın içi kanama gerçekleşiyor. Bu, eğer fark edilemezse hayatı tehdit eden bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Dış hamileliği önlemenin bir yolu yoktur, ancak dış gebelik riskini azaltmanın bazı yolları vardır. Buna göre cinsel partner sayısını sınırlamak ve seks sırasında prezervatif kullanmak, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye ve pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
Dış gebelik ne yazık ki yaygın olarak pek çok kadında gözlemlenen bir durumdur. İstatistikler, ülkemizde her 84 gebelikten birinin dış gebelik olduğunu gösteriyor. Başlangıçta tüm belirtiler hamileliği gösterirken ultrason muayenesine kadar dış gebelik anlaşılamayabiliyor.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Bazen, yumurtalık, karın boşluğu veya vajinaya bağlanan uterusun alt kısmı (serviks) gibi vücudun diğer bölgelerinde dış gebelik meydana gelir. Dış gebelik normal gebelik gibi sağlıklı ilerleyemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamaz ve büyüyen doku tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamalara neden olabilir.
Dış gebelik sürecinde ortaya çıkma riski bulunan iç kanama, hastaların acil olarak ameliyata alınmasını gerektirebilir. Ancak erken tanı konulan hastalarda, ilaç tedavisi ile de dış gebeliğin sonlandırılması mümkündür. Cerrahi yöntemlere başvurmanın gerekip gerekmediğine hastaya göre karar verilir.
Tüp duvarına yerleşen dış gebelik, zamanla büyüyerek tüpü yırtar ve iç kanamaya neden olur. Bu iç kanama zamanında fark edilmez ve müdahale edilmezse anne ölümüne dahi neden olabilir. Üreme çağındaki bir kadında ani gelişen karın ağrısında dış gebelikten şüphelenilmelidir.
Lokal MTX enjeksiyon tedavisi yönteminde; ince bir iğne ile karın duvarından geçilerek dış gebelik kesesine ulaşılarak kese ve koryon dokusu içine verilir. Böylece gebeliğin devamı engellenir ve sonlanan bu küçük gebelik materyeli bulunduğu bölgede giderek küçülür ve zaman içinde vücut tarafından temizlenir.
Dış gebelik tedavisi
Eğer ilaç tedavisi yapılmış ise en az 3 ay gebelikten korunmak gerekir. Kapalı ameliyat sonrası ise 2 adet döneminin geçmesi beklenir. Açık yöntemle ameliyat edildi ise yara iyileşmesi için 4 ile 6 ay gebe kalmak için beklenilmelidir.
Bu tür dış gebeliklerde tüpler tamamen alınır. Tüpleri tamamen alınan hastalar tekrardan hamile kalamaz. Bu nedenle dış gebelikte erken teşhis, annenin hem hayati riskini ortadan kaldırır hem de yeniden hamile kalma şansını arttırır.
Dış gebelik durumlarında embriyonun sağlıklı bir şekilde gelişmesi mümkün olmadığından kalp atışı olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri