Lilith inanışlarda Adem ile birlikte yaratılan ilk kadın iken, dizi onu Şahmaran'ın kardeşi olarak tüm bunlara şahit olmuş, Şahmaran'a Cemşab'a hiç güvenmemesini baştan beri öğütlemiş, Şahmaran öldürüldüğünde hapsedilmiş bir varlık olarak sunmuştur.
Lilith ile ilk olarak, Gılgamış Destanı'nda gecelere ve yeraltının karanlıklarına hükmeden kötü bir dişi karakter olarak karşılaşırız. Sümer, Babil ve Pers mitolojilerinde ise Lilith; vampir kadın, baykuş ve yılan olarak tasvir edilir.
Yaşananları Medyascope'a anlatan Meli Bendeli, yaklaşık bir buçuk yıl önce Adana Altın Koza Film Festivali'nde oynadığı filmin gösterimine gittiğini ve “Şahmaran” dizisinin ekibiyle aynı otelde kaldığını anlattı: “Şahmaran'da oynayacaktım, sözleşmeyi mail adresime yolladılar, parada anlaştık.
Gerçek hikâyeden farklı olarak gördüğümüz şey ise neredeyse her bölümde karşılaştığımız ama son bölüme kadar kim olduğunu anlayamadığımız çıplak bedeni yılanlara sarılmış kadın; Şahmaran'ın kız kardeşi Lilith.
Cesur sahneleriyle gündeme bomba gibi düşen Şahmaran dizisinde Arun karakterini Mert Doğan canlandırıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Efsaneye göre Şahmaran'ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedirler. Tarsus'un, Şahmaran'ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar tarafından bir gün istila edileceği rivayet edilir.
Şahmeran veya Şahmaran, Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan bir varlıktır. Bu varlık, akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunur. Hiç yaşlanmadığına ve ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılır.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Bir de meşhur yılan saçlı Medusa vardır, o kadar kötüdür ki kendine bakan insanları, özellikle de erkekleri taşa çevirir. Lilith özelliği taşıyan bir başka kadın Şahmaran'dır. Onun da benzerleri gibi yarısı yılandır. Adı 'yılanların şahı' anlamına gelmektedir.
Her ne kadar "şah", erkekler için kullanılan bir unvansa da Şahmeran'a ilişkin tüm efsanevi kayıtlarda ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Netflix'in Şahmaran dizisi, yayınlandığı günden itibaren gündemden düşmüyor desek yeridir. Dizide Serenay Sarıkaya'nın orgazm sahnesi epey bir konuşulmuştu biliyorsunuz ki. Şahmaran dizisindeki bu +18 sahnelerden rahatsız olanların sayısı yadsınamayacak kadar çok.
Genel olarak Güney Doğu Anadolu Bölgesine atfedilmekle birlikte, efsanenin Tarsus çıkışlı olduğu tahmin edilmekte. Yani Şahmaran nerede yaşamış sorusunun mistik gizemleri Tarsus'ta çözümlenebiliyor.
Ataerkil zihniyetin yerleşmesiyle, cazibesiyle erkekleri tuzağa düşüren ve bebekleri öldüren şeytani bir karaktere dönüşmüş ve Tanrıça'nın sıfatları da bu yöne doğru evrilmiştir. Bu özellikleriyle Yahudi mitolojisine geçen Lilith, kısır ve seksualiteye sahip en büyük dişi şeytan olarak kötülüğün zirvesine oturmuştur.
Melekler onu Kızıl Deniz kıyılarında bulur. Lilith burada cennetten kovulmuş cinlerle yatıp kalkmış ve her gün 100 cin (lilim) doğurmuştur. Melekler ona Adem'e geri dönmezse Tanrı'nın onun bütün çocuklarını öldüreceğini söyler.
Talmud, Midraş, Zohar gibi Yahudi kutsal metinlerinde de geçen Lilit, daha ziyade Yahudiler arasında pek mute- ber olmayan Ben Sira Alfabesi kitabında anlatılmaktadır. Buna göre Lilit, Âdem'in ilk eşidir ve aynı şekilde yaratıldığı için eşit olduğunu ileri sürerek onunla anlaşamayıp Âdem'i ve cenneti terk etmiştir.
Genellikle masallarda yılan figürü kötü olarak tanımlansa da, şahmeran; doğurganlığı, bereketi, bolluğu ve iyiliği temsil eder. Şahmeran figürünü içeren resimler Anadoluda kem gözlerden korunmak için, daha çok genç kızlar ve kadınlar tarafından şans getirmesi amacıyla özellikle yatak odalarına asılır.
Yahudi mitolojisinde Lilith, çaresiz yeni doğan bebekleri avlayan ve masum erkekleri baştan çıkaran, erkeklerin 'boşa harcanmış tohumlarını' iblis bebek ordusunu kurmak için kullanan bir iblistir.
Anadolu'da önemli bir simge olan ve halk arasında “Şahmeran” ya da “Şahmaran”; aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlıktır.
İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Şahmeran efsanesi Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında yaşayan kafası insan vücudu formunda olan bir kadının efsanesidir. Şah kelimesi 'baş' anlamına, 'Mer' kelimesi yılan anlamına gelmektedir.
Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir.
Netflix'in son yerli dizisi 'Şahmaran' gösterime girdi. Umur Turagay ile Bertan Başaran'ın yönettiği dizi, Anadolu mitolojisinin en bilindik yaratıklarından olan insan başlı yılan gövdeli Şahmaran'ı konu alırken seyirciyi fantastik bir yolculuğa çıkarıyor.
Halk el sanatı ürünlerinde bir motif olarak karşılaştığımız Şahmaran, insanları nazara hastalıklara türlü afetlere karşı koruyan, bulunduğu yere bolluk ve bereket getirdiğine inanılan bir motiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri