Her ne kadar "şah", erkekler için kullanılan bir unvansa da Şahmeran'a ilişkin tüm efsanevi kayıtlarda ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir.
Nöbetçi yılanın konuştu- ğu kraliçe, yüzyıllar önce ihanete uğrayarak öldürülen Şahmeran'dan bir parçaydı. Kimselerin bilmediği, taşların gizlediği, yer altı sularının sakladığı, ayrık otlarının ilmek ilmek kapladığı toprağın binlerce sırlarından biriydi. Bu kraliçe, Şahmeran'ın kızıydı.
Lilith inanışlarda Adem ile birlikte yaratılan ilk kadın iken, dizi onu Şahmaran'ın kardeşi olarak tüm bunlara şahit olmuş, Şahmaran'a Cemşab'a hiç güvenmemesini baştan beri öğütlemiş, Şahmaran öldürüldüğünde hapsedilmiş bir varlık olarak sunmuştur.
Bir diğer yandan Şahmeran'ın erkek olarak kabul edildiği örnekler de bulunur. Hatta bazı hikayelerde Şahmeran'ın ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri Şahmeran'ın Tarsus Padişahı'nın kızına aşık olması ile başlar ve onun peşinden öldürüleceği hamama gitmesiyle kaçınılmaz sona doğru ilerler.
Bir başka anlatıma göre de: Ülkenin hükümdarına iyileşmesi için ŞAHMERAN'ın etini yemesi önerildiğinden, CAMASB, verdiği sözden dönmek zorunda kalır. Şahmeran'a ihanet eden CAMASB onu ele verir. Şahmeran'ın etini yiyen hükümdar iyileşir. CAMASB, önce istediği kızla evlendirilir. ardından da vezir yapılır.
İlgili 35 soru bulundu
Şahmaran kadın yüzlü, insana benzeyen bir yılandır. Yerin yedi kat altında yaşardı ve bütün yılanlar ona bağlıydı, hiçbir yılan onun emrinden çıkmazdı, çünkü o yılanların şahıydı. Gövdesinin yarısı insan şeklinde dünyalar güzeli bir kadın yüzü, diğer yarısı ise kocaman bir zehirli yılandı.
İşte detaylar... ŞAHMERAN DUASINI OKUMAK GÜNAH MI? Ancak bu dua Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Diğer yandan Me-sur dua diye bilinen Peygamber Efendimiz'in uygulayıp da ümmetine tavsiye ettiği dualar arasında da bulunmamaktadır.
Şahmeran ya da Şahmaran, Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.
Efsanede bir mağarada karşımıza çıkan Şahmeran'ın şeytanın, yılanlar için tanrıdan istediği çukurda yaşamaya devam ettiği anlaşılmaktadır. Ama bu defa kötülüğün değil şifanın, güzelliğin ve bilgeliğin sembolü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şahmaran Gerçek mi? Fars kökenli bir efsane olan Şahmaran Efsanesi, hem Türk kültüründe hem de dünyanın birçok kültüründe uzun yıllar anlatılan bir efsane olmuştur. Mersin'in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılan Şahmaran kültürel bir efsanedir. Gerçekliğine dair herhangi bilimsel ve tarihsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Ataerkil zihniyetin yerleşmesiyle, cazibesiyle erkekleri tuzağa düşüren ve bebekleri öldüren şeytani bir karaktere dönüşmüş ve Tanrıça'nın sıfatları da bu yöne doğru evrilmiştir. Bu özellikleriyle Yahudi mitolojisine geçen Lilith, kısır ve seksualiteye sahip en büyük dişi şeytan olarak kötülüğün zirvesine oturmuştur.
İsrailiyattan Türk - İslam kültürüne ''Albastı'' adıyla geçen Lilith'in, lohusalık dönemindeki kadınların bebeklerini çaldığına inanılır. Ancak bunlar tamamen efsanelere dayalı olup Kuran'da ve İncil'de Lilith'ten hiçbir şekilde bahsedilmez.
Efsanelerde Adem'in Havva'dan Önceki Karısı ve Tüm Kötülüklerin Anası Olarak Geçen Lilith'in Hikâyesi.
Babil ve Pers mitolojisinde vampir ve yılan olarak anlatılır. Gılgamış Destanı'nda, yeraltına inen ve kötü biri olarak tarif edilir. Özetle Lilith kötüyü temsil eden bir varlık olarak hikayelerde yerini alıyor. Şahmaran dizisinde de Şahmaran'ın kız kardeşi olarak entegre edilmiş.
Anadolu'da Şahmeran'ın yaşadığına inanılan birçok yer var. Rivayetlerden biri Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşadığına ilişkindir. Bir diğer rivayet ise Adana'daki Ceyhan ile Misis arasındaki Yılankale'de yaşadığını gösterir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Artpublik iş birliği ile düzenlenen serginin küratörlüğünü Marcus Graf üstleniyor. Heykeltıraş Ayla Turan tarafından çağdaş formda tasarlanan Şahmeran'ı 34 sanatçı kendi tarzlarıyla yorumladı ve ortaya 34 farklı heykel çıktı. Ayrıca her heykel tasarımcısının verdiği ismi taşıyor.
Şahmeran, İran-Pers mitolojisinde rastlanan, bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklinde olan Maran ismi verilen doğaüstü varlıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan bir varlık olarak bilinir.
İki farklı kültüre ait olan iki ayrı efsanevi karakteri, Medusa ile Şahmaran'ı yukarıda anlattıktan sonra gelelim ortak özelliklerine. İki karakterde de bedensel olarak yılan ve insan türünün birleşimi görülüyor. Medusa'nın saçları yılan, Şahmeran'ın belden aşağısı yılandır.
Şahmeran İran ve Pers mitolojisinde yer almaktadır. Bellerinden aşağısı yılan, üstü insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık olarak bilinmektedir.
Şahmeran efsanesini öğrenmek için Türkiye'de gidilecek en popüler yerlerden biri de Mardin'de bulunan Şahmeran Türbesi'dir. Türbenin lanetlenip yılana dönüşen prensesin son istirahatgahı olduğuna inanılıyor. Şahmeran Türbesi, girift oymaları ve güzel mimarisi ile etkileyici bir yapıdır.
Şahmeran veya Şahmaran, Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan bir varlıktır. İyicil, akıllı olarak bilinen bu varlığın belden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindedir. Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başındadır.
Şahmaran'nın 2. sezonunun 2023'ün sonuna kadar yayınlanması bekleniyor ve bir kaç sezon daha devam edeceği düşünülüyor. Şurada Paylaş!
Bazıları bu duayı sihir ritüellerinde kullanılan kuran ayetleri gibi gayeler için okumaktadır. Bu haramdır.
Yılanların şahı ve anası olarak efsaneleşmiş mitolojik yaratık olan Şahmeran efsanesi figürü Karatepe Hitit Harabelerinde 2 Bin 800 yıllık duvar kabartmasında görüldü.
Allah (c.c)'un birbirinden güzel isimleri içinde geçtiği için duaların en büyüğü olarak nitelendirilebilen Şahmeran duası ile ilgili merak edilenleri sizler için cevaplamaya çalıştık...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri